niedziela, 27 stycznia 2013

SURÓWKA CYTRYNOWA

                                         


Dzisiaj robiłam sałatkę cytrynową .To bardzo prosta sałatka i zapewne wiele osób ją zna, ale przecież są młode kobiety, które nie do końca mają to opanowane. Sałatka jest bardzo smaczna i można ją modyfikować na różne sposoby zmieniając dodatki np. chrzan itp.


SKŁADNIKI NA 2 OSOBY:
                                      ---20 dkg marchewki ( 2 większe)
                                      ---1 duże jabłko
                                      ---1 łyżka soku z cytryny
                                      ---2 płaskie łyżeczki cukru





Marchewkę i jabłko po umyciu obrać i zetrzeć na tarce o szerszych oczkach. Dodać 1 łyżkę soku wyciśniętego ze sparzonej cytryny. Dodać 2 płaskie łyżeczki cukru i wymieszać. Przełożyć do salaterki i odstawić na 20 minut, żeby składniki nawzajem się polubiły.






Tą surówkę można podawać do pieczonego drobiu, kotletów drobiowych, ryb panierowanych i jeszcze do tego co komu pasuje.




2 komentarze:

  1. Niektóre dania w całej swej prostocie często są niebanalne-dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

UWAGA !
Komentarze czasowo będą przeze mnie moderowane, ponieważ 4- 5 pań męczy mnie, zabiera czas komentarzami typu ...):)...piękne...zjadłabym...itp. ...mają podlinkowane imiona, które przekierowują czytelników na firmy w ramach reklamy...przepraszam za utrudnienia.