piątek, 26 lipca 2013

PLACKI CEBULOWE Z CUKINIĄ I PŁATKAMI GÓRSKIMI



Bardzo smaczne placki z cukinią, płatkami owsianymi i cebulą z dodatkiem ziemniaków. Można do nich dać mniej cebuli, a w zamian dodać zioła np.tymianek i inne. To zależy co kto lubi. Cebula i cukinia nadają plackom fajny smak, a zapach roznosi się po całym domu. Placuszki należy smażyć na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym na silnym ogniu, żeby były chrupiące i osączać na ręczniku kuchennym. Często jest tak, że cała rodzina nie zasiada od razu do obiadu. Ja wkładam wtedy placki do półmiska żaroodpornego, nie dodaję żadnego tłuszczu. Wstawiam do zimnego piekarnika i nastawiam temperaturę na 200 stopni C na 15 minut z termoobiegiem i placuszki są odgrzane i lekko chrupiące. Podaję z kwaśną śmietaną podobnie jak pyszne placki po rosyjsku.



   SKŁADNIKI na ok.30 placków:

        ---1 szklanka płatków owsianych górskich
        ---1 i 1/4 szklanki gorącej wody
        ---60 dkg cukinii + płaska łyżeczka soli
        ---1/2 kg już obranych ziemniaków
        ---25 dkg cebuli
        ---2 kopiaste łyżki mąki
        ---2 jaja
        ---1/2 łyżeczki pieprzu
        ---1 bardzo płaska łyżeczka soli
        ---olej rzepakowy do smażenia





Płatki górskie zalać wrzątkiem, żeby się rozkleiły. Cukinie zetrzeć na tarce na dużych łezkach razem ze skórką. Wymieszać z jedną płaską łyżeczką soli i przełożyć na sito. Obrane ziemniaki zetrzeć na wiórki na tarce o małych łezkach. Cebulę rozdrobnić w blenderze lub drobno posiekać. Do miski przełożyć przestudzone płatki górskie, dodać cukinię dodatkowo odciskając w dłoniach, ziemniaki również odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Dodać posiekaną cebulę, całe jaja, mąkę, pieprz i sól. Wszystko dobrze wymieszać. Smażyć placuszki na silnie rozgrzanym oleju.

PLACKI CZYTELNIKÓW :


Beatka S.

8 komentarzy:

  1. Ja ostatnio też dodałam podobne placuszki na bloga i choć gdzie w "blogosferze" są - bo rzeczywiście pyszne, no i sezon!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie czytałam,z marchewką nie robiłam,ale nie omieszkam spróbować.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  2. Placuszki pyszne.Tylko trzeba smażyć o 6 rano w ten upał.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Stasiu,ale mnie Pani wprawiła w dobry humor,bo o 6.00 rano nigdy jeszcze nie smażyłam.Nawet tak sobie myślę,że może są lepsze niż te smażone w obiadowej porze.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję!!!

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.