wtorek, 2 czerwca 2015

DROŻDŻOWIEC Z TRUSKAWKAMI I MASĄ SEROWĄ




Przepis dla amatorów drożdżowego ciasta do których ja też się zaliczam. Poniższy opis na wykonanie tego ciasta  może jest dość obszerny, ale zapewniam, że pracy przy nim niewiele. Cały proces wyrastania przyśpieszyłam sobie , lekko nagrzewając piekarnik i umieszczając ciasto w metalowej misie. Placek jest bardzo pulchny, wilgotny a w połączeniu z masą serową i truskawkami jest po prostu pyszne.



CIASTO na tortownicę o śr. 24 cm :
  • 100 g mąki pszennej krupczatki
  • 210 g mąki pszennej luksusowej
  • 1 łyżka mąki do podsypania przy wyrabianiu ciasta
  • 1 paczuszka drożdży instant - 7 g lub 25 g świeżych
  • 2 żółtka + 1/3 łyżeczki soli + 50 g cukru + 55 g oleju + 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka + 2 łyżki kefiru lub jogurtu

  • Mąki przesiać i wymieszać z drożdżami instant lub sporządzić rozczyn z drożdży świeżych ze składników ujętych w przepisie.
  • Żółtka zmiksować z podanymi wyżej składnikami. Dodać mąkę z drożdżami, wlać ciepłe mleko z kefirem i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto włożyć do misy, nakryć ściereczką i wstawić do worka foliowego. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i uformować w gruby rulon. Odciąć z niego 1/3 i wyłożyć dno tortownicy. Tortownicę odpiąć, na dno położyć papier do pieczenia i zamknąć obręcz. Wysmarować całość olejem i posypać kaszką manną. Drugie dno ( papierowe) ułatwia nam przesunięcie ciasta na paterę.
  • Z 2/3 ciasta tj. ok. 40 dkg pociąć na 10 równych części- ja odważam po 40 gram . Rozpłaszczyć na grubawe placuszki i kłaść po łyżeczce masy serowej i 1 całej truskawce. Zlepiać każdy w sakiewkę i uformować bułeczki. Ułożyć na cieście wokoło, złączeniem do dołu ,  blisko rantu tortownicy. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Po wyrośnięciu bułeczki nakłuć w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyków, a w środek wyłożyć pozostałą masę serową z truskawkami- wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 35 minut na dość rumiany kolor. Wyjąć z piekarnika i po 15 minutach odpiąć obręcz. Przesunąć z papieru na paterę i polać polewą.


MASA SEROWA :
  • 250 g twarogu półtłustego - zmielić lub zmiksować w blenderze
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 lekko kopiaste łyżki cukru pudru lub wg własnego smaku
  • 1 białko
  • Zmielony twaróg wymieszać z białkiem i budyniem waniliowym- białka nie ubijać. Drugie białko można zamrozić na bezy. Z tego twarogu nadziać kulki ciasta.


POZOSTAŁE :
  • 220 g truskawek - odjąć z tego 10 całych średniej wielkości do nadziania kulek- raczej mniejszych. Pozostałe pokroić na kawałki , dodać do pozostałej masy serowej i wymieszać
  • 25 g masła + 2 łyżki mleka
  • 25 g cukru pudru + 75 g białej czekolady
  • Masło rozgrzać z mlekiem, zdjąć z palnika i dodać cukier puder oraz połamaną czekoladę. Dobrze rozmieszać i polać ozdobnie ciasto. Zamiast polewy z czekolady można polać lukrem.
DROŻDŻOWIEC CZYTELNIKÓW :

Ryfka ze Szkocji

37 komentarzy:

  1. Bardzo smaczny sposob pokazałaś, obawiam się piec drożdżowe z truskawkami, a jednak można pogodzić składniki ze znakomitym efektem. Kocham drożdźowe ciasta , zwłaszcza na słodko, ale jakoś zakodowałam sobie,że najlepiej smakuje mi zimowa porą, wiec pora to zmienić!.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Bożenko co do truskawek. Nie piekę drożdżowego z samymi truskawkami, bo sama wiesz jak dużo puszczają soku i potem jest klapa. W tym przypadku one są wmieszane w ser z budyniem i nic się nie dzieje. My bardzo lubimy ciasta drożdżowe przez cały rok, ale raczej takie bardziej pospolite jak powyżej. Piekę je najczęściej w tygodniu jak nie mam bułek mlecznych czy maślanych. My lubimy zakończyć np. śniadanie wytrawne czymś drożdżowym lekko słodkim np. bułeczką z konfiturą lub właśnie takim zwykłym ciastem drożdżowym.
      Serdecznie pozdrawiam.

      Usuń
  2. Na taki przepis czekałam, dziękuję Danusiu. Jutro wypróbuję i dam znać jak wyszło. Miłego wieczoru :)

    Lidka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie na pewno i myślę , że Ci zasmakuje jeżeli lubicie drożdżowe ciasta. Trzymam kciuka, bo drugi jest mi potrzebny- he, he.
      Pozdrawiam i dziękuję.

