poniedziałek, 16 września 2013

ZUPA KALAFIOROWA Z WKŁADKĄ MIĘSNĄ



Miałam na obiad placki ziemniaczane po rosyjsku ze śmietaną, więc żeby było treściwiej ugotowałam zupę z wkładką mięsną. Dzisiaj proponuję zupę kalafiorową z wkładką mięsną z piersi drobiowej i dużą ilością kalafiora. 



       SKŁADNIKI na 2 litry zupy:

         ---2 litry wody
         ---1 duża pierś drobiowa pojedyncza
         ---kość z mięskiem od schabu lub 3 skrzydełka drobiowe
         ---2 liście laurowe
         ---4 ziarna ziela angielskiego
         ---2 średnie marchewki
         ---mały seler
         ---2 małe pietruszki
         ---3-4 ziemniaki
         ---1 lekko kopiasta łyżeczka cukru
         ---1 gałązka lubczyku (płaska suszonego)
         ---kilka listków selera
         ---sól i pieprz
         ---śmietana


Do garnka wlać zimną wodę, włożyć mięso i dodać posiekane drobniutko liście selera, lubczyk , liście laurowe i ziele angielskie. Całość posolić. Gotować na wolnym ogniu od zagotowania do momentu kiedy mięso będzie prawie miękkie. Lubczyk posiekany i dodany na samym początku gotowania dosmacza zupę, ale tylko wtedy go nie czuć w smaku- to dla tych którzy nie lubią lubczyku. Marchewkę, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na 2- 3 łyżkach oleju do momentu kiedy marchewka zmieni kolor. Kalafior podzielić na różyczki. Do gotującej się zupy włożyć podsmażone warzywa, ziemniaki pokrojone w kostkę lub słupki , kalafior i wsypać cukier. Gotować na ogniu z mocno uchyloną pokrywką do momentu kiedy kalafior będzie miękki, ale zachowa kształt. Wyjąć mięso z zupy, kości obrać z mięsa i dodać do zupy lub zjeść jak nikt nie widzi. Zupę doprawić solą i pieprzem. Na talerze położyć po kawałku piersi drobiowej, wlać zupę i dodać kleksa dobrej śmietany- można dodatkowo posypać koperkiem.

ZUPA CZYTELNIKÓW :


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.