Marchewka z cebulką jako dodatek do obiadu. Potrawa lubiana w moim domu jako inny sposób podawania tego warzywa. Można dodać do niej 1 jabłko, lub nie- obie wersje są smaczne. Marchewki nie smażymy długo, ona powinna być al’ dente. Zapraszam do przepisu.
SKŁADNIKI na 3- 4 osoby:
- 40 dkg marchewki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duże jabłko- kwaskowe
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki surowego masła
- sól i pieprz
1) Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę. Czosnek posiekać i zetrzeć jabłko - też na grubych oczkach.
2) Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulkę i zeszklić, dodać czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać masło, marchewkę i całość smażyć do momentu kiedy marchewka zmieni surowy kolor i stanie się wiotka. Dodać jabłko, posolić, popieprzyć i wlać 2 łyżki wody. Całość smażyć ok. 7 minut mieszając, żeby całość się połączyła i przeszła smakiem warzyw.
Na taki sposób marchewki jeszcze nie próbowałam...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPolecam, troszkę inna, ale bardzo smaczna.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Bardzo smaczny sposób na marchewkę. U nas na stole często gości to warzywo, ale nigdy nie próbowałam łączyć marchewki z czosnkiem, co zdecydowanie podkręca jej smak. Podałam z tłuczonymi ziemniaczkami z koperkiem i z kotletami sojowymi popluarnie zwanymi przez nas "deseczki" :) Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńDziekuję ryfko za skorzystanie z przepisu. Ja bardzo lubię marchewkę i wszelkiego rodzaju potrawy z buraczkami.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Smaczne nigdy bym nie przypuszczała, że jabłko czosnek i marchew tak świetnie mogą smakować.
OdpowiedzUsuń