wtorek, 4 czerwca 2013

BUŁECZKI MAŚLANE




Dzisiaj przepis na bułeczki tzw. maślane. Jestem w gościnie u Córki i znalazłam w jej zeszycie ten przepis. Zostały z poprzedniego dnia żółtka po bezach i trzeba było je jakoś wykorzystać. Razem z wnusiem upiekliśmy  bułeczki , które w smaku okazały się wyśmienite. To bardzo łatwy przepis- bułeczki wychodzą bardzo mięciutkie i smaczne- polecam.



     SKŁADNIKI: na ok.19-20 małych bułeczek

      ---1/2 kg mąki tortowej
      ---4 żółtka ze średnich jaj
      ---5 dkg masła
      ---5 dkg cukru
      ---ok.1/4 l słodkiej śmietanki 12 lub 18%
      ---3 dkg drożdży świeżych
      ---szczypta soli
      ---1 jako do smarowania
      ---papier do pieczenia



Do miski przesiać mąkę. Śmietankę lekko podgrzać. Do garnuszka wkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru, 2 płaskie łyżki mąki ( z miski) i trochę śmietanki- wymieszać i pozostawić , żeby rozczyn wyrósł. W międzyczasie żółtka ukręcić z 5 łyżkami cukru, szczyptą soli i stopić masło. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą śmietankę i ukręcone żółtka. Wymieszać łyżką. Wlać stopione masło i wyrobić ciasto, żeby było gładkie. Ciasto się bardzo dobrze wyrabia i nie klei się do rąk. W czasie wyrabiania nie podypujemy mąką, bo nie ma takiej potrzeby. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Jeżeli chcemy, żeby było szybciej to wstawić do bardzo lekko nagrzanego piekarnika. Po tym ciasto jeszcze krótko przegnieść , zrobić jeden lub dwa wałki i pokroić na kawałki. Uformować bułeczki. Można tępą stroną noża wycisnąć dwie linie na krzyż. Bułeczki przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Rosną szybko. Ułożyć na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 185-190 stopni C i piec ok.20-25 minut bez termoobiegu. Jak są ładnie rumiane to znaczy, że są upieczone. Smacznego.

BUŁECZKI CZYTELNIKÓW :


22 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. No właśnie jedliśmy na śniadanie-dziekuję i pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Domowe bułeczki,pychaaa,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak ,takie domowe to mają smak i zapach-dziękuję i pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Bez przedziałka, ale prawie jak kajzerki.
    Ostatnio za dużo wrzucam na ruszt,
    powiedziałam sobie STOP na cały tydzień.
    W sobotę wesele, więc znowu trzeba choćby spróbować
    weselnych ciast.
    I taka karuzela z naszą pyszną polską kuchnią.
    Na bułeczki mogę sobie popatrzeć, przyznam ,
    że mnie to męczy,bo bardzo apetyczne,
    muszę jednak sukienkę wcisnąć, potem hulaj dusza! diety nie ma!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Bożenko.Ja bardzo lubię jeść i trudno mi odmówić sobie tej przyjemności.Poza tym blog mnie uzależnił w pewnym sensie.Wcześniej mówiłam synowi "co Ty tak ciągle siedzisz w tej sieci".Teraz już siedzę cicho.Też bym pojadła weselnych kołaczy,ale u mnie nie ma widoku na takie wydarzenie.Życzę dużo humoru i zabawy-pozdrawiam Ciebie z bardzo deszczowego Krakowa:)

      Usuń
  4. Szukam fajnego przepisu na niezbyt slodkie bułeczki na śniadanie, chyba znalazlam więc moze juz jutro spróbuję, ale mimo to zajrzę na inne
    Justyna Bodzioch

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Można zmniejszyć ilość cukru,co nie ma wpływu na ciasto-pozdrawiam ciepło i dziekuję:)

      Usuń
  5. zaraz sie zabieram pierwszy przepis i jazda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pani Danusiu upiekłam na kolacje bułeczki. Są przepyszne ! całej rodzinie smakują. Pozdrawiam.

    Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Reniu. Bardzo mi miło, że rodzinka zadowolona z bułeczek, ale to Pani je upiekła, więc tym bardziej się cieszę.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  7. Przed chwilą wyjęłam z piekarnika, wyglądaja i smakują wspaniale. Trzymałam w piekarniku 16min następnym razem dam niższą temp. tak 160 stopni. Danusiu piekłam dziś z Twojego przepisu dwa rodzaje bułek: te słodkie i z przedziałkiem.Oba przepisy rewelacyjne i polecam innym :)
    Renia pozdrawiam z Łazisk Górnych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Reniu. Te bułeczki uwielbia mój wnusio, ale ja tak rzadko go widzę, że jak tylko przyjeżdża to zawsze mu piekę. Piękę mu też rogaliki z nutellą. Reniu dziękuję Ci bardzo za rekomendację bułeczek.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  8. Nareszcie bułeczki jakich szukałam.Fajnie się robi i pysznie smakują.Polecam i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stasiu, bardzo Ci dziękuję .Kochana jesteś, że pamiętasz o komentarzu. Niewielu czytelników pamięta, żeby zostawić wskazówkę dla innych przy danej potrawie, którą zrobili.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  9. jak z najlepszej piekarni, piękne bułki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Alinko.
      Pozdrawiam serdecznie po wakacyjnej przerwie.

      Usuń
  10. Danusiu,upieczone,smakowite choc nadalam im inny ksztalt.Uklony.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł bardzo mi się podoba z tym innym kształtem - bardzo dziekuję.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  11. Dzisiaj i ja skradłam przepis i zaraz zabieram się do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. CO MI W DUSZY GRA4 maja 2015 11:37

      Życzę powodzenia i smacznych bułeczek.
      Pozdrawiam.

      Usuń

UWAGA !
Komentarze czasowo będą przeze mnie moderowane, ponieważ 4- 5 pań męczy mnie, zabiera czas komentarzami typu ...):)...piękne...zjadłabym...itp. ...mają podlinkowane imiona, które przekierowują czytelników na firmy w ramach reklamy...przepraszam za utrudnienia.