sobota, 22 czerwca 2013

RYBA W SOSIE POROWO - ŚMIETANOWYM-CAŁY OBIAD W GODZINĘ


Publikuję Państwu przepis nie tylko na rybkę, ale na cały obiad, który można w całości razem z deserem przygotować w ciągu jednej godziny licząc z czasem gotowania. Ryba jest duszona w sosie porowo śmietanowym do tego ziemniaczki z koperkiem. Jako dodatek warzywny jest sałatka ogórkowa z sosem z oliwy i musztardy francuskiej posypana truskawkami. Na deser zmiksowane owoce wlewane do szklanek warstwowo i mocno schłodzone.



       SKŁADNIKI na 6 filetów rybnych:

       ---6 pojedyńczych filetów rybnych (miałam tilapię,ale może być dorsz itp.ryby morskie)
       ---1 duży por
       ---sól i pieprz
       ---przyprawa do ryb bez chemii ( miałam Podlaską przyprawę do ryb)
       ---2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
       ---3 łyżki pełnotłustej śmietany



Pierwszy raz kupiłam tilapię, na którą mnie namówiła Pani w osiedlowym sklepie. Nie wiedziałam, że to taka dobra ryba. Rozmrożone i osuszone filety rybne lekko posolić, popieprzyć i posypać przyprawą. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojony w pół plasterki por . Dodać rybę, wlać śmietanę i 50 ml wody- całość dusić do miękkości (ok.15 minut)- nie za długo, żeby ryba była jędrna. Pięć minut przed końcem duszenia ogień zwiększyć, odkryć rondel czy patelnię i trochę odparować .Jeżeli potrzeba sos doprawić.



Sałatka na 2 osoby- 2 średnie świeże ogórki + cebulka ze szczypiorkiem. Sos-2 łyżki oleju rzepakowego i 2 łyżki oliwy + 1 kopiasta łyżeczka musztardy francuskiej + 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub kryształu. Sos zmiksować i polać pokrojone w słupki ogórki ze szczypiorkiem i posypać truskawkami.




Deser-na 2 osoby-1 banan z 1 łyżką soku cytrynowego + 2 kiwi + 15 dkg truskawek. Każdy z owoców oddzielnie zmiksować i wlewać, a raczej wkładać łyżką warstwami do szklanek. Schłodzić. Rybka jest pyszna do niej ziemniaczki z koperkiem i całość można przygotować w 1 godzinę. Polecam i smacznego.

19 komentarzy:

  1. Wczoraj robiłam sandacza w sosie tzatziki, był pyszny.
    Ryby bardzo dobrze smakowo komponują się z porami, Ty Danusiu wiesz , co dobre!
    Przyprawa podlaska dyskretnie podkreślona to jest to!
    Od dwu lat używam tych kompozycji smakowych bez chemii i często bez soli ,
    do niemal wszystkich potraw,
    warto je propagować.
    Życzę Ci miłego dzionka i powodzenia w walce z uskrzydlonymi wampirami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie wczoraj miała być sola,ale weź tu jedź do miasta tylko po rybę-szkoda paliwa.Masz rację,ryby z porami,śmietana lub masło to super towarzystwo,a sandacza uwielbiam.Wampiry trochę ujarzmione.Biorę się zaraz Bożenko za sernik,a weny dzisiaj za bardzo nie mam.Śniadanie z Mężem w zwolnionym tempie,teraz kawka w ogrodzie,trochę pogaduchy a czas biegnie do przodu jak szalony.Dziękuję,że zajrzałaś i życzę Wam miłego weekendu:)

      Usuń
  2. Bardzo fajna rybka, też robiłam niedawno rybę z porami, świetne połączenie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Bardzo lubię takie połączenie,a w ogóle to w mojej kuchni dość dużo używam pora.To doskonała przyprawa również do mięsa-pozdrawiam i dziekuję:)

      Usuń
  3. Bardzo lubię duszone pory, ale zawsze z mięsem. Muszę teraz zrobić z rybą.Ale intryguje mnie połączenie ogórka z truskawkami. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Artesanio.Miło mi Cię widzieć.Polecam Ci rybkę z porami,naprawdę jest smaczna.Truskawki wytrawnie smakują równie dobrze jak na słodko-pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wieczoru:)

      Usuń
  4. Bardzo fajny przepis, muszę wypróbować.
    Proszę jedynie w Pani składnikach zmienić seler na por ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie.Jestem Pani bardzo wdzięczna za poprawkę.Jak się opracowuje kilka przepisów na raz,to czasami może być wypadek przy pracy.Rzadko mi się to zdarza-bardzo przepraszam.Pozdrawiam wieczornie i dziekuję bardzo:)

