środa, 9 kwietnia 2014

JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z TUŃCZYKA



Propozycja przystawki do śniadania wielkanocnego. Można przygotować dzień wcześniej. Nafaszerowane jajka włożyć do plastikowego pojemnika, a rano tylko udekorować.



SKŁADNIKI:

- 6 jaj
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 2 łyżki majonezu
- 1 płaska łyżka ketchupu
- 2 łyżeczki soku cytrynowego
- pieprz i ewentualnie sól
- nowalijki do dekoracji




1)Z ugotowanych na twardo jajek i przekrojonych na połowę wyjąć żółtka.

2)Odcedzonego tuńczyka, majonez, ketchup, sok cytrynowy zmiksować blenderem na gładką masę . Dodać żółtka i ponownie zmiksować na pastę. Doprawić ewentualnie pieprzem i solą, ale nie ma takiej potrzeby.

3)Pastę przełożyć do dekoratora i wyciskać ozdobnie na połówkach jajek.

4)Jajka ułożyć na sałacie i udekorować wg własnego pomysłu.

                                                                      

5 komentarzy:

  1. muszę zrobic bardzo lubimy takie jajka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, zawsze to jakieś urozmaicenie. Dziękuję.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Danusiu, takie jaja robię zawsze na śniadanie wielkanocne, rzadziej w ciągu roku, muszę to zmienić i nie rezerwować potraw na świąteczny czas .Bardzo ubCiebie juz świątecznie.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś to zmieniłam, bo czasami nie wiadomo co wymyślać na śniadanie czy kolację. Wydaje mi się, że taki sposób podawania jajek nie powinien należeć do ścisłego menu potraw świątecznych. Pozdrawiam Bożenko i dziękuję.

      Usuń