czwartek, 3 stycznia 2013

DUSZONA KAPUSTKA

                                                       



Przepis na białą duszoną kapustę lub kiszoną do schabowego, może być do drobiowych kotletów panierowanych,         czy mielonych.
Schabowy za PRL dość często gościł na naszych stołach, ale i dzisiaj czasami do niego wracamy. Kapusta pasuje również do schabu, pieczeni wieprzowej, kiełbas na ciepło i.t.p.



SKŁADNIKI :

 - 1 średnia główka kapusty lub 1 kilogram kapusty kiszonej
 - 20 dkg boczku świeżego lub wędzonego parzonego - jeszcze lepiej
 - 2 średnie cebule
 - olej rzepakowy do usmażenia cebuli
 - 2 szklanki wody do surowej kapusty
 - 2 płaskie łyżki mąki + 3/4 szklanki wody
 - 2  łyżeczki cukru na karmel
 - kilka łyżek octu jabłkowego  do smaku ( można spirytusowego, ale ja nie używam)
 - 7 ziaren ziela angielskiego
 - 2 liście laurowe
 - pieprz i sól do smaku



- Kapustę zeszatkować i sparzyć wrzątkiem w celu usunięcia goryczki. Kiszoną wypłukać i posiekać drobniej.  W rondlu , na oleju przesmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodać poszatkowaną kapustę, wlać wodę , dodać ziele angielskie, liście laurowe i dusić dość długo, aż kapusta się dobrze rozgotuje. W połowie doprawić solą. Jeżeli kapusta nie jest jeszcze rozgotowana to należy dolać trochę wody, żeby się nie smażyła. 

 - 3/4 szklanki wody rozmieszać z 2 łyżkami mąki. Zrobić karmel- wsypać 2 łyżeczki  cukru do rondelka i rozpuścić na ogniu, po czym dolać 1/4 szklanki wody.

- Do wody z mąką dodać 2 łyżki karmelu, 3 łyżki octu lub wg własnego smaku (ja dałam jabłkowy) ,   rozmieszać i wlać do kapusty.  Rondel przykryć i dusić jeszcze na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Mieszać dość często, żeby kapusta się nie przypaliła.

- Moja uwaga - można zrezygnować z karmelu i mąki z wodą na rzecz jasnej zasmażki - 1 łyżka mąki + 1 łyżka masła lub  smalcu + ok. 1 szklanki wody. Mąkę leciutko zrumienić na suchej patelni, dodać tłuszcz , dobrze rozmieszać i powoli dodać wodę intensywnie mieszając- wlać do kapusty i zagotować.


12 komentarzy:

  1. Bardzo długo szukałem takiego przepisu. Od samego czytania ślinianki bardzo mi dały znać o sobie :D Jutro kapustka będzie "pichcona" :) co prawda tylko do klopsików zamiast schabowego ale to tylko dodatek do kapustki :) mniam. Dziękuję Michał.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już myślałam ,że ludzie takiej kapusty nie jedzą,a tu proszę mężczyzna -to bardzo miłe-dziekuję i serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na takich smakach wychowałem się więc razem z jedzonkiem wracają też wspomnienia z dzieciństwa :) poza tym uwielbiam pichcić i nic nie sprawia takiej radości jak dzieci pałaszujące danko aż im się uszy trzęsą :) wsuwali kapustę aż miło :D jutro zupka z soczewicy ale najbardziej intrygują mnie te marynowane schabowe :) na nie też przyjdzie pora :D :D na pewno będę tu często zaglądał :D Michał

      Usuń
  3. Rzadko się spotykam z tym żeby "facet" pichcił- tym bardziej jestem pełna podziwu dla Twojego zamiłowania.Bardzo się cieszę ,że kapusta smakowała,a schabowe polecam,bo w mojej Rodzinie wszyscy za nimi przepadają i myślę że Tobie też by smakowały-pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Blog jest rewelacyjny, bardzo się cieszę, że tu trafiłam. Takiego bloga mogłaby pisać moja Mama, także obdarzona talentem i kulinarnym i pisarskim :-)
    Niestety, Mama odeszła za szybko, ale i ja gotuję dobrze. A smaki PRL pamiętam dokładnie, w końcu one mnie ukształtowały.
    Pozdrawiam serdecznie - Marzynia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu,talentu kulinarnego i pisarskiego Tobie też nie brakuje.Pewnie właśnie masz to po Mamie,więc pewnie byłaby dumna.Dziękuję Ci za ciepłe słowa.
      Pozdrawiam gorącym porankiem:)

      Usuń
  5. Wspaniała kapustka , właśnie zrobiłam ją pierwszy raz w swojej karierze kulinarnej :)Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Aniu,dobrze,że mi Pani o niej przypomniała,bo właśnie się zastanawiałam co zrobić z kapustą na jutro.Dziekuję.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  6. Pani blog jest wyjątkowy , uwielbiam go !! Testuję przepisy , jestem zachwycona każdym z nich:) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Aniu,bardzo dziękuję i cieszę się,że moje przepisy nie idą w dym.Zapraszam w moje skromne kulinarne progi.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  7. Kapusta miód w gębie!!!;) przepyszna takiego właśnie smaku szukałam przy biakej kapuscie od kilku lat. Pycha!!! Tylko tak będę robic!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu , ta kapusta kiedyś zawsze była podawana do schabowego z kostką -stare , ale jare - dziękuję duszko :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.