czwartek, 15 września 2016

PIEROGI - FARSZ Z TUŃCZYKA W OLEJU I TWAROGU


Dawno nie robiłam pierogów. Stały w spiżarni dwie puszki tuńczyka w oleju przez całe lato i czas najwyższy było coś z tym zrobić. Dołożyłam do rybki twarogu półtłustego, cebulki  i wyszedł znakomity w smaku farsz. Oj, jak nam to przypasiło. Nie wysiliłam się z dodatkiem warzywnym, były pomidory, a na deser śliwki na tym samym talerzu. Bynajmniej było mniej do mycia - he, he.



CIASTO na ok. 48- 50 sztuk o średnicy 10 cm :

  • 500 g mąki wrocławskiej
  • ok. 300- 310  ml wrzącej wody
  • mąka do podsypania
  • 1,5 łyżki oleju
  • Sposób wykonania ciasta TUTAJ .


FARSZ :
  • 400 g twarogu półtłustego
  • 2 puszki tuńczyka w oleju ( 2 x 170 g)
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz
  • Twaróg i tuńczyka razem z olejem rozgnieść widelcem, wymieszać i potraktować to blenderem. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą. Cebulkę można podsmażyć na małej ilości oleju, ale może być surowa.
  • Kłaść po jednej łyżeczce ( kopiastej) farszu na wykrojone placki pierogowe i dokładnie zlepiać układając na ściereczce, drugą przykrywając.
  • Zagotować w dużym rondlu wodę z solą i wkładać pierogi partiami gotując od momentu zawrzenia  ok. 4- 5 minut.
  • Gotowe polać tłuszczem z przysmażoną cebulką lub tylko polać stopionym masłem, ( jak u mnie ).

10 komentarzy:

  1. Danusiu czy ta cebula,którą dodajesz do farszu jest surowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Danusiu. Ja nie podsmażałam, ale można na małej ilości oleju lekko podsmażyć. Nie ma to specjalnie wpływu na smak farszu.

      Usuń
  2. Danusiu,czy moze byc tunczyk bez oleju?Pozdrawiam Cie sedecznie.Malgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, może być, tylko obawiam się, że farsz może być trochę suchy. Dodaj ze 2 łyżki dobrego oleju i lepiej przypraw. Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
    2. Dziekuje,to do dziela.Ciekawe tylko jak taki smaczek przymie moja polowa:)

      Usuń
    3. Małgosiu, mam nadzieję , że połowa nie poszła na obiad do restauracji :)

      Usuń
  3. Ha, Twój farsz to maja pasta do chleba, dokładnie tak samo ją robię :-) Nie wpadłabym na to, że może posłużyć do nadziania pierogów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he, ja też tak robię pastę do pieczywa, ale pomyślałam, że wykorzystam do farszu - pozdrawiam :)

      Usuń
  4. piękne falbanki Danusiu lepisz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a, no tym razem chciało mi się, bo to trochę dłużej trwa :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.