Tort upieczony na bazie biszkoptu z kawałkami czekolady. Krem jest na bazie mąki kukurydzianej gotowanej na soku pomarańczowym, mleku skondensowanym ze śmietanką, przekładany owocami mango. Na wierzchu jest dekoracja z musu z mango z żelatyną. Cała dekoracja zewnętrzna jest na bazie białej czekolady, śmietanki i mleka skondensowanego.
BISZKOPT z 7 jaj-
na tortownicę o średnicy 26 cm jest na blogu w przepisachpodstawowych.
KREM POMARAŃCZOWY:
robiłam na bazie z wcześniejszego tortu, który jest na blogu
--- 750 ml soku pomarańczowego z kartonika- bez cukru, lub świeżo wyciśniętego
--- 8 płaskich łyżek mąki kukurydzianej
--- 280 gram mleka skondensowanego słodzonego
--- skórka z 2 pomarańczy
--- 500 ml śmietanki 36 %
Przygotowanie:
Do rondelka wlać sok pomarańczowy, wsypać mąkę i mieszając doprowadzić do zagęszczenia ( czyt. Zagotowania). Dodać mleko skondensowane i ponownie zagotować. Wlać do szerokiej miski i natychmiast przykryć folią spożywczą powierzchnię masy kukurydzianej. Wystudzić.Śmietankę ubić i dodać do zimnego kremu- delikatnie ale dokładnie wymieszać.
NASĄCZANIE:
--- 200 ml soku z pomarańczy ( może być z kartonika, albo wyciśnięty ze świeżych)
--- 100 ml mleka kokosowego
--- 6 łyżek likieru pomarańczowego
Wszystkie składniki razem wymieszać.
MASA KREMOWA
do obłożenia tortu:
--- 150 ml śmietanki 36 % mocno schłodzonej
--- 100 g mleka skondensowanego słodzonego mocno schłodzonego
--- 125 gram mascarpone
--- 5 dkg białej stopionej czekolady
Śmietankę i mleko skondensowane ubić na gęstą masę. Dodać stopioną czekoladę i jeszcze krótko ubić na wolniejszych obrotach. Mascarpone połączyć z masą śmietanową.
PRZEŁOŻENIE i DEKORACJA:
--- 2 puszki owoców mango- brutto 840 gram
--- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
--- 250 ml soku z mango ( syropu z puszek)
Z całości owoców ująć 3 plastry mango, zmiksować i połączyć z syropem z mango. Zagotować, zdjąć z ognia i powoli wsypywać żelatynę – wymieszać do rozpuszczenia i wylać 1 cm warstwę do naczynia. Pozostawić do zastygnięcia. Można wykrajać foremkami różne dekoracje na wierzch ciasta.
1)Biszkopt przekroić na 3 części- jedną spodnią troszkę grubszą od pozostałych 2-ch.
2)Grubszy blat spiąć obręczą i nasączyć 1/3 płynu pomarańczowego. Wyłożyć 1/3 kremu pomarańczowego i połowę pokrojonych owoców mango. Powtórzyć całość, aż do 3 blatu. Wszystko lekko docisnąć. Wierzchni blat też nasączyć.
3)Wynieść tort do chłodnego pomieszczenia lub lodówki na 1 godzinę.
4)Odpiąć obręcz ze schłodzonego tortu i całość obłożyć pozostałą 1/3 kremu pomarańczowego.
5)Całość udekorować przy pomocy dekoratora przygotowaną masą kremową . 6) Wynieść w chłodne miejsce lub wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Przechowywać w chłodzie.
cudowny, skąd Ty Danusiu bierzesz te wszystkie pomysły? i jeszcze siłę na ich realizację?
OdpowiedzUsuńpzdr.Małgosia Z.
Witam Małgosiu. Już się trochę obrobiłam, ale siły ubywają. Najgoręcej będzie jeszcze przez 2-3 godziny we wigilię. Dziekuję.
UsuńPozdrawiam!!!
Wspaniały,zrobię na Nowy Rok.Pozdrawiam.Maria
OdpowiedzUsuńPolecam, najadłam się samego kremu z mango i jest pysznie. Dziekuję.
UsuńPozdrawiam!!!!
Piękna dekoracja! Musi smakować przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że zniknie szybciej niż inne ciasta. Dziekuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
przepięknie wygląda, aż szkoda go jeść :)))
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt życzę :)
Bardzo dziękuję, szkoda, ale chciałoby się już.
UsuńPozdrawiam!!!
Powiem krótko: arcydzieło Danusiu!!! :)))
OdpowiedzUsuńOj, tam, oj tam - czerwienię się Helenko. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam cieplutko!!!
Jak zwykle piekny.Danusiu.Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Tobie i Twojej rodzinie, Świąt z barszczem, grzybami i karpiem. Życzę zwykłego ludzkiego szczęścia, odpoczynku, zwolnienia oddechu i chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Christopher
OdpowiedzUsuńPS dzięki za całuski.
Bardzo Ci Krzysiu dziękuję- z całego serca, za takie piękne życzenia.
UsuńPozdrawiam świątecznie!!!
Ja ciasta z kremami zrobię dopiero w poniedziałek po pracy, bo nie mam gdzie przechować zbytnio. Śliczny tort i ciekawy kremik
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńBardzo piękny:))
Dziękuję Ci Halinko.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Tort jest rewelacyjny:) piekłam go już trzy razy -za każdym razem goście bardzo chwalą.Polecam bardzo:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie. Też moja Rodzinka ten tort bardzo lubi, ale jeszcze w tym roku go nie robiłam. Bardzo dziękuję za komentarz.
UsuńPozdrawiam serdecznie.