środa, 18 kwietnia 2018

PLACKI CEBULOWE



Polecam Państwu placki z dużą ilością cebuli. Zapewniam, że placki są bardzo smaczne. Dodałam do nich przyprawę curry i radzę Państwu z niej nie rezygnować, ponieważ bardzo podnosi ona smak placków, przy czym nie jest dominująca.
 Ja takie placki bardzo lubię z kwaśną śmietaną, ale czasami robię do nich sos pieczarkowy. Polecam również pyszne placki po rosyjsku , placki z kiszoną kapustą czy z cukinią...klik w fotografię.

           Po rosyjsku                             Z kiszoną kapustą                             Z cukinią





SKŁADNIKI na ok. 18 placków :

  • 400 g białej cebuli
  • 400 g ziemniaków ( odmiana jak na kopytka )
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki wody
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 4 mocno  płaskie łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • ręcznik papierowy do osączania


  • Wymieszać jajka z wodą, curry, solą , papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Cebulę pokroić w kosteczkę i posiekać drobniej nożem. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, ale nie na tej na miazgę. Odcisnąć w dłoniach z wody lub na sicie.Wymieszać cebulę z ziemniakami i mąką.
  • Dodać rozmącone jajka z przyprawami i smażyć placki na rozgrzanym oleju nakładając jedną lekko kopiastą łyżkę , rozpłaszczając. Smażyć na rumiany kolor z obu stron.

10 komentarzy:

  1. bardzo ładnie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam! W planie miałam jutro zrobić placki ziemniaczane, danie lubiane przez moją wnusię i zięcia. Po ujrzeniu Twoich cebulowych, plany troszkę się zmieniły i zamiast tych zwykłych, wypróbuję placki cebulowe z Twojego przepisu. Czy będą tak smaczne jak piękne dam znać:). Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam słonecznie. Koniecznie proszę daj znać jak smakowały. Mam nadzieję, że się nie zawiedziesz. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Placki warte grzechu ( hi, hi ..) rodzina da się na nie skusić. A dodatek śmietany - palce lizać. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu, te placki są bardzo dobre. Myślę, że rodzince zasmakują, a ze śmietaną...pycha. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Danusiu kochana a myślisz, że mogła bym je następnego dnia odgrzać i będą powiedzmy porównywalnie dobre? A może mogłabym surowe gotowe ciasto dać do lodówki i tylko smażyć następnego dnia? pozdrawiam Klaudia ze słonecznych Siemianowic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klaudio. Wszystkie placki możesz odgrzewać, tylko będą mniej chrupiące. Te cebulowe są smaczne również po odgrzaniu, także spokojnie...Jeżeli chodzi o te cebulowe, to raczej ciasta nie przechowuj, jednak tam jest dużo cebuli i ona może zmienić smak. Dokładnie to nie wiem, bo nigdy tak nie robiłam. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. to ja wypróbuje i dam na pewno znać, może komuś też przyda się ta informacja.

      Usuń

Niestety , ale musiałam włączyć moderację komentarzy ze względu na reklamujące się firmy. Bardzo proszę zostaw chociaż kilka słów o skorzystaniu z przepisu...to bardzo dla mnie waźne i motywujące. Z góry dziękuję.