Szybka , prosta i bardzo smaczna surówka z młodej kapusty i świeżo kiszonych ogórków.
- mała główka młodej kapusty + 1 płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki szczypioru
- 4 ogórki małosolne lub słabo ukiszone
- 1 łyżka koperku
SOS:
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki kefiru
- pieprz, ewentualnie sól
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 lekko kopiasta cukru trzcinowego
- Kapustę drobno poszatkować , posypać łyżeczką soli i wymieszać. Odstawić na bok na około 20 minut. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody.
- Szczypior pokroić, ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć, posiekać koperek. Wszystko wymieszać razem z kapustą.
- Składniki sosu włożyć do blendera i zmiksować lub rozmącić dobrze chochelką. Sosu nie doprawiać solą ponieważ wcześniej była solona kapusta. Można ewentualnie doprawić już po wymieszaniu sosu z surówką. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
SURÓWKA CZYTELNIKÓW :
Ewa z San Diego
Suróweczka pierwsza klasa, przyznam szczerze, że małosolnych nigdy do surówki nie dawałam ale zamierzam nadrobić braki :)
OdpowiedzUsuńMy najpierw się mocno najadamy takimi ogórkami, a potem idą w surówki.
UsuńPozdrawiam.
Moje smaki Danusiu :) Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMy Helenko mamy podobne smaki , bo widzę to po Twoich przepisach.
UsuńPozdrawiam :)