Przepis na białą duszoną kapustę lub kiszoną do schabowego, może być do drobiowych kotletów panierowanych, czy mielonych.
Schabowy za PRL dość często gościł na naszych stołach, ale i dzisiaj czasami do niego wracamy. Kapusta pasuje również do schabu, pieczeni wieprzowej, kiełbas na ciepło i.t.p.
- 1 średnia główka kapusty lub 1 kilogram kapusty kiszonej
- 20 dkg boczku świeżego lub wędzonego parzonego - jeszcze lepiej
- 2 średnie cebule
- olej rzepakowy do usmażenia cebuli
- 2 szklanki wody do surowej kapusty
- 2 płaskie łyżki mąki + 3/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru na karmel
- kilka łyżek octu jabłkowego do smaku ( można spirytusowego, ale ja nie używam)
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pieprz i sól do smaku
- Kapustę zeszatkować i sparzyć wrzątkiem w celu usunięcia goryczki. Kiszoną wypłukać i posiekać drobniej. W rondlu , na oleju przesmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodać poszatkowaną kapustę, wlać wodę , dodać ziele angielskie, liście laurowe i dusić dość długo, aż kapusta się dobrze rozgotuje. W połowie doprawić solą. Jeżeli kapusta nie jest jeszcze rozgotowana to należy dolać trochę wody, żeby się nie smażyła.
- 3/4 szklanki wody rozmieszać z 2 łyżkami mąki. Zrobić karmel- wsypać 2 łyżeczki cukru do rondelka i rozpuścić na ogniu, po czym dolać 1/4 szklanki wody.
- Do wody z mąką dodać 2 łyżki karmelu, 3 łyżki octu lub wg własnego smaku (ja dałam jabłkowy) , rozmieszać i wlać do kapusty. Rondel przykryć i dusić jeszcze na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Mieszać dość często, żeby kapusta się nie przypaliła.
- Moja uwaga - można zrezygnować z karmelu i mąki z wodą na rzecz jasnej zasmażki - 1 łyżka mąki + 1 łyżka masła lub smalcu + ok. 1 szklanki wody. Mąkę leciutko zrumienić na suchej patelni, dodać tłuszcz , dobrze rozmieszać i powoli dodać wodę intensywnie mieszając- wlać do kapusty i zagotować.
- Moja uwaga - można zrezygnować z karmelu i mąki z wodą na rzecz jasnej zasmażki - 1 łyżka mąki + 1 łyżka masła lub smalcu + ok. 1 szklanki wody. Mąkę leciutko zrumienić na suchej patelni, dodać tłuszcz , dobrze rozmieszać i powoli dodać wodę intensywnie mieszając- wlać do kapusty i zagotować.
Bardzo długo szukałem takiego przepisu. Od samego czytania ślinianki bardzo mi dały znać o sobie :D Jutro kapustka będzie "pichcona" :) co prawda tylko do klopsików zamiast schabowego ale to tylko dodatek do kapustki :) mniam. Dziękuję Michał.
OdpowiedzUsuńJuż myślałam ,że ludzie takiej kapusty nie jedzą,a tu proszę mężczyzna -to bardzo miłe-dziekuję i serdecznie pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNa takich smakach wychowałem się więc razem z jedzonkiem wracają też wspomnienia z dzieciństwa :) poza tym uwielbiam pichcić i nic nie sprawia takiej radości jak dzieci pałaszujące danko aż im się uszy trzęsą :) wsuwali kapustę aż miło :D jutro zupka z soczewicy ale najbardziej intrygują mnie te marynowane schabowe :) na nie też przyjdzie pora :D :D na pewno będę tu często zaglądał :D Michał
UsuńRzadko się spotykam z tym żeby "facet" pichcił- tym bardziej jestem pełna podziwu dla Twojego zamiłowania.Bardzo się cieszę ,że kapusta smakowała,a schabowe polecam,bo w mojej Rodzinie wszyscy za nimi przepadają i myślę że Tobie też by smakowały-pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBlog jest rewelacyjny, bardzo się cieszę, że tu trafiłam. Takiego bloga mogłaby pisać moja Mama, także obdarzona talentem i kulinarnym i pisarskim :-)
OdpowiedzUsuńNiestety, Mama odeszła za szybko, ale i ja gotuję dobrze. A smaki PRL pamiętam dokładnie, w końcu one mnie ukształtowały.
Pozdrawiam serdecznie - Marzynia
Marzyniu,talentu kulinarnego i pisarskiego Tobie też nie brakuje.Pewnie właśnie masz to po Mamie,więc pewnie byłaby dumna.Dziękuję Ci za ciepłe słowa.
UsuńPozdrawiam gorącym porankiem:)
Wspaniała kapustka , właśnie zrobiłam ją pierwszy raz w swojej karierze kulinarnej :)Ania
OdpowiedzUsuńPani Aniu,dobrze,że mi Pani o niej przypomniała,bo właśnie się zastanawiałam co zrobić z kapustą na jutro.Dziekuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Pani blog jest wyjątkowy , uwielbiam go !! Testuję przepisy , jestem zachwycona każdym z nich:) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPani Aniu,bardzo dziękuję i cieszę się,że moje przepisy nie idą w dym.Zapraszam w moje skromne kulinarne progi.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Kapusta miód w gębie!!!;) przepyszna takiego właśnie smaku szukałam przy biakej kapuscie od kilku lat. Pycha!!! Tylko tak będę robic!
OdpowiedzUsuńKasiu , ta kapusta kiedyś zawsze była podawana do schabowego z kostką -stare , ale jare - dziękuję duszko :)
Usuń