Mięso od szynki wieprzowej zwinięte w roladę nadziewane plastrami boczku wędzonego parzonego. Mięso na zimno dobrze się kroi w cienkie plastry pod warunkiem, że jest mocno osznurowane. Polecam też roladę z karkówki na zimno jak również roladę z uda indyka.
SKŁADNIKI:
---ok. 1 kg szynki wieprzowej ( miałam orzech)
---8 dłuższych plastrów boczku wędzonego parzonego
---sól, pieprz, papryka w proszku
---kilka ząbków czosnku
---majeranek
---olej
---1/2 szklanki wody
---rondel z przykrywką ( najlepiej coś w rodzaju gęsiarki)
1)Mięso wymyć i osuszyć.Jeżeli mamy płat szynki to przekroić go na połowę, ale nie do końca- tak żeby była jedna całość.Jeżeli mamy orzech to należy go przekroić też na połowę - nie do końca, i jeszcze raz przekroić całość na połowę - też nie do końca.Pobić lekko tłuczkiem.
2)Mięso posypać solą, pieprzem, majerankiem i posiekanym czosnkiem.
3)Na to wyłożyć plastry boczku wędzonego parzonego.
4)Całość zwinąć i mocno osznurować.Posypać po wierzchu odrobiną soli i papryki, skropić olejem i wstawić na noc do lodówki w przykrytym naczyniu.
5)Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C.Mięso przełożyć do cięższego, szczelnego rondla z pokrywą - najlepsza jest gęsiarka.Wlać 1/4 szklanki oleju i obsmażyć ze wszystkich stron.
6)Do obsmażonego mięsa wlać 1/3 szklanki wody, rondel przykryć i piec ok. 1 godziny bez termoobiegu.
7)Po tym czasie zdjąć pokrywę i dopiec jeszcze 10 minut.Roladę wyjąć i pozostawić do całkowitego ostudzenia.Z zimnej zdjąć sznurki.
Pyszne, nasze polskie smaki, rolada w sam raz do zrobienia na święta.
OdpowiedzUsuńNo i święta za dwa dni- przepraszam Aniu, ale nie zauważyłam tego komentarza. Pozdrawiam serdecznie.
Usuńrewelacyjnie wygląda:) chętnie bym spróbowała:d
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Justynko, dziękuję.
UsuńZaraz wypróbuję, wygląda pysznie,pozdrawiam Anna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Aniu, dziękuję za wizytę.
UsuńOczami jem, język podeszwy liże. Oby mi się tak jutro udała jak ta na zdjęciu. Pozdrawiam. Gośka.
OdpowiedzUsuńGosiu musi się udać, chociaż z tym różnie bywa. Ja dzisiaj dla Mamy piekłam babkę. Piekłam ją już chyba setny raz, a dzisiaj jak na złość wyszła mi z zakalcem i musiałam piec drugą.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Bardzo smaczna, aromatyczna szynka. Już od dawna miałam na nią ochotę, w końcu upiekłam. Na pewno będę wracała do przepisu, bo to nasze smaki. Danusiu, dziękuję i pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńBeata z Wrocławia
Witam Beatko. Tak jakoś wypadłam z rytmu po tych wszystkich wolnych dniach, że trudno mi się zebrać w sobie i na komentarze odpowiadam z lekkim poślizgiem. Mamy chyba podobne smaki, bo ja też tą roladę bardzo lubię. Dziękuję Ci Beatko.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Upiekłam ponownie. Tak na dobry początek wielkiego postu;) Pozdrawiam, Danusiu, serdecznie
OdpowiedzUsuńBeata z Wrocławia
A, ja Beatko wczoraj robiłam szyneczkę z filetu indyka, ale nie w szynkowarze. Nie chciało mi się tak długo czekać i zrobiłam parzoną. Dziękuję Beatko, że mnie odwiedziłaś.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Danusiu, tak nam smakuje ta szynka, że nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Właśnie kolejny raz ją upiekłam. I szczerze polecam wszystkim niezdecydowanym. A wczoraj skończyliśmy inną wędlinę wzorowaną na Twoim przepisie, drobiową parzoną, też pyszna. Bardzo Ci dziękuję i pozdrawiam przedświątecznie.
OdpowiedzUsuńBeata z Wrocławia
Witam Beatko. Usiadłam chwilę i weszłam do sieci. Jakoś tego czasu teraz było szczególnie mało. Bardzo Ci dziękuję i cóż- tylko się cieszyć, że wyroby domowe Wam zasmakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie też jeszcze przedświątecznie :)
To nasza ulubiona szynka, a tak dawno jej nie robiłam. Właśnie wyjęłam z piekarnika. Pachnie smakowicie. Pozdrawiam najserdeczniej
OdpowiedzUsuńBeata z Wrocławia
Witam Beatko. Bardzo przepraszam , że tak późno komentuję, ale byłam na rehabilitacji do 22 listopada. Bardzo Ci dziękuję za komentarz.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Mięsko zrobione pyszne bardzo lubię Pani bloga często tu zaglądam pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWitam Elu. Bardzo proszę- Danuta jestem, tak będzie nam milej w sieci. Bardzo się cieszę że przepis się sprawdził. Bardzo dziękuję za komentarz.
UsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Była na święta, bo to nasza ulubiona szynka. Aromatyczna, smaczna, dobrze się kroi i pięknie prezentuje się na półmisku. Czegóż chcieć więcej? Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńBeata z Wrocławia
Witam Beatko po przerwie. Bardzo Ci dziękuję Duszko za komentarz. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń