poniedziałek, 10 czerwca 2013

SZPARAGI W SZYNCE Z MASĄ Z CAMEMBERTA



Mieszkam w  Wielkopolsce, a to zagłębie szparagowe . Dopóki są jemy je co dzień. Na ciepło, zapiekane, na zimno, w zupie itd. Zrobiłam taką przekąskę na kolację czy śniadanie. Szparagi z masą z camemberta zawinięte w szynkę konserwową i obsypane pół krzepnącą galaretką.



        SKŁADNIKI:

          ---10 plastrów szynki konserwowej
          ---10 sztuk szparag
          ---1 serek camembert naturalny
          ---2 łyżki majonezu
          ---1,5 łyżki jogurtu naturalnego(jeżeli chcemy na dłużej dodajemy majonez)
          ---sól i cukier

         Galaretka:

          ---1/2 litra wody
          ---po kawałku pietruszki,pora,marchewki i selera
          ---sól i cukier do smaku
          ---sok z cytryny
          ---3 płaskie łyżeczki żelatyny
          ---2 ząbki czosnku -opcjonalnie



Szparagi obrać i ugotować al'dente z solą i cukrem. Warzywa zalać 1/2 litrem wody , trochę posolić i ugotować wywar- odcedzić i uzupełnić wodą do 1/2 litra. Do wywaru dodać pokrojone 2 ząbki czosnku i chwilę pogotować. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i dobrze rozmieszać. Doprawić sokiem z cytryny , solą i cukrem oraz przecedzić. Przelać do miski i zostawić do momentu kiedy zacznie krzepnąć. Camembert pokroić drobno, dodać majonez ,jogurt(jak na dłużej to dodać majonez bo podejdzie wodą) i zmiksować blenderem. Na plastry szynki nakładać kleksy masy serowej i kłaść na to szparagi wcześniej przekrojone na połowę. Obsypać krzepnącą galaretką i udekorować. Wstawić do lodówki do całkowitego skrzepnięcia. Polecam-są bardzo smaczne.

4 komentarze:

  1. Wspaniale to wygląda,uwielbiam zimny bufet ale niestety nie mam takiego talentu do dekoracji jak Pani.Ciesze sie ,ze moge chociaz podglądać:)U mnie na razie szybkie obiadki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.To prosta dekoracja,ja też aż takich zdolności nie mam,ale czasem fantazja mi pomaga-dziekuję za komentarz i pozdrawiam Pani kregosłup:)

      Usuń
  2. PATRZĄC NA PANI POTRAWY ROBI SIĘ RADOŚNIE NA SERCU, CUDOWNE. PIĘKNIE PODANE, DOSTAJĘ ŚLINOTOKU. GRATULACJE I ,,,,POZDRAWIAM.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Bardzo Pani dziękuję za miłą wizytę.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.