poniedziałek, 3 czerwca 2013

ZUPA Z KALAREPKI



Mamy wysyp różnych warzyw. To bardzo fajny czas na nadrobienie zaległości po zimie. Kalarepka czasami jest traktowana trochę po macoszemu, a to bardzo smaczne warzywo. 



       SKŁADNIKI na 4 osoby:

          ---2 spore kalarepki
          ---2 średnie cebule
          ---2 ząbki czosnku
          ---2 łyżki oliwy z oliwek
          ---3 szklanki rosołu (najlepiej z niedzieli)
          ---100 gram dobrej śmietanki do zup lub wiejskiej
          ---1,5 łyżki soku z cytryny
          ---sól i pieprz
          ---natka pietruszki

Posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę kalarepkę. razem krótko przesmażyć i wlać rosół . Zagotować i zmniejszyć ogień gotując do miękkości. Przecedzić, masę warzywną zmiksować i połączyć z przecedzonym wywarem. Dodać śmietanę i doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z grzankami pokrojonymi w kosteczkę i przesmażonymi na odrobinie masła lub ugotowanymi oddzielnie w wodzie drobnymi kluseczkami lanymi.

2 komentarze:

  1. Wybrałam ten przepis na zupę z kalarepki z powodu cebuli, czosnku i cytryny. Rewelacyjny pomysł. Sami spróbujcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie.Bardzo dziękuję za komentarz i rekomendację tej zupki.
      Pozdrawiam ciepło:)

      Usuń