piątek, 28 marca 2014

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ



Bardzo smaczny sernik z białą czekoladą   . Sernik jest polany rozgrzaną frużeliną i posypany wiórkami z białej czekolady.




SKŁADNIKI na tortownicę o śr. 26 cm:

CIASTO:

- 300 g kruchych ciastek czekoladowych
- 120  gram stopionego masła


1)Ciasteczka zmielić w blenderze lub malakserze, dodać  stopione masło  i wymieszać. Wylepić dno tortownicy. Odstawić do schłodzenia.


MASA SEROWA:


- 450 gram białej czekolady połamanej na kawałki
- 900 gram twarogu pełnotłustego na wagę – nie z wiaderka
- 110 gram masła
- 60 gram drobnego cukru
- 4 jajka




2)Kawałki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej do gładkości  przy pomocy metalowej trzepaczki- miska ustawiona nad gotującą się wodą. Zestawić z ognia i pozostawić w temperaturze pokojowej by wystygła.

3)Zmielić 2- 3 razy twaróg lub 1 raz przez sitko do mielenia maku. Mikserem utrzeć miękkie masło z twarogiem powoli dodając cukier. Dodać jajka i dalej zmiksować, na końcu rozpuszczoną białą czekoladę. Ubić krótko na gładką masę. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C.

4)Wylać masę serową do foremki z ciasteczkową masą i wstawić do gorącego piekarnika. Dobrze jest formę wyścielić folią aluminiową, żeby nic nie przeciekło do piekarnika. Piec 1 godzinę. Sernik pozostawić na 30 minut w piekarniku z mocniej uchylonymi drzwiczkami.Wyjąć i studzić w formie. Po tym przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej na 4 godziny, w zimie na zewnątrz. Musi się dobrze schłodzić.

5)Boki schłodzonego sernika oddzielić szerokim nożem, oddzielić sernik od dna i zsunąć na paterę.

6)Sernik  polać polewą czekoladową i posypać wiórkami z białej czekolady i lekko posypać kakao.Sernik dobrze jest przygotować dzień wcześniej.


DEKORACJA:

- polewa czekoladowa ciemna
- wiórki czekoladowe białe
- kakao do posypania

Ja zrezygnowałam z polewy czekoladowej. Rozgrzałam lekko w garnuszku  frużelinę czereśniową, przetarłam przez sito   i polałam sernik.

SERNIK CZYTELNIKÓW :



Ewa z San Diego                          Ewa z San Diego

15 komentarzy:

  1. Witam Cię Danusiu i przepraszam za brak komentarzy ale zawsze z uwagą czytam nowe posty:) Dziś natomiast chcę ci powiedzeć o tym że dzięki twojemu przepisowi na babkę gotowaną w końcu po długim czasie zdecydowała się zakupić do nie formę ! i jestem bardzo zadowolona :) Gdybyś była tak miła i przygotował dla nas kilka przepisów na babki piaskowe i do formy np baranka i zająca byłabym bardzo wdzięczna") tylko twoje przepisy uważam za godne zaufania .Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam złotykolczyku. Przepisy na różne babki są na blogu, a jeszcze się pojawią, może dwa. Baranka w formie nie będę piekła, bo prostu jej nie mam. Robię baranka z masła, a zająca będę piekła drożdzowego, ale takiego na leżąco. Bardzo dziękuję za miłe słowa.
      Pozdrawiam serdecznie. Na blogu jest też koszyczek drożdżowy pleciony z ciasta drożdżowego.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  2. Witaj Danusiu ale apetycznie wygląda twój serniczek uwielbiam wszystko co jest z serem.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię co jest z serem, a szczególnie serniki.
      Pozdrawiam Kasiu:)

      Usuń
  3. I tak oto ze zwyczajnych składników powstało eleganckie ciasto. Pozdrawiam
    PS: Zadowoliłem się dziś drożdżowymi pampuchami a z pozostałych pięciu deka drożdży powstał placek nafaszerowany obficie rodzynkami. I jak tu pościć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można sobie wytłumaczyć, że drożdżowe z rodzynkami to nie świąteczne ciasto. Drożdżowe pampuchy to potrawa z Wielkopolski, ale widzę, że trafiła również na Mazowsze. Dziekuję bardzo i pozdrawiam wiosennie.

      Usuń
  4. wygląda niesamowicie! przesmacznie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Antenko i pozdrawiam serdecznie wszystkie Antenki z fotografii.

      Usuń
  5. piekne zdjecie ,podobaja mi sie twoje przepisy a serniczek wygląda smakowicie.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Danusiu,sernik upieczony,YUMMY.Pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, Matko- Ty Ewuniu jesteś niezmordowana w kuchni. Podziwiam- autentycznie. Bardzo dziękuję.
      Buziaczki i ukłony.

      Usuń
  7. Upieczony,ustojony i czeka na popoludniowa poobiednia sjeste.Esta,esta.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama bym zjadła, chyba na ten weekend upiekę jakiś inny sernik. Dziękuję Ci Ewuniu.

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...