Polecam szybki i smaczny makaron- ok. 30 minut. W przepisie jest dodatek soku z cytryny, który bardzo dosmacza całość potrawy.
Sam sos z jego dodatkiem może wydawać się leciutko kwaskowaty, ale później w połączeniu z makaronem doskonale komponuje się w całość. Zapraszam do przepisu.
SKŁADNIKI na 4 osoby:
- 500 g makaronu wstążki
- 2 ząbki czosnku
- większa cebula
- 70- 80 dkg pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2 płaskie łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 250 ml wody
- 1 szklanka dobrej gęstej śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
1) Grzybki oczyścić i pokroić w plasterki ( do tej potrawy zdejmuję skórkę z kapeluszy), cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać.
2) Na patelni zeszklić na maśle cebulkę, dodać czosnek i chwilkę poddusić. Dodać pieczarki, paprykę i lekko posolić -całość smażyć na średnim ogniu ok. 6- 7 minut. Pieczarki nie będą odparowane.
3) Wlać 250 wody i na dużym ogniu zredukować ilość płynu mniej więcej do połowy. Dodać gęstą śmietanę , doprawić solą , pieprzem i sokiem cytrynowym i jeszcze ok. 2 minut gotować na silnym ogniu- mieszać. Dodać połowę posiekanej natki pietruszki. Przykryć i odstawić na bok.
4) Makaron ugotować al dente . Rozłożyć w porcjach na duży półmisek, na każdą wyłożyć porcję sosu z pieczarkami i posypać natką pietruszki.
Ciekawy przepis i na pewno smaczny pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNajważniejsze dla mnie, że jak nie mam czasu to mam szybki obiad. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Podrzucę ten przepis moim córkom, makarony pod każdą postacią to ich specjalność. No a poza tym bez mięsa też można się nieźle najeść.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Coś, o tym wiem, bo moje dzieci też uwielbiają makaron w każdej postaci. Dla młodych ludzi ważny jest czas przygotowania potrawy. Dziękuję Piotrze.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
klasyk, jaki pyszny klasyk:) mmmmmmmmmmmmm
OdpowiedzUsuńMakaron, Antenko to takie uniwersalne danie i chyba ma dużo amatorów.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Witaj Danusiu wspaniały przepis na czwartkowy obiad,a ta gęsta śmietana to ma być kwaśna czy słodka?Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńWitam Kasiu. Najlepiej słodka, bo kwaśna może się zwarzyć. Dziękuję Kasiu.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Czasem smak tkwi w ... prostocie :) Nie lubię "przekombinowanych" dań :) Makaron + sosik z pieczarkami to super przepis na szybki i smaczny obiad. Pozdrawiam Danusiu!
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy takie proste potrawy z makaronem, a najważniejsze, że można szybko zrobić coś na ciepło. Dziękuję Helenko.
UsuńPozdrawiam cieplutko.
O makaron z sosem, to coś dla mojego męza. On pzrepada za makaronami a także pieczarkmi. W sam raz przepis dla niego - dzięki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
To tak jak mój PiW. Mój Aguś właściwie wszystko lubi pod warunkiem, że nie nazywa się to krewetka- ha, ha. Dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Świetny przepis, a czy śmietany nie można zastąpić jogurtem...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWitam. Obawiam się, że jogurt się zwarzy.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
pyszunio ! już jest na moim stole :) ja dałam śmietanę 12 % do sosów i zup na pół z jogurtem greckim... i też pyszne :) dzięki Danusiu :)
OdpowiedzUsuńWitam Emilko.
UsuńBardzo Ci dziękuję za komentarz wystawiony tutaj na blogu. Na Fb nie wszyscy moi czytelnicy wchodzą, więc jest to dla nich jakaś rekomendacja potrawy. W tym to już tylko Wy możecie mi pomóc. To miłe. Dziekuję.
Pozdrawiam serdecznie.
pyszne, mój dzisiejszy obiad - kolejna pozycja w moim jadłospisie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAnia
Zupęłnie Aniu zapomniałam o tym przepisie i właśnie na jutro, na piątek planuję to danie. Bardzo dziękuję. Pozdrawiam :)
Usuń