poniedziałek, 10 czerwca 2013

TARTA - QUICHE - CIASTO UNIWERSALNE NA SŁONO I SŁODKO



Mamy sezon owocowy i warzywny. Warto to wykorzystać do robienia różnego rodzaju tart, które mogą stanowić wspaniałe ciasto deserowe lub pełnowartościowe danie  obiadowe.To jest przepis, który został przywieziony z Francji kilkanaście lat temu od zaprzyjaźnionej rodziny , która  miała wspaniałą kucharkę o imieniu Bea. Przepis pochodzi z rejonu Prowansji, a konkretnie z rejonu Arles ,gdzie Van Gogh namalował Słoneczniki. Nadaje się do tart na słodko i do tart wytrawnych. Może być również wykorzystane jako podstawa do wytrawnego placka francuskiego zwanego quiche. Jest kruche, miejscami listkujące, smaczne i zawsze się udaje. Ciasta wystarcza na blaszkę o średnicy 25-26 cm.



       SKŁADNIKI:

           ---250 gram mąki pszennej + 1 łyżka
           ---125 gram miękkiego masła
           ---1 łyżka oliwy z oliwek
           ---1/4 szklanki zimnej wody
           ---1 żółtko
           ---szczypta soli

Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło i pozostałe składniki. Wyrobić krótko ciasto podsypując łyżką mąki. Ciasto nie musi być jednolite w przekroju. Blaszkę do tarty lub tortownicę o śr.25-26 cm wysmarować pędzlem umoczonym w oleju, wysypać otrębami, wylepić ciastem maczając palce w wodzie. Jeżeli robimy w tortownicy należy wykleić rant na wysokość nadzienia tarty. Ja nie mam formy do tart z odpinanym bokiem , więc wolę robić w tortownicy. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie możemy przygotować nadzienie. Schłodzoną tartę podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok.10-15 minut z termoobiegiem. Tak podpieczone ciasto jest bardzo dobrą bazą wyjściową na słodko czy słono. Polecam  .

4 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja, oliwy nigdy nie dodawałam do kruchego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Pani Danusiu:-) wykorzystałam przepis na ciasto do tarty, jest rewelacyjny, zrobiłam z makiem bo u mnie nie bardzo lubią bezy więc taki przedsmak świąt tarta z masą makową z pomarańczą i rumem,oj smakowało bardzo, to ciasto na tartę zostanie już ze mną bo jest wyśmienite, pozdrawiam Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Beatko, pomysł świetny na tartę z masą makową. Nie robiłam takiej, muszę wypróbować , bo mak uwielbiam. Zawsze mi się kojarzy ze świętami. Dziekuję bardzo.
      Pozdrawiam cieplutko !!!

      Usuń