      Usuń
  5. Mam słabość do pora w każdej postaci, zwłaszcza, że jest zdrowszy dla mnie niż cebula. Sosik genialny, skorzystam z ogromną przyjemnością

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam mój Wilczku,polecam Ci, bo powiem nieskromnie-rybka jest znakomita-pozdrawiam w niedzielne przedpołudnie:)

      Usuń
  6. Pyszna propozycja na odmianę ryby. Ja do ryb używam tylko pieprzu cytrynowego, niczego więcej mi nie trzeba. Jakoś nie mogę się przekonać do tych wszystkich gotowych mieszanek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Rybka jest smaczna i najważniejsze,że w tym upale szybko można ją przygotować.Przyprawy podlaskie są jedynymi,których używam w mojej kuchni i to też nie często .Jeżdżę co roku w te rejony i wiem,że rośliny są zbierane ze stanu naturalnego i pochodzą z gospodarstw ekologicznych monitorowanych i potwierdzonych certyfikatem ekologicznym.Podlasie jest tą częścią Polski,gdzie warunki do uprawy ziół są idealne,a poza tym to teren nie skażony cywilizacyjnie więc polecam szczerze te przyprawy.Nawiasem mówiąc część Polski przepiękna,prawie całkowicie brak drzew iglastych i ta wielka zielona równina.Jeździmy trochę po Polsce (podobnie jak Wy)i nigdzie nie spotkałam się z tak odmiennym zielonym dziewiczym krajobrazem-pozdrawiam niedzielnie:)

      Usuń
  7. Przepis fajny ale polecam z inną rybą, tilapia to podobnie jak panga ryba hodowana w Chinach.
    W badaniu przeprowadzonym na Wake Forest University stwierdzono, że tilapia hodowlana zawiera duże ilości kwasu arachidonowego- kwasu z grupy omega-6 – który wywołuje stan zapalny powiązany z chorobami serca, niszczenie naczyń krwionośnych i starzenie się komórek. Co gorsza, tilapia zawiera niewiele zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3; które przede wszystkim są jedną z głównych przyczyn spożywania większej ilości ryb. Ryby bogate w omega-3 to; makrela, pstrąg jeziorowy, śledź, sardynki, tuńczyk i łosoś. Informacja, którą warto zapamiętać jest następująca: ryby są zdrowe jeśli jednak jesz właściwy gatunek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. Ja to wszystko wiem, oczytałam się kiedyś jak "reks". Szczególnie wtedy ( kilka lat temu) kiedy w restauracji zatrułam się jakąś białą rybą- a ponoć miała być to sola- dzisiaj wiem, że na pewno nie była. Nie wiem co mnie podkusiło, żeby kupić tą rybę, jakieś chwilowe przyćmienie umysłu, bo bardzo zwracam uwagę na to co jemy. Co do zdrowych ryb, to w tym tygodniu czytałam na Fb, nawet wstawiłam na swój fanpage artykuł o rybach. Ryb zdrowych jest bardzo mało, ponieważ jesteśmy oszukiwani, podobnie jak z wędlinami i mięsem. Nie będę się szeroko rozpisywała, ale w sieci można przeczytać więcej. Dziękuję.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Danusiu moja kochana. Proszę odpowiedz na jedno moje pytanie. Czy w przepisach podajesz gramaturę ryby zamrożonej czy rozmrożonej. Bo ja już nie raz ,,przejechałam" się na tym. Kupuję 1 kg ryby a po rozmrożeniu mam ok. 60 dkg. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Jola z B.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Jolu. Wszystkie moje przepisy na dania rybne są z ryby rozmrożonej. Ja Jolu kupuję ryby na wagę i one nie mają lodu, tylko tyle, że są zamrożone. Jeżeli mogę Ci coś poradzić to nie kupuj ryb paczkowanych, bo w nich jest duży ubytek wagowy.
      Pozdrawiam i życzę Tobie spokojnego weekendu.

      Usuń
  9. mam ochotezrobic ta rybe w piatek,ale wydaje mi sie 3 łyzki smietany to tyle co nic .Z czego ma byc ten sos ???Przybedzie go???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryba nie ma pływać w sosie, bo przy tej gramaturze straci smak i sos i ryba. Ona i tak puści swój własny sos, do tego woda i śmietana, więc tego sosu nie jest tak malutko.
      Pozdrawiam :)

      Usuń