Mamy sezon owocowy i warzywny. Warto to wykorzystać do robienia różnego rodzaju tart, które mogą stanowić wspaniałe ciasto deserowe lub pełnowartościowe danie obiadowe.To jest przepis, który został przywieziony z Francji kilkanaście lat temu od zaprzyjaźnionej rodziny , która miała wspaniałą kucharkę o imieniu Bea. Przepis pochodzi z rejonu Prowansji, a konkretnie z rejonu Arles ,gdzie Van Gogh namalował Słoneczniki. Nadaje się do tart na słodko i do tart wytrawnych. Może być również wykorzystane jako podstawa do wytrawnego placka francuskiego zwanego quiche. Jest kruche, miejscami listkujące, smaczne i zawsze się udaje. Ciasta wystarcza na blaszkę o średnicy 25-26 cm.
SKŁADNIKI:
---250 gram mąki pszennej + 1 łyżka
---125 gram miękkiego masła
---1 łyżka oliwy z oliwek
---1/4 szklanki zimnej wody
---1 żółtko
---szczypta soli
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło i pozostałe składniki. Wyrobić krótko ciasto podsypując łyżką mąki. Ciasto nie musi być jednolite w przekroju. Blaszkę do tarty lub tortownicę o śr.25-26 cm wysmarować pędzlem umoczonym w oleju, wysypać otrębami, wylepić ciastem maczając palce w wodzie. Jeżeli robimy w tortownicy należy wykleić rant na wysokość nadzienia tarty. Ja nie mam formy do tart z odpinanym bokiem , więc wolę robić w tortownicy. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie możemy przygotować nadzienie. Schłodzoną tartę podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok.10-15 minut z termoobiegiem. Tak podpieczone ciasto jest bardzo dobrą bazą wyjściową na słodko czy słono. Polecam .
Ciekawa propozycja, oliwy nigdy nie dodawałam do kruchego ciasta?
OdpowiedzUsuńWitam .Proszę spróbować-pozdrawiam i dziekuję:)
UsuńWitam Pani Danusiu:-) wykorzystałam przepis na ciasto do tarty, jest rewelacyjny, zrobiłam z makiem bo u mnie nie bardzo lubią bezy więc taki przedsmak świąt tarta z masą makową z pomarańczą i rumem,oj smakowało bardzo, to ciasto na tartę zostanie już ze mną bo jest wyśmienite, pozdrawiam Beata
OdpowiedzUsuńPani Beatko, pomysł świetny na tartę z masą makową. Nie robiłam takiej, muszę wypróbować , bo mak uwielbiam. Zawsze mi się kojarzy ze świętami. Dziekuję bardzo.
UsuńPozdrawiam cieplutko !!!