Mieszkam w Wielkopolsce, a to zagłębie szparagowe . Dopóki są jemy je co dzień. Na ciepło, zapiekane, na zimno, w zupie itd. Zrobiłam taką przekąskę na kolację czy śniadanie. Szparagi z masą z camemberta zawinięte w szynkę konserwową i obsypane pół krzepnącą galaretką.
SKŁADNIKI:
---10 plastrów szynki konserwowej
---10 sztuk szparag
---1 serek camembert naturalny
---2 łyżki majonezu
---1,5 łyżki jogurtu naturalnego(jeżeli chcemy na dłużej dodajemy majonez)
---sól i cukier
Galaretka:
---1/2 litra wody
---po kawałku pietruszki,pora,marchewki i selera
---sól i cukier do smaku
---sok z cytryny
---3 płaskie łyżeczki żelatyny
---2 ząbki czosnku -opcjonalnie
Szparagi obrać i ugotować al'dente z solą i cukrem. Warzywa zalać 1/2 litrem wody , trochę posolić i ugotować wywar- odcedzić i uzupełnić wodą do 1/2 litra. Do wywaru dodać pokrojone 2 ząbki czosnku i chwilę pogotować. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i dobrze rozmieszać. Doprawić sokiem z cytryny , solą i cukrem oraz przecedzić. Przelać do miski i zostawić do momentu kiedy zacznie krzepnąć. Camembert pokroić drobno, dodać majonez ,jogurt(jak na dłużej to dodać majonez bo podejdzie wodą) i zmiksować blenderem. Na plastry szynki nakładać kleksy masy serowej i kłaść na to szparagi wcześniej przekrojone na połowę. Obsypać krzepnącą galaretką i udekorować. Wstawić do lodówki do całkowitego skrzepnięcia. Polecam-są bardzo smaczne.
Wspaniale to wygląda,uwielbiam zimny bufet ale niestety nie mam takiego talentu do dekoracji jak Pani.Ciesze sie ,ze moge chociaz podglądać:)U mnie na razie szybkie obiadki:)
OdpowiedzUsuńWitam.To prosta dekoracja,ja też aż takich zdolności nie mam,ale czasem fantazja mi pomaga-dziekuję za komentarz i pozdrawiam Pani kregosłup:)
UsuńPATRZĄC NA PANI POTRAWY ROBI SIĘ RADOŚNIE NA SERCU, CUDOWNE. PIĘKNIE PODANE, DOSTAJĘ ŚLINOTOKU. GRATULACJE I ,,,,POZDRAWIAM.
OdpowiedzUsuńWitam. Bardzo Pani dziękuję za miłą wizytę.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!