Bardzo smaczna szybka zupa z dodatkiem makaronu, pod warunkiem że mamy zamrożony rosół , bądź został nam z poprzedniego dnia. U mnie z makaronem domowym, ale można również podać z gotowymi nitkami szerszymi lub węższymi.
- 1,5 litra rozcieńczonego rosołu ( 1 litr rosołu + 1/2 l wody )
- 2 cebule
- 2 duże pory
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku
- 300 g serka topionego śmietankowego
- pieprz i ewentualnie sól do smaku
- kilka plastrów szynko gotowanej lub konserwowej
- 2 duże garści makaronu domowego
- pietruszka do posypania
- Na rozgrzany olej włożyć cebulę pokrojoną w kostkę i pokrojony por w półplasterki . Podsmażyć nie rumieniąc. Dodać do rosołu podsmażony por z cebulą, posiekany ząbek czosnku i gotować na wolniejszym ogniu ok. 10 minut po czym zmiksować blenderem.
- Dodać szynkę pokrojoną w paseczki i suchy makaron. Gotować ok. 15 minut - do miękkości makaronu.
- Dodać serek topiony i krótko pogotować na wolnym ogniu do rozpuszczenia serka. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Witam smmokowicie.Jestem Twoją fanką od dwóch lat,szyneczki,wedlinki są smaczne, wypróbowałam przepisy.Por to moje ulubione warzywo w kuchni, więc dzisiaj ja ugotuję,pozdrawiam.Asia.
OdpowiedzUsuńAsiu, no bardzo mi miło i dziękuję Ci za ciepły komentarz, to dla mnie ważne. To taka wskazówka dla innych czytelników. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńJa też robiłam taką zupkę, pod nazwą "babska zupa" - jest pyszna! A w Twojej wersji zapewne jeszcze lepsza :-)
OdpowiedzUsuńHe, he, nie znałam tej nazwy, ale czemu nie ? Pozdrawiam Marzyniu i bardzo dziękuję :)
UsuńNigdy nie jadłam zupy porowej z makaronem- zawsze z grzankami. Muszę spróbować Twojej wersji:)
OdpowiedzUsuń