wtorek, 27 sierpnia 2013

GULASZ Z BIAŁEJ KIEŁBASY I PAPRYKI Z MUSZTARDĄ


Ta potrawa to taki szybki obiad z tego co miałam w lodówce. Gulasz wyszedł pyszny i na pewno go powtórzę jak będę miała "pranie". Podałam do niego prażuchę i sałatkę z pomidorów. W ten sposób miałam pełnowartościowy posiłek. Na deser był eton mess z borówką amerykańską i sokiem malinowym z lipą, co uzupełniło całość.



   SKŁADNIKI na 4 osoby:

      ---2 duże papryki - czerwona i żółta
      ---4 białe kiełbasy surowe 
      ---2 spore cebule
      ---2 łyżki oleju
      ---2 lekko kopiaste łyżeczki papryki w proszku
      ---3 lekko kopiaste łyżeczki musztardy łagodnej
      ---300 ml wody z gotowania kiełbasy
      ---sól i pieprz
      ---2 łyżki dobrej śmietany + mąka do zagęszczenia
      ---1 łyżka kopiasta natki pietruszki


Cebulę pokroić w kosteczkę lub półplasterki, paprykę przekroić na cztery i pokroić w paseczki. Kiełbasę ugotować , zdjąć skórkę i pokroić w plasterki. Wodę zachować. Na głębszej patelni rozgrzać olej i włożyć cebulę- zeszklić. Dodać pokrojoną paprykę i  przesmażyć. Wsypać paprykę i krótko przesmażyć mieszając- nie za długo, żeby papryka nam nie zgorzkniała. Wlać wodę z kiełbasy, dodać kiełbasę, musztardę i gotować ok. 10-15 minut na wolnym ogniu. Na koniec wsypać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem oraz zagęścić trochę mąką ze śmietaną. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Lubię takie przepisy - szybko i tanio powstaje coś pysznego i Hurma z Czeredą myśli, że to jakiś skomplikowany przepis ;-)
    A ten cały "mess" to niby co?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eton Mess to taki bardzo smaczny deser z bezą i owocami-u mnie w dziale desery są podane szczegóły-ale już wstawiam link do przepisu na gulasz-to sobie tylko pykniesz.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń