Ta potrawa to taki szybki obiad z tego co miałam w lodówce. Gulasz wyszedł pyszny i na pewno go powtórzę jak będę miała "pranie". Podałam do niego prażuchę i sałatkę z pomidorów. W ten sposób miałam pełnowartościowy posiłek. Na deser był eton mess z borówką amerykańską i sokiem malinowym z lipą, co uzupełniło całość.
SKŁADNIKI na 4 osoby:
---2 duże papryki - czerwona i żółta
---4 białe kiełbasy surowe
---2 spore cebule
---2 łyżki oleju
---2 lekko kopiaste łyżeczki papryki w proszku
---3 lekko kopiaste łyżeczki musztardy łagodnej
---300 ml wody z gotowania kiełbasy
---sól i pieprz
---2 łyżki dobrej śmietany + mąka do zagęszczenia
---1 łyżka kopiasta natki pietruszki
Cebulę pokroić w kosteczkę lub półplasterki, paprykę przekroić na cztery i pokroić w paseczki. Kiełbasę ugotować , zdjąć skórkę i pokroić w plasterki. Wodę zachować. Na głębszej patelni rozgrzać olej i włożyć cebulę- zeszklić. Dodać pokrojoną paprykę i przesmażyć. Wsypać paprykę i krótko przesmażyć mieszając- nie za długo, żeby papryka nam nie zgorzkniała. Wlać wodę z kiełbasy, dodać kiełbasę, musztardę i gotować ok. 10-15 minut na wolnym ogniu. Na koniec wsypać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem oraz zagęścić trochę mąką ze śmietaną. Smacznego.
Lubię takie przepisy - szybko i tanio powstaje coś pysznego i Hurma z Czeredą myśli, że to jakiś skomplikowany przepis ;-)
OdpowiedzUsuńA ten cały "mess" to niby co?
Eton Mess to taki bardzo smaczny deser z bezą i owocami-u mnie w dziale desery są podane szczegóły-ale już wstawiam link do przepisu na gulasz-to sobie tylko pykniesz.
UsuńPozdrawiam!!!