piątek, 22 maja 2015

OMLETY BISZKOPTOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ



Wreszcie można coś upiec ze świeżymi owocami. Truskawki jeszcze trzymają cenę, ale nie mogłam sobie odmówić upieczenia omletów z tymi owocami. Ciastka szybko się robi, śmietanę się szybko ubija, czas pieczenia króciutki a dodatki mogą być różne. Począwszy od owoców, po konfitury czy kostki galaretki. Omlety są mięciutkie i bardzo, bardzo smaczne. Każda   "pliszka swój ogonek chwali ".



Składniki na 12 owalnych omletów :
  • szklanka o poj. 250 ml
  • 3 jajka ( oddzielić żółtka od białek)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżki oleju
  • papier do pieczenia i 2 blaszki z wyposażenia piekarnika

  • Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciąć z papieru owalną figurę o śr. 12 x 10 cm- nie większą. Odrysować na papierze , na każdej blaszce 6 razy.
  • Obydwie mąki i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sito. Białka ubić na sztywną pianę , dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać na gęstą masę. Dalej ubijając dodać żółtka i ocet winny. Na koniec wlać olej po czym zmniejszyć obroty miksera na wolniejsze i wsypywać stopniowo wymieszane mąki - krótko miksować, ewentualnie domieszać łyżką.
  • Na wyrysowane owalne kształty wykładać p jednej kopiastej łyżce ciasta i rozprowadzić do wyrysowanej linii. Ciastka urosną w czasie pieczenia poza obręb linii.
  • Piekarnik wcześniej nagrzać do temperatury 180 stopni C. Ciastka piec ok. 8- 10 minut bez termoobiegu. Pilnować czasu pieczenia, żeby boki omletów nie przypiekły się, bo będą się łamać. Omlety mają być blade, nie przyrumienione.
  • Upieczone omlety natychmiast zdejmować z blaszki i delikatnie składać na połowę nie dociskając do końca. Można też nakładać je na trzonek drewniany, ale jak dla mnie to nic nowego nie wnosi, a tylko sprawia kłopot.


Nadzienie :

  • 250 ml śmietany 36 % + ewentualnie 1 zagęstnik do śmietany- do wyboru
  • 1- 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
  • dowolne owoce - miałam ok. 30 dkg truskawek 
  • cukier puder do posypania omletów
  • Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywną dodając cukier puder i ewentualnie zagęstnik. Na ostudzone omlety, na jedną połowę nakładać po dwie łyżeczki ubitej śmietany i składać na połowę. W złożone omlety powciskać przekrojone kawałki truskawek. Całość oprószyć cukrem pudrem.
  • Moja uwaga :
Może się zdarzyć, że niektóre omlety lekko się nam przełamią. To w niczym nie przeszkadza, ponieważ po nadzianiu śmietaną i po odstawieniu na ok. 1 godzinę całość zmięknie i będzie pysznie.

16 komentarzy:

  1. Wyglądają cudnie, i się doczekałaś truskawek :) Mi smakują z każdym owocem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też, w zimie daję konfitury.
      Pozdrawiam effo:)

      Usuń
  2. Cudowne. Wieki całe nie jadłam. Kusisz, Danusiu, kusisz. Pozdrawiam
    Beata z Wrocławia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, czas nadrobić zaległości czasowe- ha, ha. Dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Były cudne i smaczne , ale się zmyły - he, he.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Moje cudne slodkosci.Dzieki.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wreszcie mamy truskawki i można już coś zawsze "wymodzić"- dziękuję Ewuniu.

      Usuń
  5. O , Danusiu , dobry sposób pokazałaś na omlety biszkoptowe, ja smażę placki na maśle klarowanym , a wtedy "piją" bardzo dużo tłuszczu, a tu masz babo placek, prawie dietetyczny! Lato zbliża sie wielkimi krokami, u mnie w tej porze nalesniki biszkoptowe z owocami i bitą śmietaną serwuję na okrągło, zapamiętam i będę je po prostu piec, dzieki.
    Przesyłam pozdrowionka z samego dzionka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też takie omlety biszkoptowe robię, tzn. smażone , ale one mają inny smak i są mniej puszyste. Nerwy mam do 21.00 i Twoich naleśników biszkoptowych zjadłabym całą furę. Widziałam jak cudnie je podajesz.
      Serdecznie pozdrawiam .

      Usuń
  6. To dopiero pyszności nam za reprezentowałaś, już zjadłabym je prawie oczami.
    Muszę kiedyś się przyłożyć i je zrobić, no nie tak kiedyś tylko teraz gdy sezon truskawkowy się zaczyna.
    Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he - też z rozpędu czasami piszę kiedyś. JaGuś zrobiłam i zjedliśmy w zastraszającym tempie.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  7. Takie to nawet JA bym pożarła.No, może bez cukru pudru...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he - też pożarłam połowę, a cukier puder strząsnęłam . :)

      Usuń
  8. Mam pytanie czy ocet winny można zastąpić octem spirytusowym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, można- ja po prostu rzadko mam w domu ocet spirytusowy.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń