wtorek, 10 października 2017

KABACZEK PANIEROWANY - ZESTAW OBIADOWY



To właściwie pomysł na pełen obiad. Zamiast kotletów mięsnych kabaczek panierowany, ziemniaczki i jajka sadzone z roszponką, do tego parę pomidorków. Taki kabaczek jest bardzo smaczny, zaraz po usmażeniu jędrny. Smakuje również po ostygnięciu, ale chrupka pozostaje tylko panierka.



  • 1 większy kabaczek
  • 2 jajka
  • 3 stołowe łyżki mąki pszennej + 3 stołowe łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz ( u mnie ziołowy )
  • olej rzepakowy 


  • Kabaczek umyć, osuszyć i nie obierać. Pokroić w plastry o szerokości ok. 1 cm i zalać wrzącą wodą. Pozostawić ok. 5 minut, po czym odcedzić.
  • Jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z bułką tartą. Na patelni rozgrzać olej, zmniejszyć dopływ ciepła do średniego. 
  • Każdy plaster panierować najpierw w sypkiej mieszance, potem w jajkach i ponownie w sypkiej mieszance. Smażyć z obu stron na średnim ogniu na rumiany kolor. Już usmażone przekładać do wcześniej nagrzanej żaroodpornej miski z pokrywką. Usmażyć pozostałe.

6 komentarzy:

  1. Mniam, mniam, u Ciebie jak zawsze pyszności.
    Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, ja głodomor jestem JaGusiu, to i w głowie się koci. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Witam :)
    Dziś zrobię kopytka, dawno nie było u nas na stole. Natomiast często jest panierowana cukinia, z tym, że posypuję solą wieczorem poprzedniego dnia, aby nieco zmiękła. Nie zawsze o tym pamiętam, a tu wspaniały pomysł z tym 5 min. zaparzaniem, co z pewnością wypróbuję. Solisz te plasterki po odcedzeniu? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Basiu. O kopytka to mogłabym jeść codziennie, w ogóle jakiekolwiek kluski. Nie Basiu nie solę , dopiero po usmażeniu po wierzchu. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Mama często w domu robiła, ale jednak wolę mięcho :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem mięsożerna, ale czasami lubię zrobić sobie odskocznię :)

      Usuń