Mamy wysyp różnych warzyw. To bardzo fajny czas na nadrobienie zaległości po zimie. Kalarepka czasami jest traktowana trochę po macoszemu, a to bardzo smaczne warzywo.
SKŁADNIKI na 4 osoby:
---2 spore kalarepki
---2 średnie cebule
---2 ząbki czosnku
---2 łyżki oliwy z oliwek
---3 szklanki rosołu (najlepiej z niedzieli)
---100 gram dobrej śmietanki do zup lub wiejskiej
---1,5 łyżki soku z cytryny
---sól i pieprz
---natka pietruszki
Posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę kalarepkę. razem krótko przesmażyć i wlać rosół . Zagotować i zmniejszyć ogień gotując do miękkości. Przecedzić, masę warzywną zmiksować i połączyć z przecedzonym wywarem. Dodać śmietanę i doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z grzankami pokrojonymi w kosteczkę i przesmażonymi na odrobinie masła lub ugotowanymi oddzielnie w wodzie drobnymi kluseczkami lanymi.
Wybrałam ten przepis na zupę z kalarepki z powodu cebuli, czosnku i cytryny. Rewelacyjny pomysł. Sami spróbujcie :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie.Bardzo dziękuję za komentarz i rekomendację tej zupki.
UsuńPozdrawiam ciepło:)