wtorek, 27 sierpnia 2013

PRAŻUCHA ZIEMNIACZANA KASZUBSKA



Przepis na ten sposób podawania ziemniaków znalazłam w małej książeczce autorstwa T. Miazgowskiej "Kuchnia kaszubska" - wyd.2006 roku. Podam przepis oryginalny, ale ja go nieco zmodyfikowałam zamieniając boczek na szynkę parzoną i dodałam siemię lniane. Prażuchę możemy serwować jako samodzielne danie obiadowe dodając jakieś warzywa na ciepło lub sałatki. Możemy też podać z jajkiem sadzonym- to zależy od nas.  Obiad szybki i pożywny a jednocześnie bardzo smaczny.



       SKŁADNIKI na 4 porcje:

         ---1 kg ziemniaków
         ---20 dkg boczku wędzonego (dałam szynkę + olej)
         ---1 duża cebula
         ---sól
         ---łyżka siemienia lnianego - to dodałam od siebie

Boczek pokrojony w kosteczkę  i cebulę podsmażyć z boczkiem. Jeżeli decydujemy się na szynkę to podobnie pokrojoną w kosteczkę przesmażyć z cebulą na oleju. Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę (nie używać blendera). Wymieszać dokładnie z boczkiem i cebulą i doprawić solą lub pieprzem. Smacznego.

5 komentarzy:

  1. U nas prażucha to zupełnie coś innego. To babcia Bronia jadła przed wojną, jak był głód: jest to gruba mąka uprażona na sucho, zalana wodą i ugotowana. Bogaci mieli z mlekiem i omastą :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu,rodzajów prażuch jest wiele.Jest z kaszą jęcznmienną i ziemniakami,z kaszą gryczaną itp.-zależy w której części naszego kraju robią tą potrawę:)

      Usuń
  2. moja babcia gotowała kiedyś prażuchę, były to ziemniaki ugotowane do których dodawało się mąkę pszenną i kilka minut trzymała na ogniu żeby to wszystko przeszło, następnie należało to dobrze wytłuc wałkiem, Z tego ciasta lepiło się kule, które polewało się tłuszczem: boczek podsmażony z cebulką. a do popicia mleko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ziemniaki a czasami jeszcze dodaje trochę sera białego-PYCHA.Pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak podane ziemniaki lubię tylko do barszczu, a do innych potraw wolę chyba pieczone.
      Pozdrawiam Ewuniu.

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.