Miałam na obiad placki ziemniaczane po rosyjsku ze śmietaną, więc żeby było treściwiej ugotowałam zupę z wkładką mięsną. Dzisiaj proponuję zupę kalafiorową z wkładką mięsną z piersi drobiowej i dużą ilością kalafiora.
SKŁADNIKI na 2 litry zupy:
---2 litry wody
---1 duża pierś drobiowa pojedyncza
---kość z mięskiem od schabu lub 3 skrzydełka drobiowe
---2 liście laurowe
---4 ziarna ziela angielskiego
---2 średnie marchewki
---mały seler
---2 małe pietruszki
---3-4 ziemniaki
---1 lekko kopiasta łyżeczka cukru
---1 gałązka lubczyku (płaska suszonego)
---kilka listków selera
---sól i pieprz
---śmietana
Do garnka wlać zimną wodę, włożyć mięso i dodać posiekane drobniutko liście selera, lubczyk , liście laurowe i ziele angielskie. Całość posolić. Gotować na wolnym ogniu od zagotowania do momentu kiedy mięso będzie prawie miękkie. Lubczyk posiekany i dodany na samym początku gotowania dosmacza zupę, ale tylko wtedy go nie czuć w smaku- to dla tych którzy nie lubią lubczyku. Marchewkę, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na 2- 3 łyżkach oleju do momentu kiedy marchewka zmieni kolor. Kalafior podzielić na różyczki. Do gotującej się zupy włożyć podsmażone warzywa, ziemniaki pokrojone w kostkę lub słupki , kalafior i wsypać cukier. Gotować na ogniu z mocno uchyloną pokrywką do momentu kiedy kalafior będzie miękki, ale zachowa kształt. Wyjąć mięso z zupy, kości obrać z mięsa i dodać do zupy lub zjeść jak nikt nie widzi. Zupę doprawić solą i pieprzem. Na talerze położyć po kawałku piersi drobiowej, wlać zupę i dodać kleksa dobrej śmietany- można dodatkowo posypać koperkiem.
ZUPA CZYTELNIKÓW :
ZUPA CZYTELNIKÓW :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz