niedziela, 9 czerwca 2013

KOŁACZ DROŻDŻOWY



Ponieważ mój wnusio jak większość dzieci lubi nutellę więc upiekłam mu  kołacz drożdżowy z nutellą, polewą czekoladową i orzechami. Mówią, że babci i dziadkowi wolno więcej i ja tej maksymy się trzymam. Najważniejsze, że wnusio będzie kontent- mówiąc trochę archaicznie i z francuskiego . 

       SKŁADNIKI :

           ---3,5 płaskiej łyżeczki drożdży instant lub 3,5 dkg drożdży świeżych
          ---7,5 dkg masła
          ---250 ml mleka
          ---35 dkg mąki pszennej
          ---5 dkg cukru
          ---2 żółtka
          ---3 kopiaste łyżki nutelli
          ---na polewę 6 kostek czekolady gorzkiej,odrobina śmietanki i rozdrobnione orzechy włoskie
          ---blaszka z wyposażenia piekarnika
          ---papier do pieczenia



 Przesiać mąkę do miski. W wersji z drożdżami instant- cukier wsypujemy do kubeczka, wsypujemy drożdże, wbijamy żółtka i wlewamy trochę lekko ciepłego mleko i roztrzepujemy. Całość wlewamy do mąki, dodajemy resztę mleka , mieszamy łyżką i wlewamy roztopione masło. Wyrabiamy dobrze ciasto, żeby się napowietrzyło leciutko podsypując mąką. Wkładamy do miski i przykrywamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia. W przypadku drożdży świeżych musimy zrobić rozczyn z małej części podanych składników. Reszta bez zmian. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy na lekki owal, smarujemy nutellą i zwijamy roladę. Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia nadając kształt podkowy. Nacinamy ostrym nożem jak na fotografiach powyżej. Wszystkie części skręcamy w jedną stronę.
Pozostawić do wyrośnięcia na ok.20 minut. Przed wstawieniem do piekarnika nagrzanego do 185-190 stopni C posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok.25 minut do tzw. suchego patyczka, ponieważ każdy piekarnik może piec inaczej. Do rondelka wlać trochę śmietanki,  dodać połamaną czekoladę , trochę rozgrzać i dobrze wymieszać. Polać zimne ciasto i posypać rozdrobnionymi orzechami.

1 komentarz:

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.