piątek, 13 grudnia 2013

CIASTO KRUCHO- DROŻDŻOWE NA PIEROŻKI - UNIWERSALNE



To jest ciasto z przepisów rodzinnych, które nadaje się na pierożki z farszem wytrawnym, słodkim, z makiem, z serem itp.
 Można je piec w piekarniku i smażyć w oleju do wysokości połowy pierożków. Warunkiem jest dobre sklejenie pierożków i musimy tak sklejać, żeby farsz nie dostał się między brzegi sklejanego ciasta. W przeciwnym razie mogą się otworzyć.
 Pierożki należy nakłuć w kilku miejscach po jednej stronie przy pomocy patyczka do szaszłyków. Te przeznaczone do pieczenia należy posmarować roztrzepanym jajkiem. Pierożki pieczemy w 190 stopniach C ok. 10- 13 minut z termoobiegiem na rumiano. Jeżeli pierożki chcemy smażyć  to do ciasta należy wlać 1 łyżkę spirytusu i dosypać 1 łyżkę mąki dodatkowo.



SKŁADNIKI na ok. 45 pierożków wykrawanych szklanką o średnicy ok. 7,5 cm :

           --- 1 szklanka kwaśnej śmietany
           --- 20 dkg masła lub margaryny
           --- 1 łyżka cukru
           --- 1/3 łyżeczki soli
           --- 2 dkg świeżych drożdży
           --- ok.1/2 kg mąki tortowej


Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść.Po połączeniu składników wyrabiamy dosypując 1 łyżkę mąki na jednolite ciasto. Ciasta nie schładzamy i nie pozostawiamy do wyrośnięcia. Dzielimy ciasto na pół i kolejno rozwałkowujemy na stolnicy lekko podsypując mąką i wykrawamy kółka. Kładziemy 1 leciutko kopiastą łyżeczkę farszu i zlepiamy. Z tego ciasta robię m.in. wigilijne pierożki z kapustą i grzybami.

10 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie pierogi,niestety robię je bardzo rzadko.Reszta rodziny woli gotowane.

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego przepisu było mi trzeba :) do świątecznego barszczyku będą idealne :) jak zwykle dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja z tego ciasta robię wigilijne pierożki z suszonymi owocami

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj, Danusiu, po dłuższej przerwie. To ciasto jest genialne! Ja sobie adoptuję ten przepis i będę wypróbowywać z różnymi nadzieniami. Ostatnio zrobiłam z klasycznym farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybków i zupełnie nieklasycznie polałam je Twoim sosem porowym i muszę przyznać, że połączenie jest świetne, a samo ciasto kruchutkie choć pulchne. Następnego dnia ciasto traci na kruchości, ale według mnie zyskuje jeszcze na smaku. Dobre na zimno i na ciepło. Dziękuję za przepis, wkrótce prześlę Ci zdjęcia, niech tylko się ogarnę :) Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ryfko. Ja to ciasto bardzo lubię i często z niego korzystam. W wersji na słodko i wytrawnie. Farsz może być wytrawny, serowy, owocowy- wszystko właściwie co mam pod ręką. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Bardzo ciekawy przepis, na pewno go wypróbuję na nadchodzące święta, bo to już za miesiąc a czas szybko leci. Pozdrawiam Panią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Bardzo przepraszam , że tak późno komentuję, ale byłam na rehabilitacji do 22 listopada. Bardzo dziękuję za komentarz, a pierożki polecam.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń