niedziela, 21 lutego 2016

BUDYŃ CYNAMONOWY Z JABŁKAMI




Domowy budyń , a właściwie jabłka w budyniu- smaczny deser lub podwieczorek.


  • 2 jabłka + 1 łyżka octu jabłkowego + 1 kopiasta łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 litra mleka
  • 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub 4 płaskie mąki pszennej T- 550
  • 1/2 płaskiej łyżki masła
  • ewentualnie powidła śliwkowe 
  • Obrane jabłka przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne i włożyć do rondelka. Wlać ocet, dodać cukier i zalać wrzącą wodą tylko tak żeby przykryła owoce. Ugotować na półtwardo. 
  • Do rondelka wlać 1,5 szklanki mleka, wsypać cukier, cynamon . Do pozostałego mleka dodać mąkę i dobrze wymieszać. Do gotującego się mleka dodać masło i wlać zawiesinę z mąką. Zagotować i polać jabłka, wcześniej ułożone na talerzykach.

6 komentarzy:

  1. Idealne lekarstwo na ból głowy po szaleństwach sobotniej nocy :-) Pozdrawiam serdecznie.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he- no nie wiem czy akurat ten deser pomoże, może trochę witaminy C i B.
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  2. no i widzisz Danusiu, dieta nie musi być męcząca - a powiem, że te ostatnie Twoje dania są po prostu wyśmienite! Domowy budyń to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, mus na razie Ewuniu. Nie powiem jakąś smażonkę bym zjadła, ale na razie tylko mogę popatrzeć- dziękuję :)

      Usuń
  3. Kisiel domowy i owszem, robiłam ale budyniu jeszcze - nie. Koniecznie muszę zrobić wg. Twojego przepisu.

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ci JaGuś, mąka zawsze jest pod ręką, chociaż mleko nie zawsze- he, he- dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń