piątek, 5 lipca 2013

TARTA Z OWOCAMI




Ostatnio u mnie lato w szklankach, pucharkach i w ciastach. Tartę z owocami i kremem na zimno zjedli w jedno gorące popołudnie. Wykorzystałam owoce sezonowe- truskawki,jagody i  całoroczne bardzo wartościowe kiwi. Krem z mascarpone, bitej śmietany i nutelli,posypany pokruszonymi bezami.Podczas chłodzenia bezy się rozpuściły i dały ciekawy słodki posmak kremu i owoców. Zamiast truskawek można użyć innych owoców sezonowych, a w zimie z puszki.



         SKŁADNIKI:

             Ciasto:
           ---250 gram mąki + 1 łyżka    
           ---125 gram miękkiego masła
           ---1 łyżka oliwy z oliwek
           ---1/4 szklanki zimnej wody
           ---1 żółtko
           ---szczypta soli


Ciasto proszę przygotować wg przepisu podstawowego, który wcześniej opublikowałam. Z małą poprawką- ciasta nie podpiekamy tylko pieczemy ok. 30 minut ze względu na to,że tarta jest na zimno.


 
       POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

   ---250 gram mascarpone
   ---250 ml śmietany 36 %
   ---60-70 gram nutelli
   ---2 kiwi
   ---2 łyżki jagód
   ---1/2 kg truskawek
   ---cukier puder do posypania

Mascarpone zmiksować krótko na wolnych obrotach z dość luźną nutellą. Śmietanę ubić na sztywno i zmiksować też krótko z masą z mascarpone. Na zimny upieczony spód wyłożyć masę i wyrównać. Na to wyłożyć pokrojone truskawki, kiwi i po kilka jagód. Truskawki lekko docisnąć do masy. Całość oprószyć cukrem pudrem . Nie wstawiać do lodówki ponieważ ciasto tarty robi się twarde. Przechowywać w innym chłodnym miejscu, a najlepiej zjeść. Zamiast cukru dałam pokruszone bezy, ale to  był mój wybór bo i tak  bezy  się rozpuszczą , po prostu znikają- pozostaje tylko smak. Miałam taką resztkę z którą nie bardzo wiedziałam co zrobić.Wykorzystałam więc do tarty. Polecam.


8 komentarzy: