środa, 29 stycznia 2014

ZUPA GULASZOWA Z KLUSECZKAMI


 U Anusi na blogu „ Kuchnia domowa Ani” znalazłam pomysł na jednodaniowy obiad. Lubię do niej zaglądać, bo tam pachnie młodością, zaradnością i ciepłem rodzinnym.  Ania wstawiła przepis na „Drobiowy Strogonow”.  
  Na zewnątrz zima w pełni i chciałoby się zjeść coś co trochę rozgrzewa.  Strogonow odpadł, bo nie miałam pieczarek, ale zachęcona przepisem Ani zrobiłam zupę gulaszową z tego co miałam w zasięgu ręki. Zupa treściwa, rozgrzewająca i nie trzeba było robić dwóch dań. 



SKŁADNIK NA 2 litry zupy gulaszowej:


--- 35 dkg piersi drobiowych
--- 20 dkg chudej wołowiny  - rostbef lub polędwica
---  4 łyżki oleju
--- 3 modre cebule
--- 1- 1,5 dkg grzybków suszonych + ¾ szklanki wody
--- 1 czerwona papryka
--- 2 ząbki czosnku
--- puszka pomidorów w zalewie pomidorowej
--- 2 płaty papryki konserwowej
--- średnia marchewka, pietruszka, kawałek selera
--- 3 liście laurowe
--- 7 ziarenek ziela angielskiego
--- 2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej
--- ½ płaskiej łyżeczki kurkumy
--- pieprz, sól, szczypta ostrego chili

Na kluseczki:

--- 3 jajka
--- 7 płaskich  łyżek mąki




1)Grzybki namoczyć w ¾ szklanki wody na 2 godziny i w tej samej wodzie ugotować do miękkości.
2)Pokroić w paski umyte i osuszone mięso, paprykę świeżą i konserwową  . Grzybki, cebulę i pomidory  pokroić na mniejsze kawałeczki. Warzywa zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, czosnek posiekać.
3)W rondlu w którym będziemy gotować zupę na 2 łyżkach oleju podsmażyć  na lekko rumiano paski mięsa pod koniec posypując papryką i tylko chwilę zasmażyć – wlać 1,5 ltra wody i wodę z grzybków.
 4) Na patelni na dwóch łyżkach oleju krótko podsmażyć w pierwszej kolejności posiekany czosnek, dodać pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę smażyć. Dodać do mięsa. Zagotować , doprawić solą i dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu 15 minut.
5)Po tym czasie dodać paski papryki i warzywa, zagotować  i ponownie doprawić solą. Gotować na średnim ogniu 10 minut. Dodać pokrojone pomidory i paprykę konserwową. Całość doprawić jeszcze solą, pieprzem i odrobiną chili.6) Jajka dobrze roztrzepać z mąką- ciasto powinno się ciągnąć i lekko rwać- nie może być rzadkie jak na lany makaron. Na wrzącą zupę kłaść łyżeczką małe kluseczki. Zagotować i podawać- smacznego.

5 komentarzy:

  1. konkretnie sycące danie na zimę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danusiu, dziękuję, że po raz kolejny korzystasz z przepisów na moim blogu. Czuję się zaszczycona i wyróżniona takim pięknym wstępem :)
    Poza tym Twoja modyfikacja bardzo mi się podoba.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dobrą energię człowieka czuję nawet online. Cieszę się, że jesteś i bądź.
      Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  3. Gotuje się :) Zobaczymy,co z tego wyjdzie.Dodałam jeszcze puszkę czerwonej fasolki.Dzieciaki ocenią :)

    OdpowiedzUsuń