Rybka w całości pieczona na ziemniakach faszerowana wędzonym parzonym boczkiem. W taki sposób możemy również przygotować filety z różnych ryb. Wtedy nie wkładamy boczku do środka, bo go nie ma. Po prostu owijamy filet szerszym paskiem boczku.
Do ziemniaków dodana jest część boczku i pokrojona w kosteczkę czerwona papryka co stanowi całe danie. Mamy po prostu dwa w jednym. Danie proste, dość szybkie i przede wszystkim smaczne.
SKŁADNIKI na 2 osoby:
- 2 świeże pstrągi
- ok. 100 g boczku wędzonego parzonego
- 2 ząbki czosnku
- 6- 7 średnich ziemniaków ( zależy od pojemności naszych żołądków)
- 2 - 3 łyżki oleju
- papryka w proszku
- 1 czerwona papryka
- kilka gałązek tymianku
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- ćwiartki cytryny do podania ryby
1) Ziemniaki obrać, osuszyć i pokroić w plasterki. Posolić, popieprzyć, posypać papryką i wymieszać z olejem. Połowę boczku pokroić w kosteczkę , dodać do ziemniaków i wyłożyć równomiernie do żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec z termoobiegiem 20 minut.
W międzyczasie:
2) Sprawionego pstrąga ( lub filety innej ryby) lekko posolić (boczek już solony), popieprzyć i skropić troszkę sokiem z cytryny. Nadziać połową posiekanego czosnku ( filety natrzeć), plasterkami boczku i spiąć wykałaczkami ( filety owinąć szerokim plasterkiem). Ciężko się spina- ja przekłuwam najpierw grubą igłą, a potem wkładam wykałaczkę.
3) Paprykę pokroić w kosteczkę. Po 20 minutach wyjąć naczynie z ziemniakami , dodać paprykę, pozostały czosnek i przemieszać. Na wierzch ułożyć pstrągi, po bokach położyć gałązki tymianku, na wierzch ryb kilka wiórków masła i wstawić do piekarnika i piec w tej samej temperaturze ok. 25 minut z termoobiegiem. Jeżeli chcemy mieć rybę bardziej rumianą należy wydłużyć troszkę czas pieczenia.
4) Po tym czasie wyjąć ryby z piekarnika, tymianek wyrzucić ( daje aromat, ale jest wysuszony) i podawać na ziemniakach z cząstką cytryny. Polecam- danie jest bardzo smaczne i syte.POTRAWA CZYTELNIKÓW :
Pstrąg i łosoś,to moje ulubione ryby.To Twoje danie bardzo mi się podoba.Fajne do zrobienia na rodzinny obiad.Można wcześniej przygotować a potem blachę do piekarnika i nie trzeba stać przy garach,a każdy dostanie gorące danie równocześnie.
OdpowiedzUsuńWitam Krzysiu.
UsuńJa właśnie czasami tak robię, żeby zaoszczędzić na czasie. Dziękuję bardzo.
Pozdrawiam niedzielnie.
Ozór mi wisi :)
OdpowiedzUsuńAha, ha Ano. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Smakowicie wygląda...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli.
UsuńPstrąg pyszny, miękki, a ziemniaki delicje można je jeść bez niczego lub np; z sałatką. Dziękuję za przepis, bo ryba z boczkiem to dla mnie nowość, a od czasu do czasu lubię urozmaicać menu. Jola
OdpowiedzUsuńWitam Jolu.
UsuńTo prawda, że połączenie ryb z boczkiem to coś w pewnym sensie novum, ale za to fajnie smakuje. Takie ziemniaczki czasami robię solo i do tego jajko sadzone, surówka i obiad gwizdany jest gotowy. Dziękuję bardzo.
Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję Justynko.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Danusiu,wlasnie zajadamy,super smak!!!!ewa
OdpowiedzUsuńOj, ja też takie połączenie bardzo lubię. Dziękuję bardzo.
UsuńPstraga z boczkiem to jeszcze nie jadłam. Zrobiłam bez tymianku bo akurat nie miałam i wyszło pysznie . Dziekuję Danusiu za przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Witam Basieńko, nie musi być tymianek, ja miałam to dodałam. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Danusiu co dajesz do środka jak nie dajesz boczku?
OdpowiedzUsuńJeżeli chcesz go podać na Wigilię do zamiast boczku posyp papryką wędzoną i włóż zmrożone masło wcześniej wymieszane z pietruszką i czosnkiem. Pozdrawiam Basiu :)
Usuń