czwartek, 18 kwietnia 2013

GOLONKA PIECZONA PO SEGEDYŃSKU


Robiąc wiosenny przegląd zamrażarki wygrzebałam jeszcze 2 małe golonki . Ponieważ zamierzałam ugotować obiad na 2 dni więc wyjęłam też polędwiczkę wieprzową. Miała być  golonka gotowana, ale że doszła polędwiczka więc zrobiłam pieczone w kapuście. Wyszło znakomicie. Golonka była mięciutka i z wierzchu chrupiąca i te chrupiące ziemniaczki świetnie razem pasowały smakowo. Nie będę skromna i powiem, że to był pyszny obiad.



>SKŁADNIKI na 4 osoby -2 golonki+1 polędwiczka:

- 4 golonki (ja miałam 2 i polędwiczkę)
- 2 duże liście laurowe lub 3 mniejsze
- 1 większa marchewka
- kawałek pietruszki
- kawałek pora i selera
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz w kulkach
- 2 ząbki czosnku

- 1 kg kapusty kiszonej nie za kwaśnej
- 1/2 szklanki oleju (nie da się mniej,bo kapusta lubi tłuszcz, a i tak nie jest tłusta)
- 1 duża marchewka
- 1 duża biała cebula
- 3 słodkie jabłka
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki kminku, jak ktoś nie lubi ziarenek to 1,5 łyżeczki mielonego
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz
- 2 szklanki wody

                                      Miałam golonki w siateczkach bez skóry i tłuszczu.
Golonki , warzywa, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu i liście laurowe włożyć do rondla i zalać wrzątkiem. Posolić wodę do smaku i gotować na wolnym ogniu ok 2 godzin. Kapustę przygotować wg przepisu, który wcześniej wstawiłam z tą różnicą, że zamiast wody wlać wywar z golonek. Jeżeli by było za mało dopełnić wodą. Wcześniej pokroiłam polędwiczkę na większe kawałki i przyprawiłam pieprzem, solą i papryką. Golonki i polędwiczkę obsmażyłam na małej ilości oleju . Patelnię popłukałam wodą i dodałam ten smak do kapusty.


Naczynie do pieczenia wysmarować olejem. Zrobić przegrodę z folii aluminiowej na ziemniaki, które przygotowałam też wg wcześniej wstawionego przepisu. Tym razem ziemniaki przekroiłam bo miałam większe. Ugotowaną kapustę przełożyć do naczynia, na wierzch ułożyć obsmażone mięsko i trochę je nakryć kapustą. W przegrodzie wyłożyć ziemniaki i spryskać olejem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Kapustę nakryć folią aluminiową matową stroną do góry i piec ok. 30 minut z termoobiegiem i drugie 30 minut bez termoobiegu zdejmując folię, żeby się wszystko przypiekło. To bardzo wygodny obiad, bo mamy wszystko razem pieczone i można sobie przygotować wcześniej.


12 komentarzy:

  1. Byłam ciekawa tej golonki i nie zawiodłam się!Przepis jest super :) Kiedyś spróbuję!

    Z wiosennymi pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję i pozdrawiam ciepło i też wiosennie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Goloneczka miała być na wczoraj ale plany musiałam zmienić więc była dziś ..Naprawdę bardzo smaczna.. Mąż miał radochę Dziękuję .... Pozdrawiam.. Basia 2

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Basiku.Dawno już nie robiłam tej potrawy,ale było lato więc i apetyty były inne.Teraz jesień i ma się wiekszą ochotę na potrawy treściwsze.Cieszę się Basiku,że goloneczka podeszła smakowo.Dziekuję.
      Pozdrawiam jesiennie!!!

      Usuń
  4. Dziś robiłam golonkę i kapustę według tego przepisu. Wszystko wyszło doskonale. Rodzina się zajadała aż im się uszy trzęsły. Kapusta z jabłuszkami ma niesamowity smak. Cała kompozycja to poezja. Pozdrawiam serdecznie autorkę, dziękuję za ten przepis i pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. U mnie taka kapusta gości w okresie zimowym dość często. Jest również bardzo smaczna jako dodatek do mięs pieczonych, kopytek okraszonych czy innych kluseczek. Nawet jako dodatek do pierogów z mięsem z rosołu. Bardzo Pani dziekuję za wystawiony komentarz. To jest bardzo miłe, kiedy wiem, że wstawione przepisy przypadły czytelnikom do gustu .
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  5. Trochę się napracowałam,ale warto było.Obiad wyśmienity,najlepsza kapusta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Stasiu. Ja bardzo lubię to danie, no ale czasami żeby zadowolić bliskich troszkę trzeba się napracować- dziękuję Ci bardzo Stasiu.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  6. Witam serdecznie;)powiem , że na zdjęciu golonki te wyglądają bardzo smakowicie,a szukam właśnie po necie jakiegoś ciekawego przepisu na coś dobrego na spotkanko z kolegami ...oczywiście żonie zlece wykonanie bo to nie na moje siły za dużo zabawy i możliwości zepsucia czegoś;) Dziękuję za mam nadzieje pyszniutki przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tomku, golonki są bardzo smaczne, mięciutkie, wilgotne. Z kapustą tak zrobioną smakują super. Mój Mąż należy do tych mężczyzn, którzy nie przepadają za tradycyjną komunistyczną golonką, a tak podaną zajada ze smakiem. Biedna żona- ha, ha.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. Hej! Po pierwszym fantastycznym daniu z Twojego blogu zabieram się za kolejny przepis. Tym razem trafiło na golonkę. Proszę potwierdź że dobrze rozumiem... pierw zrobiłaś wywar na golonce a potem dopiero ją podsmażałaś.... w przeciwieństwie do polędwicy która była tylko podsmażana?
    Ps. jest opcja że kupię goleń w całości - czy nadmiar "tłuszczyku" w wywarze może zaszkodzić daniu? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam! Paweł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Pawełek , Pawełek - widzè , że zachwytów bez liku -he , he :)

      Usuń