wtorek, 2 grudnia 2014

BUŁKI JOGURTOWE - Z KORYTKA – BEZ ROZCZYNU


Przepis na te bułki przerobiłam z mojego przepisu na chałki, które wstawiłam ponad rok temu. Ciasto się dobrze wyrabia, ale jest troszkę luźniejsze więc piekłam w keksówkach. Szybko się robi, pięknie wyrasta ciasto i nie robię do niego rozczynu.   Bułki na takiej ilości jogurtu są bardzo pulchne i dość długo świeże. Zapraszam do przepisu.



SKŁADNIKI na 2 bułki pieczone w keksówkach o wym. 25 x 11 ( wymiary po górnych brzegach)


- 300 g mąki luksusowej
- 250 g mąki pszennej chlebowej – T-  750
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oleju
- 1 lekko kopiasta łyżeczka soli
- 1 lekko kopiasta łyżeczka cukru
- 230 g jogurtu naturalnego
- 150 g wody
- 1 jajko
- mąka do podsypania
- 1 małe jajko do smarowania




1) Mąkę przesiać, dodać sól i wymieszać. Jogurt rozmącić z jajkiem i olejem. Drożdże pokruszyć do lekko ciepłej wody, dodać cukier i rozpuścić.

2) Wszystkie składniki połączyć i zarobić jednolite ciasto. Można wyrabiać mikserem na wolnych obrotach. Jeżeli robimy ręcznie, to najpierw wymieszać łyżką do połączenia składników i posypując dłonie mąką wyrobić ciasto. Ciasto jest lekko klejące.

3) Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną , włożyć do worka foliowego i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

4) Dwie foremki  posmarować olejem i wysypać dokładnie otrębami ( obojętnie jakimi – ja miałam pszenne). Jeżeli nie mamy otrąb  można wysypać kaszką manną.

5) Wyrośnięte ciasto krótko przegnieść leciutko podsypując mąką i podzielić na dwie części. Każdą z nich uformować w wałek o długości foremki. Przełożyć do foremek, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia- prawie pełen foremki.

6) Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C . Wyrośnięte bułeczki posmarować delikatnie rozmąconym jajkiem i naciąć delikatnie żyletką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35- 40 minut na mocno rumiany kolor. Ostudzić na kratce wyjmując z foremek.

BUŁKA CZYTELNIKÓW :


Justynka z Krakowa



9 komentarzy:

  1. pieknie i apetycznie wygladaja,na pewno sprobuje ,dziekuje za fajny przepis i pozdrawiam,Cecylia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dzisiaj piekłam znowu, bo chwilowo nie mogę jeść żytniego chleba. Polecam Cecylio, one są takie pulchne.
      Pozdrawiam wieczornie.

      Usuń
  2. Ooo, bardzo podobna do tzw. chałeczki bez przepisu, którą piekę "na oko", co ino z mlekiem, a nie jogurtem. Jak to skomentował nieodżałowanej pamięci Davidian (nasz blogowy kumpel, któren niestety ożeniwszy się odpadł od towarzycha) "istna gompka!"

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki wyszły przepyszne.Ja piekę w foremkach silikonowych.Najprościej.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Stasiu- lubię te bułki i dość często je piekę, a Tobie wyszły pięknie.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń