czwartek, 11 września 2014

PSTRĄG Z BOCZKIEM PIECZONY NA ZIEMNIAKACH


Rybka w całości pieczona na ziemniakach faszerowana wędzonym parzonym boczkiem. W taki sposób możemy również przygotować filety   z różnych ryb. Wtedy nie wkładamy boczku do środka, bo go nie ma. Po prostu  owijamy filet szerszym paskiem boczku. 
Do ziemniaków dodana jest część boczku i pokrojona w kosteczkę czerwona papryka co stanowi całe danie. Mamy po prostu dwa w jednym. Danie proste, dość  szybkie i przede wszystkim smaczne.



SKŁADNIKI na 2 osoby:


- 2 świeże pstrągi
- ok. 100 g boczku wędzonego parzonego
- 2 ząbki czosnku
- 6- 7 średnich ziemniaków ( zależy od pojemności naszych żołądków)
- 2 - 3 łyżki oleju
- papryka w proszku
- 1 czerwona papryka
- kilka gałązek tymianku
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- ćwiartki cytryny do podania ryby




1) Ziemniaki obrać, osuszyć i pokroić w plasterki. Posolić, popieprzyć, posypać papryką i wymieszać z olejem. Połowę boczku pokroić w kosteczkę , dodać do ziemniaków i wyłożyć  równomiernie do żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec z termoobiegiem 20 minut.
W międzyczasie:

2) Sprawionego pstrąga ( lub filety innej ryby) lekko posolić (boczek już solony), popieprzyć i skropić troszkę sokiem z cytryny. Nadziać połową posiekanego czosnku ( filety natrzeć),  plasterkami boczku i spiąć wykałaczkami ( filety owinąć szerokim  plasterkiem). Ciężko się spina- ja przekłuwam najpierw grubą igłą, a potem wkładam wykałaczkę.
3) Paprykę pokroić w kosteczkę. Po 20 minutach wyjąć naczynie z ziemniakami , dodać paprykę, pozostały czosnek i  przemieszać. Na wierzch ułożyć  pstrągi, po bokach położyć gałązki tymianku, na wierzch ryb kilka wiórków masła i wstawić do piekarnika i piec w tej samej temperaturze ok. 25 minut z termoobiegiem. Jeżeli chcemy mieć rybę bardziej rumianą należy wydłużyć troszkę czas pieczenia.
4) Po tym czasie wyjąć ryby z piekarnika, tymianek wyrzucić ( daje aromat, ale jest wysuszony) i podawać na ziemniakach z cząstką cytryny. Polecam- danie jest bardzo smaczne i syte.

POTRAWA CZYTELNIKÓW :



14 komentarzy:

  1. Pstrąg i łosoś,to moje ulubione ryby.To Twoje danie bardzo mi się podoba.Fajne do zrobienia na rodzinny obiad.Można wcześniej przygotować a potem blachę do piekarnika i nie trzeba stać przy garach,a każdy dostanie gorące danie równocześnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Krzysiu.
      Ja właśnie czasami tak robię, żeby zaoszczędzić na czasie. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam niedzielnie.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Aha, ha Ano. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Smakowicie wygląda...Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli.

      Usuń
  4. Pstrąg pyszny, miękki, a ziemniaki delicje można je jeść bez niczego lub np; z sałatką. Dziękuję za przepis, bo ryba z boczkiem to dla mnie nowość, a od czasu do czasu lubię urozmaicać menu. Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Jolu.
      To prawda, że połączenie ryb z boczkiem to coś w pewnym sensie novum, ale za to fajnie smakuje. Takie ziemniaczki czasami robię solo i do tego jajko sadzone, surówka i obiad gwizdany jest gotowy. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  5. Danusiu,wlasnie zajadamy,super smak!!!!ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, ja też takie połączenie bardzo lubię. Dziękuję bardzo.

      Usuń
  6. Pstraga z boczkiem to jeszcze nie jadłam. Zrobiłam bez tymianku bo akurat nie miałam i wyszło pysznie . Dziekuję Danusiu za przepis :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Basieńko, nie musi być tymianek, ja miałam to dodałam. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...