niedziela, 14 września 2014

MARCHEWKA Z CEBULKĄ Z PATELNI


Marchewka z cebulką jako dodatek do obiadu. Potrawa lubiana w moim domu jako inny sposób podawania tego warzywa. Można dodać do niej 1 jabłko, lub nie- obie wersje są smaczne. Marchewki nie smażymy długo, ona powinna być al’ dente. Zapraszam do przepisu.



SKŁADNIKI na 3- 4 osoby:


- 40 dkg marchewki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duże jabłko- kwaskowe
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki surowego masła
- sól i pieprz




1) Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę. Czosnek posiekać i zetrzeć jabłko - też na grubych oczkach.
2) Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulkę i zeszklić, dodać czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać masło, marchewkę i całość smażyć do momentu kiedy marchewka zmieni surowy kolor i stanie się wiotka. Dodać jabłko, posolić, popieprzyć i wlać 2 łyżki wody. Całość smażyć ok. 7  minut mieszając, żeby całość się połączyła i przeszła smakiem warzyw.

5 komentarzy:

  1. Na taki sposób marchewki jeszcze nie próbowałam...Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, troszkę inna, ale bardzo smaczna.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Bardzo smaczny sposób na marchewkę. U nas na stole często gości to warzywo, ale nigdy nie próbowałam łączyć marchewki z czosnkiem, co zdecydowanie podkręca jej smak. Podałam z tłuczonymi ziemniaczkami z koperkiem i z kotletami sojowymi popluarnie zwanymi przez nas "deseczki" :) Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję ryfko za skorzystanie z przepisu. Ja bardzo lubię marchewkę i wszelkiego rodzaju potrawy z buraczkami.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Smaczne nigdy bym nie przypuszczała, że jabłko czosnek i marchew tak świetnie mogą smakować.

    OdpowiedzUsuń