Ponieważ mój wnusio jak większość dzieci lubi nutellę więc upiekłam mu kołacz drożdżowy z nutellą, polewą czekoladową i orzechami. Mówią, że babci i dziadkowi wolno więcej i ja tej maksymy się trzymam. Najważniejsze, że wnusio będzie kontent- mówiąc trochę archaicznie i z francuskiego .
SKŁADNIKI :
---3,5 płaskiej łyżeczki drożdży instant lub 3,5 dkg drożdży świeżych
---7,5 dkg masła
---250 ml mleka
---35 dkg mąki pszennej
---5 dkg cukru
---2 żółtka
---3 kopiaste łyżki nutelli
---na polewę 6 kostek czekolady gorzkiej,odrobina śmietanki i rozdrobnione orzechy włoskie
---blaszka z wyposażenia piekarnika
---papier do pieczenia
Przesiać mąkę do miski. W wersji z drożdżami instant- cukier wsypujemy do kubeczka, wsypujemy drożdże, wbijamy żółtka i wlewamy trochę lekko ciepłego mleko i roztrzepujemy. Całość wlewamy do mąki, dodajemy resztę mleka , mieszamy łyżką i wlewamy roztopione masło. Wyrabiamy dobrze ciasto, żeby się napowietrzyło leciutko podsypując mąką. Wkładamy do miski i przykrywamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia. W przypadku drożdży świeżych musimy zrobić rozczyn z małej części podanych składników. Reszta bez zmian. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy na lekki owal, smarujemy nutellą i zwijamy roladę. Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia nadając kształt podkowy. Nacinamy ostrym nożem jak na fotografiach powyżej. Wszystkie części skręcamy w jedną stronę.
Pozostawić do wyrośnięcia na ok.20 minut. Przed wstawieniem do piekarnika nagrzanego do 185-190 stopni C posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok.25 minut do tzw. suchego patyczka, ponieważ każdy piekarnik może piec inaczej. Do rondelka wlać trochę śmietanki, dodać połamaną czekoladę , trochę rozgrzać i dobrze wymieszać. Polać zimne ciasto i posypać rozdrobnionymi orzechami.
oo jaki fajny ! Super pomysł :)
OdpowiedzUsuń