Polecam Państwu placki z dużą ilością cebuli. Zapewniam, że placki są bardzo smaczne. Dodałam do nich przyprawę curry i radzę Państwu z niej nie rezygnować, ponieważ bardzo podnosi ona smak placków, przy czym nie jest dominująca.
Ja takie placki bardzo lubię z kwaśną śmietaną, ale czasami robię do nich sos pieczarkowy. Polecam również pyszne placki po rosyjsku , placki z kiszoną kapustą czy z cukinią...klik w fotografię.
Po rosyjsku Z kiszoną kapustą Z cukinią
SKŁADNIKI na ok. 18 placków :
- 400 g białej cebuli
- 400 g ziemniaków ( odmiana jak na kopytka )
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki wody
- 1 płaska łyżeczka curry
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli
- 4 mocno płaskie łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- ręcznik papierowy do osączania
- Wymieszać jajka z wodą, curry, solą , papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Cebulę pokroić w kosteczkę i posiekać drobniej nożem. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, ale nie na tej na miazgę. Odcisnąć w dłoniach z wody lub na sicie.Wymieszać cebulę z ziemniakami i mąką.
- Dodać rozmącone jajka z przyprawami i smażyć placki na rozgrzanym oleju nakładając jedną lekko kopiastą łyżkę , rozpłaszczając. Smażyć na rumiany kolor z obu stron.
bardzo ładnie wyglądają
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo...miłego dnia :)
UsuńWitam! W planie miałam jutro zrobić placki ziemniaczane, danie lubiane przez moją wnusię i zięcia. Po ujrzeniu Twoich cebulowych, plany troszkę się zmieniły i zamiast tych zwykłych, wypróbuję placki cebulowe z Twojego przepisu. Czy będą tak smaczne jak piękne dam znać:). Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitam słonecznie. Koniecznie proszę daj znać jak smakowały. Mam nadzieję, że się nie zawiedziesz. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPlacki warte grzechu ( hi, hi ..) rodzina da się na nie skusić. A dodatek śmietany - palce lizać. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńEwuniu, te placki są bardzo dobre. Myślę, że rodzince zasmakują, a ze śmietaną...pycha. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńDanusiu kochana a myślisz, że mogła bym je następnego dnia odgrzać i będą powiedzmy porównywalnie dobre? A może mogłabym surowe gotowe ciasto dać do lodówki i tylko smażyć następnego dnia? pozdrawiam Klaudia ze słonecznych Siemianowic
OdpowiedzUsuńKlaudio. Wszystkie placki możesz odgrzewać, tylko będą mniej chrupiące. Te cebulowe są smaczne również po odgrzaniu, także spokojnie...Jeżeli chodzi o te cebulowe, to raczej ciasta nie przechowuj, jednak tam jest dużo cebuli i ona może zmienić smak. Dokładnie to nie wiem, bo nigdy tak nie robiłam. Pozdrawiam :)
Usuńto ja wypróbuje i dam na pewno znać, może komuś też przyda się ta informacja.
UsuńDziękuję Klaudio :)
Usuń