piątek, 5 lipca 2013

MAKARON Z CUKINIĄ I BAKŁAŻANAMI




Potrawy z makaronów to dość szybkie smaczne dania obiadowe.W lecie, kiedy nie bardzo  nam się chce grzać w kuchni taki obiad w 30 minut to dla nas zbawienie. 



       SKŁADNIKI na 4 osoby lubiące dużo jeść:

        ---4 małe cukinie
        ---2 małe bakłażany
        ---15 dkg pieczarek
        ---1 pęczek natki pietruszki
        ---1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
        ---4-5 łyżek oliwy z oliwek
        ---2 łyżeczki suszonego oregano lub 3 świeżego
        ---świeży starty parmezan lub inny starty drobno ser
        ---sól i pieprz
        ---400 gram makaronu muszelki



Umytą cukinię i bakłażany pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na 20-25 minut. Oczyszczone , umyte i osuszone pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Cukinię i bakłażany przepłukać na sicie wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pietruszkę drobno posiekać, posiekany czosnek zgnieść dodatkowo ostrzem noża. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek z natką pietruszki, oregano i przesmażyć. Dodać cukinię , bakłażany i grzyby. Podsmażyć, doprawić do smaku pieprzem i solą, mieszając dusić na wolniejszym ogniu. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Makaron dobrze odcedzić ,przełożyć do misy, dodać uduszone warzywa i wymieszać. Podawać ze startym parmezanem.

Inspiracja przepisem z książki "Makaron zwykły,niezwykły i typowo włoski".

8 komentarzy:

  1. Witam Danusiu ,zebys wiedziala ze nie chce sie gotowac w taki duszny dzien , a ten makaron z cukinia i baklazanami w sam raz - trafiony i super danie do zrobienia - dzieki za inspiracje - ja znowu dzisiaj zaliczam dentyste no i stres - nie boje sie - ale jest to nieprzyjemne i jeszcze czeka mnie dlugie leczenie. Pozdrawiam Cie serdecznie .Basia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem Basiu,pisałam przez co przeszłam,więc Ci nie zazdroszczę.Ja się za każdym razem bałam,bo jestem wrażliwa na najmniejszy ból.
      Makaron polecam,bo jest to szybka potrawa,a jeść się chce.
      Pozdrawiam Basiu ciepło:)

      Usuń
  2. Witam Danusiu,
    ja dziś też postawiłam na bakłażany,
    to warzywo może mi z powodzeniem zastąpić wszystkie inne, tak je lubię, no oczywiście przesadzam.
    Z makaronem nie podawałam, wygląda kusząco.
    Zjadłabym szybciorem,żeby dostać te owocowe delicje stojące obok :)
    Miłego dnia i pogodnego nieba życzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre popołudnie.Bakłażany często goszczą w mojej kuchni.One bardzo dobrze spijają tłuszcz z potraw,ciekawe czy z bioder też.Jak tak patrzę na te warzywa to nadziwić się nie mogę jaka matka natura jest piękna.Czasami sobie myślę,że bakłażany nie lubią kiedy się je kroi,bo taki opór stawiają pod ostrzem noża,że aż żal je maltretować.One wyglądają dekoracyjnie w całości ,jak również po pokrojeniu.
      Pozdrawiam przed wieczorem:)

      Usuń
  3. świetny pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj,podoba mi sie bardzo to danie,tym bardziej,ze caly wsad moge nabyc tutaj droga kupna.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My w ogóle Ewuniu lubimy wszystko co bakłażanami- aha i jeszcze avocado.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń