czwartek, 28 listopada 2013

ŻUREK Z KIEŁBASKĄ



Myślę, że większość z Państwa lubi żurek. Ogólnie znana receptura, ale każdy z nas robi inaczej. Zakwas robię sama, bo taki mi najbardziej smakuje. Zupkę ugotowałam na wywarze z jarzyn , kawałeczka wędzonki i małej porcji rosołowej. Można go również ugotować na samym wywarze, bez wkładki mięsnej. Mnie bardziej odpowiada  taki trochę bogatszy w smaki  .



SKŁADNIKI:

---2 litry wody
---1/2 litra domowego zakwasu
---biała kiełbasa (miałam swojej 6 sztuk), ale może być inna
---porcja rosołowa mała lub 3-4 skrzydełka, może być też kość od schabu
---10-15 dkg jakiejkolwiek  wędzonki
---3 liście laurowe
---7 ziarenek ziela angielskiego
---2 średnie marchewki
---1 pietruszka
---kawałek pora i selera
---1,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej
---5-6 grzybków suszonych
---majeranek
---jajka ugotowane na twardo
---śmietana
---czosnek do smaku
---sól i pieprz



1)Do garnka wlać wodę, włożyć mięsko z kością, wędzonkę , warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, grzybki i wsypać 1,5 płaskiej łyżeczki soli.Ugotować wywar. Na 25 minut przed końcem włożyć nakłutą  kiełbasę, zupę ponownie doprawić solą i pieprzem i jeszcze gotować na wolnym ogniu.

2)Kiełbasę i marchewkę wyjąć z wywaru. Do przecedzonego dodać zakwas- wcześniej potrząsnąć butelką, kiełbasę obraną ze skórki, marchewkę pokrojone w plasterki. Chwilę pogotować dodając majeranek do smaku ( dałam 1 łyżkę lekko kopiastą) , zamieszać.

3)Wędzonkę zjeść samemu. Do kubeczka wlać trochę żurku i rozmieszać ze śmietaną- wlać do zupy.

Podałam z jajkiem na twardo i osobno ziemniakami z wody.

ŻUREK CZYTELNIKÓW :


Justynka z Gdańska                      Ewa z San Diego

19 komentarzy:

  1. mmmm, uwielbiam żurek jednak jem go za zwyczaj tylko w wigilie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. U nas jest barszcz czerwony na zakwasie z uszkami z grzybów, a żurek i biały barszcz na Wielkanoc. W każdym regionie inaczej. Dziekuję za zaproszenie.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  2. dołączam do obserwatorów bo przepisy fajne a ja lubię dobre i zdrowe jedzenie. I nie musi być ono koniecznie wykwintne, w prostocie czasem tkwi większa siła i mniejsza szkodliwość.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie "wiejski mieszczuchu". Zerknęłam na Twojego bloga i dołączyłam go do obserwowanych. Nie wiele na razie poczytałam, ale lektura przednia i w wolnych chwilach będę do Ciebie zaglądała.Dam mózgowi odpocząć od kuchni.
      Pozdrawiam serdecznie i dziekuję!!!

      Usuń
  3. Droga Danusiu. Właśnie spisuję sobie Twój przepis. Napisz proszę ile mięska dodać z kością,ponieważ w składnikach go nie ma. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko bardzo Cię przepraszam, ale ostatnio dużo piszę przepisów i pominęłam, ale już uzupełniłam przepis. Bardzo Ci dziękuję.
      Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  4. Zurek z kielbaska bardzo dobry!!!!!Pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaraz Ewuniu wstawię zdjęcie Twojego żurku. Dość dawno nie robiłam żurku, muszę zakisić zakwas. Dziękuję Ci bardzo.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  5. Wielkanoc bez smaku prawdziwego żurku to nie prawdziwe święta... ten przepis to stały punkt w świątecznym menu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Emilko , cieszę się bardzo , że mój żurek gości na Twoim stole - dziękuję za komentarz :)

      Usuń
  6. Super żurek, u mnie będzie już drugi rok na święta. W przepisie najbardziej mi się podoba punkt 3. Wędzonkę zjeść samemu... :) Pozdrawiam, Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he- troszkę humoru nie zawadzi- dziękuję Ewuniu.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Danusiu - wspaniały żurek!!! Tak dobrego jeszcze nie jadłem. Wywar z warzyw z wędzonką zrobił swoje. No i tak Jak Ty dałem swoja białą. Smak powalił na kolana ;-)
    dziękuje za tak wspaniałe przepisy Grzegorz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję Grzesiu, jeszcze po Wielkanocy nie robiłam takiej zupki- pozdrawiam :)

      Usuń
  8. A czym się różni żurek od barszczu białego, bo chyba na ten drugi nie ma tutaj przepisu?
    Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Dorotko. Żurek jest przygotowywany na zakwasie żytnim, a biały barszcz – na zakwasie pszennym. Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń