środa, 29 maja 2013

BUŁKI Z PRZEDZIAŁKIEM




Upiekłam dzisiaj pszenne bułki z przedziałkiem. Tak mi zaczęły pracować "Kubki smakowe", że jak zobaczyłam je na tym blogu to nie mogłam oderwać oczu- tak smakowicie wyglądały. Bułki łatwe, bardzo proste w wykonaniu i bardzo smacznie chrupiące.



     SKŁADNIKI:

        ---65 dkg mąki pszennej-może być tortowa
        ---7 g drożdży instant dr Oetker
        ---350 ml letniej wody
        ---1/2 łyżeczki cukru
        ---1 łyżeczka soli
        ---2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

Mąkę, drożdże, cukier- wymieszać razem. Wodę, sól i oliwę wymieszać w rondelku. Wlać powoli do masy z mąką - wymieszać łyżką. Ciasto wyrabiać dość długo (ok.10) aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto lepiej zarabiać na blacie laminowanym lub metalowym chromowanym, bo do stolnicy się klei. Nie używać mąki przy wyrabianiu- to ważne. Wyrobione ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką - pozostawić do wyrośnięcia. Po tym procesie przekroić ciasto na pół i pokroić w poprzek na kawałki wielkości dużej pomarańczy. Można je uformować, ale można też zostawić takie naturalne w kształcie jaki wykroiliśmy. Układać na blaszce posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę docinąć  mocno przez środek patyczkiem szaszłykowym. Przykryć ściereczką bawełnianą i przez ten czas nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Wierzch bułek opruszyć mąką. Piec około 25-30 minut na rumiano. Do pieczenia wstawić do piekarnika naczynko metalowe z wodą. 
BUŁKI CZYTELNIKÓW :


                                                     
Ryfka

12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Na śniadanie akurat-pozdrawiam ciepło:)

      Usuń
  2. Witam Mistrzynię Instruktażu, nawet największa niemoc kuchenna zrobi wszystko świetnie wg zdjęć Danusi.
    Przedziałek robiłam odwrotnie do nacięcia niż u Ciebie, Danusiu, ale tak mi się bardziej podoba, bo moje wyszły kosmate.
    Część bułek od razu po wystudzeniu zamroziłam i mimo to wyjedliśmy je do okruszka.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Policzki spłonęły mi purpurą,a to znaczy,że nie jest jeszcze ze mną tak źle wiekowo.Grunt to dusza młoda.Ja moich nie zamrażałam,bo jutro się skończą.Najwyżej jutro rano do śniadania je odgrzeję i będą jak z Twojej piekarni.Coś ten przedziałek się do nas przyczepił-popatrz jaki ważny.Dziękuję Ci Bożenko i bardzo Cię pozdrawiam:)

      Usuń
  3. U mnie bułeczek tez nie da się mrozić, bo szybko znikają. Zapach pieczywa w domu zawsze kojarzy mi się z miłością i ciepłem rodzinnym. Często piekę moim ukochańcom i chcę by atmosferę i zapach zapamiętali na całe życie. Ciasto słucha Ciebie jak najlepszego wirtuoza. Pięknie wyrośnięte bułeczki. Posyłam serdeczności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię Agusiu.Z tym zapachem to prawda jak nic.Ja sama do dzisiaj pamiętam ciepłą atmosferę domową gdzie z kuchni dochodziły zapachy.A po ciastach wylizywało się miski.Zapach pamięta się do końca życia.Moje dzieci są daleko,ale ciągną do domu kiedy tylko mogą jak pszczoły do ula.Nawet mój wnusio czasami się pyta-kiedy babciu "to" ugotujesz i co będzie na deser.Jakie to jest miłe.Dziękuję Ci bardzo i pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  4. Mam pytanie czy zamiast oliwy z oliwek mogę dać zwykły olej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Oczywiście,może być olej,ja też jak nie mam oliwy z oliwek to daję olej-pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Pani Danusiu.Moj syn wlasnie upiekl buleczki wg tego przepisu.Sa pyszne.Mowi,ze zrobi zapas maki i drozdzy,i bedzie piekl w weekendy.Szczescie,ze koncze krotki urlop bo codziennie cos robie wg Pani przepisow(dzis byl knedel do miesa).Pozdrawiam razem z synem i dziekuje.Elzbieta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Elżuniu. To bardzo zdolny facet, bo nie wielu sie garnie do kuchni, chociaż w dzisiejszych czasach chyba troszkę więcej. Elżuniu bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie Ciebie i syna.

      Usuń
  6. Zrobilam tych bulkow,smakuja jak pamietam ale ksztaltem sie nie popisalam!dzieki.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu, kształt nie taki ważny, ważny smak- pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.