niedziela, 7 czerwca 2015

LODY TRUSKAWKOWO BANANOWE, LODY Z KIWI SORBETOWE - SZYBKIE - ŁATWE - ZDROWE





Bardzo łatwe i szybkie lody sorbetowe. Ten sposób zrobienia lodów sorbetowych jest o tyle łatwiejszy, że nie musimy co jakiś czas mieszać zmiksowanej masy ze świeżych owoców. 
Nie tworzą się kryształki lodu i masa jest puszysta. 
Mając zamrożone owoce właściwie w ciągu kilku minut mamy gotowy deser lodowy z owoców na które mamy ochotę. Pozostaje nam tylko wcześniejsze wyjęcie owoców z zamrażarki lub połowiczne zamrożenie świeżych owoców.
 Do lodów można dodać miód , ale można z niego zrezygnować. Zależy jak lubimy słodko i jak kwaskowate są owoce. Do zrobienia takich lodów potrzebny jest malakser lub blender z pojemnikiem, który posiada tnący nóż. 
Do lodów z kiwi gold dodałam 1 łyżeczkę trawy z młodego jęczmienia, żeby miały ładniejszy zielony kolor. Osobiście wolę ten rodzaj kiwi, ponieważ jest zawsze dojrzałe i słodziutkie , niestety trochę droższe. Tradycyjne kiwi jest samo w sobie zielone, ale jeżeli jest kwaskowate należy zwiększyć ilość miodu do smaku. Zapraszam do przepisu.



Truskawkowo bananowe : 7 - 8  kulek

  • 1/2 kg słodkich dojrzałych truskawek
  • 2 duże banany
  • 1 łyżka lejącego miodu 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego - niekoniecznie
Z kiwi: 4 kulki 

  • 7 zielonych owoców kiwi lub kiwi gold
  • do kiwi gold 1 płaska łyżeczka trawy z mielonego młodego jęczmienia
  • 2 łyżeczki miodu do kiwi gold, do zielonego można dać więcej- zależy od tego jak mocno jest kwaśne
  • 1 łyżka soku z cytryny

  • Owoce umyć i osuszyć ręcznikiem kuchennym. Truskawki i banany pokroić na małe kawałki , wymieszać i przełożyć do 2 woreczków foliowych. Woreczki skręcić, zapiąć i odkręcić- pozbędziemy się powietrza. Owoce przez woreczek rozłożyć palcami na jedną warstwę.  Obrane ze skórki kiwi również pokroić i zamknąć w woreczku. Owoce zamrozić.
  • Zamrożone owoce wyjąć z lodówki na ok. 50 minut przed blendowaniem i pozostawić w temperaturze pokojowej. Po tym czasie owoce rozdzielić palcami . Włożyć zawartość jednego woreczka z truskawkami do malaksera i zblendować. Dodać miód, sok z cytryny i ewentualnie ocet balsamiczny i dokładać stopniowo zawartość drugiego woreczka. Całość zmiksować na gładką puszystą masę. Tak samo postąpić z owocami kiwi.
  • Pojemniki z przykryciem wstawić wcześniej do zamrażarki. Masę lodową przełożyć do schłodzonych pojemników, przykryć i wstawić do zamrażarki lub od razu nałożyć do pucharków.
Moje uwagi :
  • jeżeli wstawiamy do zamrażarki to przed konsumpcją lody należy wyjąć z lodówki na ok. 30 - 40 minut i pozostawić w temperaturze pokojowej, żeby się dobrze porcjowały ponieważ masa twardnieje
  • jeżeli masa owocowa zaraz po zrobieniu  wydaje nam się zbyt rzadka należy pojemnik wstawić na 40- 50   minut do zamrażarki
  • mając świeże owoce pod ręką można je zamrozić tylko częściowo i mamy szybko lody sorbetowe, tak jak ja zrobiłam po powrocie z długiego weekendu 
LODY CZYTELNIKÓW :


Ewa z San Diego- sorbet malinowy                                              sorbet truskawkowy

10 komentarzy:

  1. Banan i truskawki to pyszne połączenie. Takie lody zawsze bez wyrzutów sumienia można zjeść bo to same owoce. Ja też ostatnio chłodziłam się takim połączeniem ale smoothie, bo od razu po przyrządzeniu można już się delektować bez czekania :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W upały takie lody są najlepsze i szybkie, no i oczywiście mniej kaloryczne - pozdrawiam effo:)

      Usuń
  2. Zrobilam malinowy!Slodziutkiiiiiiii.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaki piękny kolor. Ja też będę robiła malinowe - już wkrótce- dziękuję bardzo - pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Oj, było mniam - dziękuję. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Danusiu,jutro podam truskawkowy.Ewa

    OdpowiedzUsuń
  5. Truskawkowy sorbet jest mniam,mniam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię wszystkie sorbety , są mniej kaloryczne niż lody właściwie - pozdrawiam Ewuniu i dziękuję .

      Usuń