piątek, 14 października 2016

ŚLEDZIE W KOPRZE


Miałam dzisiaj ogromną ochotę na śledzie, ale ochota przyszła dość późno i nie było czasu na inny przepis. 
Śledzie w koprze to szybka potrawa, trzeba je tylko wymoczyć do swojego smaku. Wystarczy wymieszać koperek z majonezem i kefirem i potrawa gotowa. 
Dobrze jest jednak zrobić dzień wcześniej, żeby całość przeszła smakami. Śledzie mogą stać w lodówce w zamkniętym słoju 3- 4 dni ze względu na dodatek kefiru. 
W przepisie jest mała porcja, ale przepis nie jest skomplikowany i łatwo jest zmienić proporcje. U mnie były na obiad podane z puree ziemniaczanym z dodatkiem ćwikły. Buraczki zawsze dobrze współgrają ze śledziami- było smacznie i szybko.





  • 40 dkg śledzi a’la matias
  • cały pęczek koperku
  • 4 kopiaste łyżki majonezu
  • 6 łyżek kefiru lub jogurtu naturalnego
  • pieprz i sól do smaku

  • Śledzie wymoczyć do swojego smaku. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki.
  • Koperek posiekać, dodać majonez, kefir i całość dobrze wymieszać.
  • Dołożyć pokrojone śledzie i delikatnie całość wymieszać. Przełożyć do słoika i schłodzić.

14 komentarzy:

  1. Też uwielbiam śledzie pod różną postacią Twoje Danusiu wyglądają bardzo apetycznie i na pewno takie były pozdrawiam wieczornie

    OdpowiedzUsuń
  2. śledzie fajne ale jeszcze bardziej podobają mi się te buraczane ziemniaczki! świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śledzie szare , to dodałam trochę kolorytu - dziękuję :)

      Usuń
  3. Ja też przepadam za śledziami, ostatnio robiłam z marynowanymi kaniami (zostały mi z tamtego roku, w tym kani na lekarstwo) i nie wiadomo było, co ryba, a co grzyb :-D Strasznie fajne te ziemiaczki! CaUski serdeczne Danusiu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas w tym roku mało było tych grzybów , nawet nie skosztowałam Marzyniu - buziaki :)

      Usuń
  4. śledź, śledziem ale ja najbardziej zachwycam się tym pure. Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale to było pyszne.Szybko i smacznie.Polecam.

    OdpowiedzUsuń