poniedziałek, 6 lipca 2015

PLACKI ZIEMNIACZANE Z PIEKARNIKA NA DROŻDŻACH Z SOSEM ŚMIETANOWO- ŁOSOSIOWYM




Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku są mniej kaloryczne i zdecydowanie lżej strawne. Dodatek drożdży powoduje, że placki są bardziej miękkie, ponieważ są całkowicie pozbawione tłuszczu. 
Smaku drożdży w plackach w ogóle się nie wyczuwa, czuć ich zapach tylko w trakcie pieczenia. Placki w piekarniku  robią się znacznie cieńsze niż te smażone na patelni, więc ich czas pieczenia nie jest długi. 
 Tego typu placki powinno się podawać z sosem lub większą ilością śmietany. Polecam jednak sos śmietanowo łososiowy , który jest znakomitym dodatkiem. Szybko się go robi, a poza tym jest bardzo, bardzo smaczny i doskonale się komponuje z takimi plackami. 
Ten sos szczerze polecam   jako dodatek do makaronu , kopytek i wszelkiego rodzaju klusek.  Wtedy robię go w podwojonej porcji. Do placków polecam surówkę z kiszonej młodej kapusty lub po prostu kiszonej.


  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 1/3 szklanki mleka + 40 g świeżych drożdży + 1 kopiasta łyżka mąki + 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 duże jajo
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli lub wg własnego smaku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku


SOS:
  • 100 g łososia wędzonego w plastrach najlepiej atlantyckiego ( pewniejszy )porwanego na mniejsze kawałki
  • 7- 8 sztuk pomidorów suszonych z oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kopiasta łyżeczka masła klarowanego lub łyżka oleju, oliwy
  • 1 szklanka gęstej śmietany - ze wsi lub kremówki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki wody + 1 lekko kopiasta łyżeczka mąki - zależy od gęstości  śmietany
  • sól i pieprz
  • 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki


Wykonanie placków :
  • Ciepłe mleko, drożdże cukier i mąkę wymieszać dokładnie , przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Przygotowane ziemniaki zetrzeć na tarce o  średnich oczkach na wiórki lub włożyć do malaksera z odpowiednią  tarczą. Ziemniaki wyłożyć na sito i odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulę drobno posiekać lub zetrzeć razem z ziemniakami.
  • Do masy ziemniaczano- cebulowej dodać jajo, zaczyn, sól, pieprz i, mąkę i wyrobić ciasto. Przykryć i pozostawić do lekkiego wyrośnięcia- do pojawienia się pęcherzyków powietrza.
  • Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachy wykładać łyżką ( kopiasta) po 9 placuszków na jedną. Placuszki w trakcie pieczenia się same rozleją.
  • Wstawić obydwie blachy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piec z termoobiegiem 20 minut. Po tym czasie blachy zamienić miejscami i dopiec jeszcze 10 minut. Placki są przyklejone do papieru, ale nie ma problemu ze zdjęciem ich przy pomocy szpatułki. Jeżeli ktoś chce może papier przesmarować pędzlem umoczonym w oleju- ja nie smarowałam.


Wykonanie sosu :
  • Na patelni rozgrzać masło klarowane , dodać pokrojone w cząstki pomidory suszone, posiekany drobno czosnek i chwilę przesmażyć - nie rumienić czosnku. Wlać śmietanę i wodę - zagotować. Dodać łososia i chwilę pogotować doprawiając solą i pieprzem- uważać na ilość soli, bo łosoś jest słonawy. Rozrobić wodę z mąką i zagęścić sos intensywnie mieszając chochelką. Na koniec wymieszać z natką pietruszki.

10 komentarzy:

  1. Placków ziemniaczanych z drożdżami nie jadłam. Ale już tęsknie za takimi chrupiącymi. A ten sos to z makaronem bym zjadła, oj zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie placki są troszkę inne , wiadomo bez tłuszczu i dlatego do nich powinien być sos.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Takich to ja jeszcze nie jadłam.
    Muszą być pyszne.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są przede wszystkim lżej strawne i smak zaspokoją . W pewnym wieku te tradycyjne są trudne do strawienia, więc to taka alternatywa dla tradycyjnych .
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. No jednak nie... jeśli placki ziemniaczane, to tylko z patelni. Tak rzadko je jadam, że wolę jednak usmażyć niż piec. Pieczone zrobiłam raz i nigdy już więcej tego nie powtórzę.
    Ale sos ciekawy, choć dla mnie oczywiście bez czosnku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, nam bardzo smakują, to rzecz gustu a przede wszystkim wieku . My lubimy placki i nie rzadko je jadamy. Dla nas to alternatywa dla tych smażonych na tłuszczu. Podane z sosem w takiej wersji jak powyżej są znakomite . Poza tym Joasiu z takimi plackami jest podobnie jak z pączkami pieczonymi w piekarniku, które swego czasu pojawiały się na blogach. Nigdy nie wiadomo czy to pączek czy bułka. Po prostu kwestia podejścia i smaku.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Witaj :) Chciałbym Ci powiedziec, ze Twoje teksty są naprawdę swietne :) Masz ogromny talent do pisania, a to niestety rzadko się spotyka :) Mam pytanie. Piszesz gdzies jeszcze? Moze jakieś czasopismo, bo szczerze mowiac to należy Ci się to biorąc pod uwagę Twoj talent :) Czasem w gazetach można znaleźć takie, kolokwialnie piszac badziewie, ze głowa mała :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kubuś miło mi, że do mnie zajrzałeś, ale i ja i Ty wiemy o co chodzi. Nie będę kasowała Twojego komentarza bo jestem grzeczna.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Bardzo smaczne. Podałam z sosem gulaszowym i kwaśną smietana. Nie są tak ciężkie jak tradycyjne smażone. Na pewno będą czesto gościć w mojej kuchni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Alu. Może nie są takie jak smażone, ale zawsze to alternatywa dla tych , którzy nie bardzo mogą jeść te tradycyjne. Bardzo Ci dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń