niedziela, 15 kwietnia 2018

GALARETKOWIEC ŚMIETANOWO SEROWY



 Stary przepis na tzw. galaretkowiec , który kiedyś robiłam na bazie mleka.  Ze śmietaną kremówką  były problemy jak również nie było  takiego wynalazku jak mascarpone.  Nie był zbyt lubiany przez moją rodzinkę, bo po prostu był to taki deser galaretkowy.
 Przygotowany na bazie śmietany i serka bardziej podchodzi już pod ciasto , a obłożony śmietaną, udekorowany  to już w ogóle może stanowić wykwintny deser na różne okazje i nie tylko. 
Wygląda jak tort, masa jest jedwabista, kremowa i w okresie wiosenno letnim jest idealnym ciastem - deserem do kawki.
 Przepis jest w dwóch wersjach. Można nie obkładać ciasta bitą śmietaną, ale wtedy dobrze jest odłożyć troszkę pokrojonych kolorowych galaretek do wierzchniej dekoracji. Można dołożyć też różne owoce sezonowe.
 Można zmniejszyć ilość śmietany do obłożenia i tylko wierzch przybrać wyciskając ozdobnie masę na wierzchu i ułożyć owoce z kostkami galaretek. 
Polecam jednak Państwu moją wersję z fotografii, ponieważ obłożenie znacznie podnosi smak ciasta czyniąc je wykwintnym , również wizualnie.







SKŁADNIKI na galaretkowiec bez obłożenia i dekoracji:

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów - 120 g netto
  • 500 g zimnego mascarpone
  • 600 g śmietany 30 lub 36 % ( u mnie 30 z lokalnej mleczarni) - schłodzonej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 4 galaretki w różnych kolorach
  • tortownica o śr. 26 cm i wys. brzegu 7 cm
  • papier do pieczenia

WYKONANIE :

  • Z wieczora - 4 miseczki wyłożyć folią przezroczystą. Każdą galaretkę oddzielnie rozpuścić w 250 ml wody i przelać do poszczególnych miseczek. Ostudzić i na noc wstawić do lodówki. Na drugi dzień wyjąć, zdjąć folię a galaretki pokroić w kostkę o boku ok. 1  cm. 
  • Dno wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz tortownicy, tworząc tzw. drugie dno z kołnierzem papieru poza obręcz. Wyłożyć biszkoptami - p. fotografia.
  • Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 1,5 szklanki wody ( 375 ml) i pozostawić do ostudzenia. Do misy wlać śmietanę , dodać mascarpone , cukier puder i ubić na kremową masę. Lekko gęstniejącą galaretkę, ale nie rwącą się wlewać powoli do masy śmietanowej miksując na średnich obrotach, ale tylko do połączenia. Mikser wyłączyć i przemieszać łyżką. Wsypać pokrojone galaretki i wymieszać. Przełożyć na biszkopty i wyrównać. Schłodzić w lodówce ok. 3 godzin.
  • Okroić delikatnie przy samej obręczy, odpiąć i pociągając za papier przełożyć na paterę. Papieru nie da się całkowicie wyciągnąć z pod ciasta , ale to co wystaje można odciąć przy pomocy nożyka. 


WARIANT z obłożeniem i dekoracją :

  • 250 g mascarpone- zimne
  • 400 g śmietany 30 lub 36 % - zimne
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru lub 4 - będzie słodziej
  • można dać kilka kropli aromatu waniliowego
  • odłożyć wcześniej troszkę zielonej galaretki pokrojonej w drobną kosteczkę
  • ok. 15 - 20 dkg truskawek
  • 1/2 opakowania galaretki krystalicznej + 125 ml wody
  • 50 g czekolady - 70 % kakao + 60 ml śmietanki 30 % - śmietankę zagrzać, zdjąć z palnika , dodać połamaną czekoladę i wymieszać energicznie na jednolitą masę



  • Do misy wlać śmietanę, włożyć mascarpone, wsypać cukier puder i zmiksować na krem - uważać, żeby nie zrobiło się masło.
  • Przygotowany powyżej galaretkowiec cały obłożyć ubitą z mascarpone śmietaną, odejmując do rożka foliowego 3 - 4 łyżki do dekoracji. Wyrównać boki, wierzch i schłodzić przed użyciem polewy do dekoracji.
  • Polewę czekoladową umieścić w rożku foliowym, uciąć mały dzióbek i ozdobić brzeg ciasta i troszkę wierzch robiąc tzw. esy floresy.he, he… Polewa winna być o temperaturze pokojowej - nie ciepła.
  • Na środku ustawić przekrojone na połowę truskawki i polać gęstniejącą galaretką krystaliczną - schłodzić. Udekorować odłożoną ubitą śmietaną i posypać kosteczkami zielonej odłożonej galaretki. Schłodzić.
ŚMIETANOWIEC CZYTELNIKÓW :



14 komentarzy:

  1. Witam.No po prostu cudo.Bardzo lubię połączenie śmietany i mascarpone.Ta zielona galaretka wygląda jak sałata.To wykończenie perfekcja.Jesteś Wielka Danusiu.Milutko pozdrawiam Ola.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Olu. Miałam dać listki mięty do dekoracji. One też ładnie wyglądają, ale co z tego jak są nietrwałe. Dziękuję Olu i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. O rany, wygląda po prostu obłędnie, aż mam chęć posłać moją dietę w cholerę ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he...też jestem na diecie , ale co tam raz się żyje...serdecznie pozdrawiam, dziękuję :)

      Usuń
  3. Nie widzę albo nie ma jakiej wielkości jest tortownica? :)
    Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest podane Kasiu w składnikach...pa na razie, bo mam zakropione ocy :)

      Usuń
  4. Dziękuję pięknie:) Faktycznie jest...

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobię Mamie na jej Święto. Pozdrawiam Kochana Danusiu. 🙂☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O Matuś trzymam kciuki Justynko...miłego dzionka Justynko. Dziękuję :)

      Usuń
  6. Witaj Danusiu :)
    Nie mogę napisać nic innego jak tylko to: przepyszny! Idealny dla dzieci i nie tylko. Wszystkim urodzinowym gościom bardzo smakował, bo zrobiłam go na urodziny moich córek. Jest przy nim trochę pracy, szczególnie gdy robi się z obłożeniem i dekoracją, ale naprawdę warto. Zdjęcie podesłałam na meila.
    Pozdrawiam:)
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam Joasiu zdjęcie, naprawdę jestem pod wrażeniem. Pięknie ten galaretkowiec zrobiłaś. Jestem pełna podziwu. Rzeczywiście jest ciut więcej pracy jeżeli decydujemy się na obłożenie i dekorację, ale myślę, że efekt jest dużo lepszy niż przy takim gołym. Bardzo Ci dziękuję Joasiu. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję Danusiu, miło mi takie komplementy czytać, ale Ty byłaś inspiracją :)

      Usuń
    3. Inspiracja to 1/4 sukcesu, ważne są zdolności i chęci. Pozdrawiam Joasiu bardzo ciepło :) miłego dnia :)

      Usuń