środa, 26 lutego 2014

PASZTET ŚWIĄTECZNY - WYŚMIENITY




Do tego pasztetu już od dawna się przymierzałam.  Najbardziej zaintrygował mnie dodatek posiekanych ananasów, bo pozostałe składniki były mniej więcej typowe dla pasztetu. W recepturze  zmieniłam  tylko wagowo niektóre składniki. 
Przepis pochodzi z bloga Aldi, której niestety już nie ma wśród nas.
Polecam- pasztet jest znakomity w smaku. Nie widać i nie wyczuwa się smaku ananasa, a całość smakowo jest po prostu super. Do pasztetu zrobiłam chrzan z  jabłuszkami - pycha.



SKŁADNIKI :


- 70 dkg mięsa wieprzowego z łopatki
- 30 dkg wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 30 dkg pieczarek
- duża czerwona papryka
- 250 gram wędzonego boczku
- 6 jaj
- 3-4 łyżki bułki tartej
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, gałka  muszkatołowa, majeranek
- olej rzepakowy
- puszka ananasów w plastrach




1)
Łopatkę zalać 1,5 l zimnej wody, dodać warzywa jak do rosołu, 2 liście laurowe, 7 ziarenek ziela angielskiego i zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku i gotować do miękkości. Wywar można zamrozić i wykorzystać później na zupy.
2 )
Wątróbkę usmażyć razem z pokrojoną grubo cebulą na niewielkiej ilości oleju. Mięso i wątróbkę z cebulą zmielić dwa razy lub jeden raz przez sitko o drobnych oczkach.
3)
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach  i usmażyć – do odparowania. Paprykę pokroić w kosteczkę  i podsmażyć też na małej ilości oleju.
4)
Boczek pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni bez oleju- nie chrupiący.  Ananasy pokroić drobno i odcisnąć na sicie.
5)
Wszystkie składniki włożyć do misy miksera , dodać surowe jaja, posiekany pęczek natki pietruszki  i wyrobić  mieszadłem  lub ręcznie. Całość doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.
6)
Dwie keksówki dobrze wysmarować olejem ( może być nawet troszkę na dnie) wysypać kaszką manną i przełożyć do nich masę pasztetową.7) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C i piec ok. 1.10 minut bez termoobiegu. Pozostawić w foremkach do przestygnięcia. Lekko ciepły delikatnie odwrócić, ostudzić do końca, zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce. Można zamrozić.



11 komentarzy:

  1. O u Ciebie też pasztet :) wygląda wyśmienicie i smakowicie , Ja robiłam tylko że warzywny bez mięska :)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A muszę do Ciebie Babciu zajrzeć i zobaczyć czy to taki sam jak ja robię, tylko że u mnie ciężko schodzi.
      Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  2. Danusiu co masz na myśli piszac ze "nie ma jej wśród nas"? Nie prowadzi juz bloga?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Lenko. Jej blog pozostał w sieci. Ona odeszła przedwcześnie- to była jeszcze taka młoda kobieta. Takie jest życie Lenko, wszystko już się pomieszało. Odchodzą ludzie w kwiecie wieku. Ja jej nie znałam, ale czasami do niej zaglądałam, bo miała ciekawe przepisy. Z tego co wiem od Agnieszki z bloga Moje mniam, to nie upoważniła nikogo do tego bloga, ale skąd mogła wiedzieć, że tak szybko jej nie będzie.
      Pozdrawiam Lenko!!!

      Usuń
  3. Ale smuteczek:( Ja również zaglądałam do niej czasami:) Jeżeli się nie mylę to Ona brała parę razy udział w konkursach Kasi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się o tym dowiedziałam , to mnie to nieco przygniotło. Widzisz Lenko, cieszmy się życiem dopóki trwa.
      Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  4. Trochę mnie zdziwił ten ananas. Wygląd pasztetu jednak powoduje ślinotok :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też, ale jak sama doświadczyłaś na szałocie smaki można mieszać w różny sposób i wychodzi z tego coś pysznego.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Warto spróbować Justynko.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Danusiu czy każdy pasztet taki pieczony w piekarniku można mrozić? Nie będzie za wczas upiec jutro i zamrozić na święta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry wieczór. Ja zawsze piekę wcześniej i mrożę. Zawijam ściśle w folię - tą samolepną i dodatkowo wkładam do woreczka do zamrażania i zamykam woreczek. Nie daję już rady wszystkiego robić na ostatnią chwilę, więc wiele potraw, oprócz ryb i barszczu robię wcześniej. Pozdrawiam :)

      Usuń