piątek, 23 maja 2014

TARTA Z RABARBAREM



Miałam piec tartę wg swojego przepisu, ale zajrzałam do Marzyni na bloga i tam znalazłam inny przepis na ciasto. Lubię czasami skorzystać z czyjejś  receptury.
 Marzynia prowadzi bloga „ Moja kuchnia pachnąca barszczem”.  Jej wstępy do przepisów to po prostu majstersztyk specyficznego  języka i gwary regionalnej. Zawsze tam wchodzę kiedy nie mam humoru, a wychodzę odprężona psychicznie i rozbawiona. Przepis bardzo minimalnie zmieniłam. Taką tartę  z serduszkami można upiec na Dzień Matki przyozdabiając np. bitą śmietaną.  Polecam Państwu ten wypiek- ciasto jest bardzo smaczne i kruche.



SKŁADNIKI na blaszkę do tarty:

Szklanka- 250 ml


- 1 szklanka mąki tortowej + do podsypania
- 1 i 1/4 szklanki mąki krupczatki
- 20 dkg masła ( można po połowie z margaryną- ja nie używam tłuszczy trans)
- 3 żółtka
- kopiasta łyżka cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie :

- ok. 4 łodygi rabarbaru
- 2 kopiaste łyżki jakiegoś dżemu dla koloru ( można dać wiśniowy, z czarnej porzeczki- nie z żelatyną)
- 1,5 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozrobienia
- 3 łyżki cukru kryształu lub wg własnego smaku
- trochę cukru trzcinowego Demarara




1) Wszystkie sypkie składniki wymieszać, dodać żółtka, pokrojone masło i śmietanę. Sprawnie zagnieść ciasto ręcznie lub mikserem. Ciasto włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki na ok. 30 - 40 minut.
2) Obrany i pokrojony rabarbar zasypać w rondelku  3- ma łyżkami cukru i krótko podsmażyć do lekkiego zgęstnienia. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w małej ilości wody i wlać do rabarbaru energicznie mieszając- zagotować. Zdjąć z palnika dodać 2 łyżki dżemu i wymieszać.



3) Ciasto podzielić na 2 części- jedną ciut większą. Tą większą wylepić foremkę do tarty . Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i podpiec na lekko rumiany kolor- z termoobiegiem ok. 10 minut, bez ok. 15- 20 minut.
4) Drugą część ciasta podzielić na mniejsze kawałki i wałkować podsypując mąką na grubość ok. 3 mm i wykrawać  małą foremką serduszka. Układać na paterze lub desce do krojenia i wstawić do lodówki.
Ciasto na tartę dość szybko mięknie, ale należy sobie pomóc podsypując mąką i serduszka przenosić nożykiem.
5) Na schłodzony spód wyłożyć rabarbar- może być ciepły i ułożyć serduszka. Są schłodzone, więc dobrze się przenoszą. Całość dość obficie posypać cukrem Demarara i piec bez termoobiegu ok. 30 minut- do zrumienienia. Ostudzić.

Znakomicie smakuje z lodami.

8 komentarzy:

  1. ten pomysł na serduszka, zjawiskowy:) cudowna tarta!

    OdpowiedzUsuń
  2. Danusiu, czy można włożyć co innego niż rabarbar?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Można np. jabłka, można włożyć taką odchudzoną masę serową.....
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Danusiu, aż mi się łezka w oku zakręciła, tak miło o mnie napisałaś :-) Co prawda akurat w tych przepisach ciekawi gwary Pogórza nic nie znajdą, ale bardzo dziękuję, że wykorzystałaś mój przepis :-) A przecież Twoje wypieki są o niebo lepsze i wiem, że masz równie wspaniałe receptury na kruche ciasto (zresztą one się nie różnią tak bardzo, czasami niektórzy kucharze dają żółtka gotowane, to jest różnica, a tak to tylko "lekkie wariacje na temat"). A bardzo fajnie wyszło to, że ja z Martikiem robiłam pełny wierzch i wycięte serduszka, a Ty odwrotnie - i jeszcze ładniej to wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tam, oj tam gwara i już - taka Twoja i to jest najpiękniejsze. Tak mnie właśnie zainspirowałaś, że serduszka dałam na wierzch. Dziękuję Marzyniu. Całus wielki.

      Usuń