      Usuń
    2. Cudnie wygląda,upieke ale z maka pszenna,bo innej nie ma i jestem pewna,ze wyjdzie.Ewa

      Usuń
    3. Ewuniu, Ty już masz takie doświadczenie z wypiekami drożdżowymi, że w ogóle nie wątpię. Życzę powodzenia. Pozdrawiam- Danuta.

      Usuń
  3. A ja byłam na zakupach i o drożdżach zapomniałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, ja byłam na weekendzie i dopiero teraz odpisuję na komentarze. Pozdrawiam effo.

      Usuń
  4. Danusiu jakie cudo upiekłaś dziś robię sernik na zimno a na niedzielę te drożdżowe cudo ale musiało być smaczne.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, było bardzo smaczne, zjedliśmy w zasadzie w jedno popołudnie . Takie łasuchy z nas- pozdrawiam.

      Usuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie, muszę się kiedyś skusić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ryfko, ja w lecie też lubię ciasta drożdżowe. Te na zimno przejadają nam się i wtedy jest drożdżówka.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  6. pyszne ciacho!!! truskawki juz sa pora robic..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, tak sezon już w pełni i trzeba wykorzystać dobrodziejstwa natury.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  7. Paluszki lizać! Mniam :)
    Cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, lizałam JaGuś , lizałam . Dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. Witaj Danusiu chcę upiec to cudowne ciasto ale na standardowej blaszce bo na więcej osób i tak myślę że kuleczek zrobię więcej masę serową porozkładam pomiędzy te kuleczki i mam pytanie czy ilość składników muszę podwoić czy potroić?Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz co Kasiu - ja bym podwoiła na taką standardową blaszkę do placków. Myślę, że powinno wystarczyć ciasta.
      Pozdrawiam i proszę daj znać jak wyszło z tej podwójnej porcji .

      Usuń
  9. Dzięki za szybką odp.dam znać po niedzieli bo na Jana będę piekła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok, czekam z niecierpliwością- powodzenia.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Placuszek wyszedł smaczny wszystkim bardzo smakował ale wprowadziłam małą modyfikację dałam samej mąki pszennej bo nie miałam krupczatki i mniej mleka a więcej jogurtu.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, i Kasiu grunt to kreatywność w kuchni , a wszystko wyjdzie smacznie. Bardzo Ci dziękuję.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Danusiu w sumie to co daje krupczatka w cieście?Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, krupczatka powoduje, że ciasto jest pulchniejsze, po prostu rozpływa się w ustach mówiąc poetycko. Zastosowanie krupczatki jest zależne od ilości płynu, który dodajemy do ciasta i tak dowolnie nie można sobie zastępować zwykłej mąki krupczatką. Po prostu muszą być odpowiednie proporcje.
      Pozdrawiam Kasiu :)

      Usuń
  12. Dziękuję za odp.upiekę jeszcze raz to wspaniałe ciasto ale teraz już w tortownicy i ściśle według twojego przepisu. Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia Kasiu. Bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru :)

      Usuń
  13. Witaj Danusiu drożdżowiec był smaczny i w mig zjedzony na pewno do powtórki.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Kasiu i dziękuję za komentarz.
      Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  14. Witaj. Trochę czasu się zbierałam do tego wypieku, no i wczoraj w końcu zrobiłam. Ciasto wyszło przepyszne, jest pulchne i delikatne i do tego pięknie się prezentuje. Zdjęcie wkrótce :) Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się do niego znowu przymierzam, ale upały u nas i nie ma sił stać przy włączonym piekarniku. Dziękuję Ci ryfko.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. A ja Wam trochę zazdroszczę tych upałów, bo u nas lato w tym roku to jak nie lato, temperatura z reguły nie przekracza 15 stopni.. Szkocja ma chłodny klimat, ale tak zimnego lata jeszcze tu nie doświadczyliśmy. Choć z drugiej strony pamiętam jeszcze jak polskie tropiki potrafią wyciągnąć całą energię z człowieka. My zwykle jeździmy do Polski jesienią i jest nam tam zbyt ciepło. Pozdrawiam :)

      Usuń
    3. Pewnie ryfko już się przyzwyczailiście do niższych temperatur , dlatego jesień dla Was zbyt ciepła. Dzisiaj jest 40 stopni i nie da się normalnie funkcjonować. Bardzo Ci dziękuję za fotografię ciasta.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  15. Danusiu chcę upiec z tego ciasta zwijany kołacz z serem myślę że mi wyjdzie,co sądzisz o tym?Kasia

    OdpowiedzUsuń
  16. Danusiu jeszcze mam jedno pytanko w przepisie jest jogurt lub kefir czy zamiast tego mogę dać kwaśną śmietanę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Kasiu. Dopiero dzisiaj odpisuję i to z komórki, bo wczoraj byłam w podróży do mojego wnusia. Możesz dać śmietanę, nie wiem o jaki kołacz Ci chodzi Kasiu. Pozdrawiam.

      Usuń
  17. Chodziło mi w sumie o samo ciasto czy inny wypiek można na nim zrobić i zrobiłam taką plecionkę z serem i kruszonką.Pozdrawiam Kasia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Bardzo przepraszam , że tak późno komentuję, ale byłam na rehabilitacji do 22 listopada. Bardzo dziękuję Kasiu za komentarz.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń