poniedziałek, 15 czerwca 2015

SURÓWKA Z KAPUSTY I OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH



Szybka , prosta i bardzo smaczna surówka z młodej kapusty i świeżo kiszonych ogórków.


  • mała główka młodej kapusty + 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki szczypioru
  • 4 ogórki małosolne lub słabo ukiszone
  • 1 łyżka koperku
SOS:
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki kefiru
  • pieprz, ewentualnie sól
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 lekko kopiasta cukru trzcinowego


  • Kapustę drobno poszatkować , posypać łyżeczką soli i wymieszać. Odstawić na bok na około 20 minut. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody.
  • Szczypior pokroić, ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć, posiekać koperek. Wszystko wymieszać razem z kapustą.
  • Składniki sosu włożyć do blendera i zmiksować lub rozmącić dobrze chochelką. Sosu nie doprawiać solą ponieważ wcześniej była solona kapusta. Można ewentualnie doprawić już po wymieszaniu sosu z surówką. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
SURÓWKA CZYTELNIKÓW :


Ewa z San Diego

4 komentarze:

  1. Suróweczka pierwsza klasa, przyznam szczerze, że małosolnych nigdy do surówki nie dawałam ale zamierzam nadrobić braki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My najpierw się mocno najadamy takimi ogórkami, a potem idą w surówki.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Moje smaki Danusiu :) Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My Helenko mamy podobne smaki , bo widzę to po Twoich przepisach.
      Pozdrawiam :)

      Usuń