Ostatnio u mnie lato w szklankach, pucharkach i w ciastach. Tartę z owocami i kremem na zimno zjedli w jedno gorące popołudnie. Wykorzystałam owoce sezonowe- truskawki,jagody i całoroczne bardzo wartościowe kiwi. Krem z mascarpone, bitej śmietany i nutelli,posypany pokruszonymi bezami.Podczas chłodzenia bezy się rozpuściły i dały ciekawy słodki posmak kremu i owoców. Zamiast truskawek można użyć innych owoców sezonowych, a w zimie z puszki.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
---250 gram mąki + 1 łyżka
---125 gram miękkiego masła
---1 łyżka oliwy z oliwek
---1/4 szklanki zimnej wody
---1 żółtko
---szczypta soli
Ciasto proszę przygotować wg przepisu podstawowego, który wcześniej opublikowałam. Z małą poprawką- ciasta nie podpiekamy tylko pieczemy ok. 30 minut ze względu na to,że tarta jest na zimno.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
---250 gram mascarpone
---250 ml śmietany 36 %
---60-70 gram nutelli
---2 kiwi
---2 łyżki jagód
---1/2 kg truskawek
---cukier puder do posypania
Mascarpone zmiksować krótko na wolnych obrotach z dość luźną nutellą. Śmietanę ubić na sztywno i zmiksować też krótko z masą z mascarpone. Na zimny upieczony spód wyłożyć masę i wyrównać. Na to wyłożyć pokrojone truskawki, kiwi i po kilka jagód. Truskawki lekko docisnąć do masy. Całość oprószyć cukrem pudrem . Nie wstawiać do lodówki ponieważ ciasto tarty robi się twarde. Przechowywać w innym chłodnym miejscu, a najlepiej zjeść. Zamiast cukru dałam pokruszone bezy, ale to był mój wybór bo i tak bezy się rozpuszczą , po prostu znikają- pozostaje tylko smak. Miałam taką resztkę z którą nie bardzo wiedziałam co zrobić.Wykorzystałam więc do tarty. Polecam.
Pięknie wygląda....
OdpowiedzUsuńI dobrze smakuje-pozdrawiam:)
UsuńAle dużo owoców, podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńJest ich teraz coraz więcej,więc warto dodawać ile się da-dziekuję.
UsuńPozdrawiam:)
ale kolorowo dla mnie super:)
OdpowiedzUsuńBardzo Pani dziękuję:)
UsuńWygląda wyjątkowo kusząco :)
OdpowiedzUsuńWitam ginie,kusząco jak Twoje oko-dziekuję i pozdrawiam:)
Usuń