sobota, 18 maja 2013

TORCIK Z OWOCAMI I MASĄ ŚMIETANOWO-JAJECZNĄ




Wreszcie mamy wiosnę w pełni. Teraz przeszedł najlepszy czas na ciasta na zimno. Ten torcik letni sięga czasów PRL-u. Wtedy mieszkałam w bloku, a na tym samym piętrze mieszkała sąsiadka, która miała masę fajnych przepisów na ciasta. Otworzyła ładnych parę lat później cukiernię. Z niektórych przepisów korzystam do dzisiaj, a ten jest jednym z wielu.



     SKŁADNIKI:

       Biszkopt:
         ---3 jaja
         ---125 gram maki tortowej
         ---125 gram cukru drobnego
         ---1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
         ---1 łyżka soku z cytryny
         ---szczypta soli      
   
  Masa śmietanowo-jajeczna:
         ---1/2 litra śmietany 36%
         ---3 jaja
         ---1/2 szklanki cukru
         ---4 płaskie łyżeczki żelatyny
         ---aromat waniliowy
  
  Inne:
         ---1/2 litra wody
         ---4 płaskie łyżeczki żelatyny
         ---cukier
         ---sok z cytryny
         ---owoce do wyboru
         ---tortownica o średnicy 26-27 cm
         ---forma do tarty o podobnej średnicy



Dzień wcześniej upiec biszkopt z 3 jaj. Przygotować ciasto  ubijając pianę z solą, potem dodawać stopniowo cukier, po cukrze żółtka i na końcu  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia . Piec go ok. 25 - 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Też dzień wcześniej przygotować galaretkę z owocami (najlepiej na noc). W 1/2 litra gorącej wody rozpuścić żelatynę, dodać sok z cytryny i cukier do smaku. Na formie od tarty ułożyć owoce i zalać trochę galaretką cytrynową i wstawić do lodówki. Jak zastygnie wlać pozostałą galaretkę i zostawić do rana w lodówce.





Na drugi dzień biszkopt ułożyć na paterze , nasączyć sokiem z ananasów i spiąć obręczą. Ananasy drobniutko posiekać. Jajka przelać wrzątkiem na sitku i ubijać w kąpieli wodnej z cukrem na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody lub mleka. Ubić mocno schłodzoną śmietanę. Do lekko ciepłej masy jajecznej wmieszać lekko ciepłą żelatynę i dodać ubitą śmietanę -chwilę zmiksować. Wymieszać z ananasami. Całość w  przełożyć na biszkopt  i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Po tym czasie ciasto wyjąć i odpiąć obręcz. Formę z galaretką odwrócić na talerz ciut mniejszy niż forma i nakryć mokrym ręcznikiem wcześniej zalanym gorącą wodą. Owoce z galaretką bardo ładnie wyjdą. Przenieść szybciutko dłońmi na torcik. Zamiast ananasów można dać owoce sezonowe - ruskawki, jagody, maliny itp.Wtedy biszkopt nasączyć posłodzoną wodą z cytryną. Torcik jest bardzo smaczny i orzeźwiający - idealny na ciepłe dni.



4 komentarze:

  1. Ależ apetyczny torcik, czyżby to już blisko lato?
    Tyle cudownych kolorów i smaków! Pięknie .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Lato może jeszcze nie,ale po zimie chce się trochę innego ciasta,bardziej lekkiego i z owocami-pozdrawiam i dziekuję bardzo:)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...