piątek, 28 marca 2014

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ



Bardzo smaczny sernik z białą czekoladą   . Sernik jest polany rozgrzaną frużeliną i posypany wiórkami z białej czekolady.




SKŁADNIKI na tortownicę o śr. 26 cm:

CIASTO:

- 300 g kruchych ciastek czekoladowych
- 120  gram stopionego masła


1)Ciasteczka zmielić w blenderze lub malakserze, dodać  stopione masło  i wymieszać. Wylepić dno tortownicy. Odstawić do schłodzenia.


MASA SEROWA:


- 450 gram białej czekolady połamanej na kawałki
- 900 gram twarogu pełnotłustego na wagę – nie z wiaderka
- 110 gram masła
- 60 gram drobnego cukru
- 4 jajka




2)Kawałki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej do gładkości  przy pomocy metalowej trzepaczki- miska ustawiona nad gotującą się wodą. Zestawić z ognia i pozostawić w temperaturze pokojowej by wystygła.

3)Zmielić 2- 3 razy twaróg lub 1 raz przez sitko do mielenia maku. Mikserem utrzeć miękkie masło z twarogiem powoli dodając cukier. Dodać jajka i dalej zmiksować, na końcu rozpuszczoną białą czekoladę. Ubić krótko na gładką masę. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C.

4)Wylać masę serową do foremki z ciasteczkową masą i wstawić do gorącego piekarnika. Dobrze jest formę wyścielić folią aluminiową, żeby nic nie przeciekło do piekarnika. Piec 1 godzinę. Sernik pozostawić na 30 minut w piekarniku z mocniej uchylonymi drzwiczkami.Wyjąć i studzić w formie. Po tym przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej na 4 godziny, w zimie na zewnątrz. Musi się dobrze schłodzić.

5)Boki schłodzonego sernika oddzielić szerokim nożem, oddzielić sernik od dna i zsunąć na paterę.

6)Sernik  polać polewą czekoladową i posypać wiórkami z białej czekolady i lekko posypać kakao.Sernik dobrze jest przygotować dzień wcześniej.


DEKORACJA:

- polewa czekoladowa ciemna
- wiórki czekoladowe białe
- kakao do posypania

Ja zrezygnowałam z polewy czekoladowej. Rozgrzałam lekko w garnuszku  frużelinę czereśniową, przetarłam przez sito   i polałam sernik.

SERNIK CZYTELNIKÓW :



Ewa z San Diego                          Ewa z San Diego

15 komentarzy:

  1. Witam Cię Danusiu i przepraszam za brak komentarzy ale zawsze z uwagą czytam nowe posty:) Dziś natomiast chcę ci powiedzeć o tym że dzięki twojemu przepisowi na babkę gotowaną w końcu po długim czasie zdecydowała się zakupić do nie formę ! i jestem bardzo zadowolona :) Gdybyś była tak miła i przygotował dla nas kilka przepisów na babki piaskowe i do formy np baranka i zająca byłabym bardzo wdzięczna") tylko twoje przepisy uważam za godne zaufania .Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam złotykolczyku. Przepisy na różne babki są na blogu, a jeszcze się pojawią, może dwa. Baranka w formie nie będę piekła, bo prostu jej nie mam. Robię baranka z masła, a zająca będę piekła drożdzowego, ale takiego na leżąco. Bardzo dziękuję za miłe słowa.
      Pozdrawiam serdecznie. Na blogu jest też koszyczek drożdżowy pleciony z ciasta drożdżowego.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  2. Witaj Danusiu ale apetycznie wygląda twój serniczek uwielbiam wszystko co jest z serem.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię co jest z serem, a szczególnie serniki.
      Pozdrawiam Kasiu:)

      Usuń
  3. I tak oto ze zwyczajnych składników powstało eleganckie ciasto. Pozdrawiam
    PS: Zadowoliłem się dziś drożdżowymi pampuchami a z pozostałych pięciu deka drożdży powstał placek nafaszerowany obficie rodzynkami. I jak tu pościć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można sobie wytłumaczyć, że drożdżowe z rodzynkami to nie świąteczne ciasto. Drożdżowe pampuchy to potrawa z Wielkopolski, ale widzę, że trafiła również na Mazowsze. Dziekuję bardzo i pozdrawiam wiosennie.

      Usuń
  4. wygląda niesamowicie! przesmacznie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Antenko i pozdrawiam serdecznie wszystkie Antenki z fotografii.

      Usuń
  5. piekne zdjecie ,podobaja mi sie twoje przepisy a serniczek wygląda smakowicie.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Danusiu,sernik upieczony,YUMMY.Pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, Matko- Ty Ewuniu jesteś niezmordowana w kuchni. Podziwiam- autentycznie. Bardzo dziękuję.
      Buziaczki i ukłony.

      Usuń
  7. Upieczony,ustojony i czeka na popoludniowa poobiednia sjeste.Esta,esta.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama bym zjadła, chyba na ten weekend upiekę jakiś inny sernik. Dziękuję Ci Ewuniu.

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.