poniedziałek, 15 września 2014

WSTĄŻKI Z PIECZARKAMI



Polecam szybki i smaczny makaron- ok. 30 minut. W przepisie jest dodatek soku z cytryny, który bardzo dosmacza całość potrawy.
 Sam sos z jego dodatkiem może wydawać się leciutko kwaskowaty, ale później w połączeniu z makaronem doskonale komponuje się w całość. Zapraszam do przepisu.



SKŁADNIKI na 4 osoby:


- 500 g makaronu wstążki
- 2 ząbki czosnku
- większa cebula
- 70- 80 dkg pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2 płaskie łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 250 ml wody
- 1 szklanka dobrej gęstej śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz




1) Grzybki oczyścić i pokroić w plasterki ( do tej potrawy zdejmuję skórkę z kapeluszy), cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać.
2) Na patelni zeszklić na maśle cebulkę, dodać czosnek i chwilkę poddusić. Dodać pieczarki, paprykę i lekko posolić -całość smażyć  na średnim ogniu ok. 6- 7  minut. Pieczarki nie będą odparowane.
3) Wlać 250 wody i na dużym ogniu zredukować ilość  płynu mniej więcej do połowy. Dodać gęstą śmietanę , doprawić solą , pieprzem i sokiem cytrynowym i jeszcze ok. 2 minut gotować na silnym ogniu- mieszać. Dodać połowę posiekanej natki pietruszki. Przykryć i odstawić na bok.
4) Makaron ugotować  al dente . Rozłożyć w porcjach na duży półmisek, na każdą wyłożyć porcję sosu z pieczarkami i posypać natką pietruszki.

                                                                    

18 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis i na pewno smaczny pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze dla mnie, że jak nie mam czasu to mam szybki obiad. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Podrzucę ten przepis moim córkom, makarony pod każdą postacią to ich specjalność. No a poza tym bez mięsa też można się nieźle najeść.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś, o tym wiem, bo moje dzieci też uwielbiają makaron w każdej postaci. Dla młodych ludzi ważny jest czas przygotowania potrawy. Dziękuję Piotrze.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. klasyk, jaki pyszny klasyk:) mmmmmmmmmmmmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makaron, Antenko to takie uniwersalne danie i chyba ma dużo amatorów.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Witaj Danusiu wspaniały przepis na czwartkowy obiad,a ta gęsta śmietana to ma być kwaśna czy słodka?Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Kasiu. Najlepiej słodka, bo kwaśna może się zwarzyć. Dziękuję Kasiu.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  5. Czasem smak tkwi w ... prostocie :) Nie lubię "przekombinowanych" dań :) Makaron + sosik z pieczarkami to super przepis na szybki i smaczny obiad. Pozdrawiam Danusiu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubimy takie proste potrawy z makaronem, a najważniejsze, że można szybko zrobić coś na ciepło. Dziękuję Helenko.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  6. O makaron z sosem, to coś dla mojego męza. On pzrepada za makaronami a także pieczarkmi. W sam raz przepis dla niego - dzięki.

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak mój PiW. Mój Aguś właściwie wszystko lubi pod warunkiem, że nie nazywa się to krewetka- ha, ha. Dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. Świetny przepis, a czy śmietany nie można zastąpić jogurtem...Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Obawiam się, że jogurt się zwarzy.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. pyszunio ! już jest na moim stole :) ja dałam śmietanę 12 % do sosów i zup na pół z jogurtem greckim... i też pyszne :) dzięki Danusiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Emilko.
      Bardzo Ci dziękuję za komentarz wystawiony tutaj na blogu. Na Fb nie wszyscy moi czytelnicy wchodzą, więc jest to dla nich jakaś rekomendacja potrawy. W tym to już tylko Wy możecie mi pomóc. To miłe. Dziekuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  9. pyszne, mój dzisiejszy obiad - kolejna pozycja w moim jadłospisie, pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupęłnie Aniu zapomniałam o tym przepisie i właśnie na jutro, na piątek planuję to danie. Bardzo dziękuję. Pozdrawiam :)

      Usuń