piątek, 16 września 2016

ŚLEDZIE W OLEJU RYDZOWYM



Chodziły za mną śledzie, z resztą po powrocie z urlopu wszystko za mną chodzi i ustawia się w kolejce. 
Nie będę Państwu tutaj robiła wykładu na temat prozdrowotności oleju rydzowego, ale jak ktoś chce poznać jego wspaniałe właściwości to odsyłam TUTAJ.
 Szczególnie dobrze komponuje się właśnie ze śledziami i cebulką. Tak przygotowane śledzie są bardzo smaczne, ale i cebulka jest doskonała w smaku.
 Można zrobić samą cebulkę jako smakołyk np. do kolacji. Wystarczy ją posypać solą, żeby zmiękła, zalać olejem i odstawić na kilka godzin do lodówki. Potem już tylko pozostaje nam maczać chlebek w tym oleju i zagryzać cebulką.



  • 500 g śledzi matiasów
  • 2 większe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 kopiaste łyżeczki musztardy francuskiej
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • pieprz i sól
  • 3/4 szklanki oleju rydzowego


Wykonanie :

  • Śledzie wymoczyć wg własnego smaku. Osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać musztardę francuską i sok wyciśnięty z całej cytryny. Delikatnie przemieszać i odstawić na bok.
  • Cebulę pokroić w ćwierć plasterki i zalać wrzątkiem- natychmiast odcedzić i ostudzić, po czym posypać delikatnie solą- nie za dużo.
  • Liście laurowe i ziele angielskie rozetrzeć w moździerzu i przesypać do szklanki z olejem, przecisnąć czosnek i wymieszać.
  • Śledzie ostrożnie przemieszać z lekko posoloną cebulą i wkładać partiami do słoika. Przelewać olejem i sokiem z cytryny z pod śledzi do wyczerpania. Słoik zamknąć i odstawić do lodówki na 2- 3 dni.

12 komentarzy:

  1. szczerze mówiąc nigdzie nie spotkałam rydzowego oleju

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. olej rydzowy Ewuniu jest właściwie łatwo dostępny na stoiskach ze zdrową żywnością- u nas też :)

      Usuń
  2. Kurcze, niby zwykły śledź a taki jakby wyszukany...
    Tak lubię śledzie, że każda wersja jest warta spróbowania. No i koniecznie z razowcem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śledzie uwielbiam, nawet mój wnuk 9 letni od małego jadał ten rodzaj ryb. Dziękuję :)

      Usuń
  3. Pani Danuto,czy nie znajdzie Pani w swoich przepisach.przepisu na domowy ketchup pomidory połączone z cukinią.Pozdrawiam Andrzej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Andrzeju. Może i bym znalazła, ale mam gdzieś pochowane w piwnicy . Ja już nie zaprawiam nic, nazaprawiałam się przez kilkadziesiąt lat i na słoiki patrzeć nie mogę, nawet na przepisy- he, he. Przykro mi- pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Ten olej rydzowy mnie zaciekawił, a że uwielbiam ryby w każdej postaci to na pewno skorzystam z przepisu
    Pozdrawiam Majka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Maju, nam bardzo takie śledzie smakują, w ogóle to wszystkie śledzie nam smakują- pozdrawiam i bardzo dziękuję :)

      Usuń
  5. Ja zrobiłbym winegretę z oleju cytryny, szczypty soli/cukru/pieprzu młotkowanego z kolendrą i szczypty czarnuszki i tym zalał śledzia z cebulą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko , że to już będzie zupełnie inny przepis . Pozdrawiam :)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...