niedziela, 28 kwietnia 2013

ZUPA - KREM POMIDOROWY Z SEREM



Dzisiaj mała odmiana. Miała być zupa pomidorowa z kluseczkami, ale zrobiłam krem pomidorowy z ementalerem i bazylią. Kiedyś  takich zup się nie gotowało. Moda przyszła razem z transformacją ustrojową. To szybka i smaczna zupa. Jedynym jej minusem jest to że samą się nie najemy. Do tej zupy powinno być drugie danie.



     SKŁADNIKI na 4 porcje:

        ---2 średnie marchewki
        ---1 pietruszka
        ---kawałek selera
        ---kawałek pora
        ---liść laurowy
        ---2 ząbki czosnku
        ---1 cebula
        ---2 skrzydełka z kurczaka lub mała porcja rosołowa lub kość od schabu
        ---magi w płynie do przyprawienia
        ---sól i pieprz
        ---3 puszki pomidorów bez skórki (puszka-400 gram)
        ---kleksy gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
        ---5 dkg startego sera ementalera
        ---listki bazylii do posypania zupy
        ---3/4 litra wody



Warzywa i skrzydełka zalać 3/4 litra wody i ugotować wywar.Drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek podsmażyć na małej ilości oleju.Dodać do gotującego się wywaru wraz z warzywami.Po ugotowaniu przecedzić i wyjąć liść laurowy.Wszystkie warzywa i pomidory z puszek zmiksować blenderem.Do przecedzonego wywaru wlać zmiksowane warzywa i chwilę pogotować.Doprawić solą,pieprzem i ewentualnie magi w płynie.Zupę rozlać do miseczek,położyć kleksa ze śmietany i posypać serem ementalerem oraz porwanymi listkami bazylii.

3 komentarze:

  1. Witam.Dziekuję za zaproszenie,miałam to uczynić,ale chwilowo nie miałam czasu-pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danusiu ja do takiego kremu podaję świeże grzanki, ale takie wielkości kromek bagietki natarte czosnkiem i zrobione na patelni grillowej lub pod grzalką grilla w piekarniku. I wtedy drugie danie aż tak niezbędne nie jest :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam effo.
      Bardzo dobry pomysł, jakoś nie wpadłam na to. Widzisz co znaczy młody umysł. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń