Szybka, prosta i efektowna sałatka z sosem śmietanowo majonezowym o smaku czosnkowym z dodatkiem sera feta.
SKŁADNIKI :
- 1 duży brokuł
- 280 g kukurydzy konserwowej - 280 g netto
- ok. 300 g pomidorków koktajlowych
- pęczek szczypiorku
- 5 - 6 jajek
- 100 - 150 g serka feta
SOS:
- 4 lekko kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18 % ( można dać 2 łyżki jogurtu i 2 śmietany)
- 1 kopiasta łyżka majonezu
- 1 żabek czosnku
- sól i pieprz
WYKONANIE :
- Brokuł podzielić na różyczki, zalać wrzątkiem, posolić, dodać 1 łyżeczkę cukru i gotować ok. 4 - 5 minut. Odcedzić i przelać zimną woda. Ugotować jajka na twardo i pokroić w ćwiartki. Serek pokroić w kosteczkę, szczypiorek posiekać. Kukurydze odcedzić, pomidorki przekroić na połowę.
- Wymieszać śmietanę z majonezem, przetartym ząbkiem czosnku i doprawić do smaku.Wszystkie składniki przełożyć do miski oprócz jajek. Polać sosem i wymieszać delikatnie dwoma łyżkami.
- Do szklanej miski wkładać stopniowo wymieszaną sałatkę przekładając ćwiartkami jajek. Schłodzić.
Pycha
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDanusiu, robię niemal identyczną i potwierdzam, że jest przepyszna! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitam Aniu. A tych kombinacji z brokułem jest dużo , robię w różnych połączeniach, ale nie wszystkie wstawiam. Jak tam się różni jednym czy dwoma składnikami to szkoda czasu na pisanie. Bardzo Ci dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
UsuńU nas bywa w wersji z obgotowanymi pieczarkami - też dobra. Podobno klasyczna. Ale oczywiście każdy robi tak jak lubi!
OdpowiedzUsuńPanie Piotrze, wersji takich sałatek tyle ile kucharek. Ja z pieczarkami chętnie bym zjadła, ale moja Połowa niestety nie lubi tych grzybów. Dla samej siebie nie chce się robić. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
UsuńTypowo moje smaki Danusiu :-))) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńO, my Helenko chyba w ogóle mamy podobne smaki, również w ciastach drożdżowych, babkach itd. Dziękuję Helenko, miłego dnia :)
Usuń