Dzisiaj upiekłam blaty na tort bezowy. Zostały mi żółtka, więc grzechem by było wyrzucić. Upiekłam pyszne bułeczki, które robi się szybko bo są na drożdżach instant i nie trzeba robić rozczynu. Całkowity czas wykonania bułeczek łącznie z pieczeniem wynosi 1,10 minut. Mierzyłam czas. Bułeczki są lekkie jak piórko i bardzo pulchne. Są podobne do mlecznych i tylko leciutko słodkawe. Upieczcie a nie pożałujecie.
SKŁADNIKI na 32 bułeczki:---ok.650 g mąki luksusowej
---1,5 szklanki mleka 2%
---10 dkg masła
---3 paczuszki drożdży instant(2x7 gram ,a trzecia nie cała)
---1/2 szklanki drobnego cukru
---5 żółtek
---cukier waniliowy z nutą kardamonu
---skórka otarta z cytryny
---sok z cytryny
---szczypta soli
---1 rozmącone jajko do posmarowania bułeczek
---papier do pieczenia+ 2 blachy z wyposażenia piekarnika
.Mleko lekko podgrzać. Żółtka lekko ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać skórkę i sok z cytryny oraz szczyptę soli. Roztopić masło. Przesiać mąkę i wymieszać z drożdżami. Wlać letnie mleko, żółtka z cukrem i cytryną oraz stopione masło. Wymieszać wszystko łyżką i zagnieść ciasto podsypując mąką. Ciasto się lekko klei ale tylko przez chwilę. Długo nie trzeba wyrabiać. Posypać mąką , przykryć ściereczką i wstawić do piekarnika leciutko nagrzanego (oczywiście wyłączonego) .W czasie ok.7-8 minut ciasto jest wyrośnięte. Po tym ponownie krótko zagnieść i zrobić dwa wałki. Ciasto się nie klei do rąk i dobrze się formuje. Kroić na kawałki mniej więcej równe (u mnie wyszły "mniej więcej jak jeden na nartach jeździł"). Kulać w rękach podłużne lub okrągłe bułeczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Bułeczki układać w odstępach ok.3 cm. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia - rosną szybko. Posmarować wierzch rozmąconym jajkiem. Bułeczki piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni C ok. 20 minut na rumiano bez termoobiegu.
BUŁKI CZYTELNIKÓW :
BUŁKI CZYTELNIKÓW :
Wyglądają pysznie! Chyba je dzisiajnupieke :) Pieczecsie w piekarniku z opcja góra - dół rozumiem ;-) pozdrawiam wiosennie Malgosia
OdpowiedzUsuńWitam.Tak z włączoną górą i dołem-pozdrawiam ciepło:)
Usuńwyglądają tak apetycznie,że na pewno je upiekę i to szybko !!!!!
OdpowiedzUsuńPolecam,bo są bardzo smaczne-pozdrawiam:)
UsuńDziekuje za pyszny przepis! Zrobiłam je i faktycznie są puszyste i baaardzo smaczne nawet pomimo, ze zapomniałam dodać tłuszczu ;-) i oproszylam je czarnuszka. Pychota. Dziekuje ;-) malgosia
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuję za wystawiony komentarz.To dla mnie ważne,kiedy wiem ,że coś smakuje.Pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuńUpiekłam dzisiaj i są przepyszne,ja też dziękuję za przepis,już podałam dalej :)
OdpowiedzUsuńWitam.Bardzo się cieszę,że smakowały i bardzo dziękuję,że znalazła Pani czas,żeby napisać komentarz-pozdrawiam ciepło:)
UsuńWitam Pani Danusiu, również pokusiłam się o wykonanie tych bułeczek:)Prawda! Grzechu warte! Wyszły przepyszne. Mój mąż, który z wykształcenia jest piekarzem-cukiernikiem, ocenił je na 6:) (ale niestety nie rozpieszcza mnie wypiekami w domu, to tak jak z tym przysłowiem: "Szewc bez butów chodzi")
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Stefania.
Pani Stefanio, znam to z autopsji. Mój Tato był kuśnierzem, ale i tak na samym końcu byłam obszywana.
UsuńCo do bułeczek. To dla mnie zaszczyt, że Mąż Pani, który jest profesjonalistą w tej branży tak wysoko ocenił mój wypiek.Bardzo to miłe i budujące. Dziękuję bardzo.
Pozdrawiam serdecznie!!!
Chce zrobić ,te bułeczki ale czy musza być drożdże instant? jeśli nie to ile potrzeba drożdży świeżych.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Marzena
Witam Marzenko. Można oczywiście zrobić na świeżych, jeszcze lepiej.
Usuń7g drożdży instant to 25 g świeżych, czyli trzeba dać ok. 70 gram świeżych. Tylko wtedy proszę zrobić rozczyn.
Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję, za odpowiedź dziś będę robić
UsuńPozdrawiam Marzena