Bardzo smaczny sernik z białą czekoladą . Sernik jest polany rozgrzaną frużeliną i posypany wiórkami z białej czekolady.
SKŁADNIKI na tortownicę o śr. 26 cm:
CIASTO:
- 300 g kruchych ciastek czekoladowych
- 120 gram stopionego masła
1)Ciasteczka zmielić w blenderze lub malakserze, dodać stopione masło i wymieszać. Wylepić dno tortownicy. Odstawić do schłodzenia.
MASA SEROWA:
- 450 gram białej czekolady połamanej na kawałki
- 900 gram twarogu pełnotłustego na wagę – nie z wiaderka
- 110 gram masła
- 60 gram drobnego cukru
- 4 jajka
2)Kawałki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej do gładkości przy pomocy metalowej trzepaczki- miska ustawiona nad gotującą się wodą. Zestawić z ognia i pozostawić w temperaturze pokojowej by wystygła.
3)Zmielić 2- 3 razy twaróg lub 1 raz przez sitko do mielenia maku. Mikserem utrzeć miękkie masło z twarogiem powoli dodając cukier. Dodać jajka i dalej zmiksować, na końcu rozpuszczoną białą czekoladę. Ubić krótko na gładką masę. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C.
4)Wylać masę serową do foremki z ciasteczkową masą i wstawić do gorącego piekarnika. Dobrze jest formę wyścielić folią aluminiową, żeby nic nie przeciekło do piekarnika. Piec 1 godzinę. Sernik pozostawić na 30 minut w piekarniku z mocniej uchylonymi drzwiczkami.Wyjąć i studzić w formie. Po tym przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej na 4 godziny, w zimie na zewnątrz. Musi się dobrze schłodzić.
5)Boki schłodzonego sernika oddzielić szerokim nożem, oddzielić sernik od dna i zsunąć na paterę.
6)Sernik polać polewą czekoladową i posypać wiórkami z białej czekolady i lekko posypać kakao.Sernik dobrze jest przygotować dzień wcześniej.
DEKORACJA:
- polewa czekoladowa ciemna
- wiórki czekoladowe białe
- kakao do posypania
Ja zrezygnowałam z polewy czekoladowej. Rozgrzałam lekko w garnuszku frużelinę czereśniową, przetarłam przez sito i polałam sernik.
SERNIK CZYTELNIKÓW :
SERNIK CZYTELNIKÓW :
Ewa z San Diego Ewa z San Diego
Witam Cię Danusiu i przepraszam za brak komentarzy ale zawsze z uwagą czytam nowe posty:) Dziś natomiast chcę ci powiedzeć o tym że dzięki twojemu przepisowi na babkę gotowaną w końcu po długim czasie zdecydowała się zakupić do nie formę ! i jestem bardzo zadowolona :) Gdybyś była tak miła i przygotował dla nas kilka przepisów na babki piaskowe i do formy np baranka i zająca byłabym bardzo wdzięczna") tylko twoje przepisy uważam za godne zaufania .Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam złotykolczyku. Przepisy na różne babki są na blogu, a jeszcze się pojawią, może dwa. Baranka w formie nie będę piekła, bo prostu jej nie mam. Robię baranka z masła, a zająca będę piekła drożdzowego, ale takiego na leżąco. Bardzo dziękuję za miłe słowa.
UsuńPozdrawiam serdecznie. Na blogu jest też koszyczek drożdżowy pleciony z ciasta drożdżowego.
Pozdrawiam serdecznie:)
Witaj Danusiu ale apetycznie wygląda twój serniczek uwielbiam wszystko co jest z serem.Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię co jest z serem, a szczególnie serniki.
UsuńPozdrawiam Kasiu:)
I tak oto ze zwyczajnych składników powstało eleganckie ciasto. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPS: Zadowoliłem się dziś drożdżowymi pampuchami a z pozostałych pięciu deka drożdży powstał placek nafaszerowany obficie rodzynkami. I jak tu pościć?
Zawsze można sobie wytłumaczyć, że drożdżowe z rodzynkami to nie świąteczne ciasto. Drożdżowe pampuchy to potrawa z Wielkopolski, ale widzę, że trafiła również na Mazowsze. Dziekuję bardzo i pozdrawiam wiosennie.
Usuńwygląda niesamowicie! przesmacznie!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Antenko i pozdrawiam serdecznie wszystkie Antenki z fotografii.
UsuńPozdrawiam Justynko:)
OdpowiedzUsuńpiekne zdjecie ,podobaja mi sie twoje przepisy a serniczek wygląda smakowicie.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDanusiu,sernik upieczony,YUMMY.Pozdrawiam.Ewa
OdpowiedzUsuńO, Matko- Ty Ewuniu jesteś niezmordowana w kuchni. Podziwiam- autentycznie. Bardzo dziękuję.
UsuńBuziaczki i ukłony.
Upieczony,ustojony i czeka na popoludniowa poobiednia sjeste.Esta,esta.Ewa
OdpowiedzUsuńSama bym zjadła, chyba na ten weekend upiekę jakiś inny sernik. Dziękuję Ci Ewuniu.
Usuń