poniedziałek, 24 sierpnia 2015

SURÓWKA Z KAPUSTY I JABŁEK W SOSIE MUSZTARDOWYM




Polecam Państwu bardzo smaczną surówkę do potraw mięsnych jak i jarskich.


  • mała główka białej kapusty lub pół większej
  • 3 duże słodkie jabłka + sok z cytryny
  • 1 cebula
  • 60 g oliwy
  • 50 g musztardy miodowej lub zwykłej + z jedną małą łyżeczką miodu
  • posiekana pietruszka
  • sól i pieprz


  • Umytą kapustę posiekać i zasypać 1,5 łyżeczki soli- dobrze wymieszać i pozostawić na ok. 30 minut, żeby zmiękła. Po tym kapustę dobrze odcisnąć , przy okazji pozbędziemy się trochę ewentualnej chemii.
  • Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić dość obficie sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
  • Do kapusty dodać jabłka, cebulę, pietruszkę i wymieszać. Olej z musztardą dobrze rozmącić na jednolitą masę. Wylać na surówkę i wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą, ale nie ma takiej potrzeby, bo kapusta była wcześniej solona. Surówkę dobrze jest trochę schłodzić.
SURÓWKA CZYTELNIKÓW :


Ewa z San Diego

11 komentarzy:

  1. Miodowa musztarda to moja ulubiona, sos z pewnością będzie pyszny. A właśnie w piekarniku Danusiu suszą się polędwiczki a'la łosiowe. Był to wielki hit gdy robiłam pierwszym razem, że teraz robię uwaga: z 2,5 kg polędwiczek. Poporcjuję sobie i będę miała na czarną godzinę - i tak się suszy i tak. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, ja na razie spasowałam z wędlinami, bo ciepło, więc tak u mnie nie schodzą. Polędwiczki bardzo lubimy, może zrobię w piątek na weekend do sałatki .
      Pozdrawiam effo !!!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję moja Ty , Ty błyskawico - idziesz zawsze jak burza Ewuniu.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Była bardzo smaczna , czasami robię ją też do kanapek.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Wlasnie postanowilem wracac na Twojego bloga o wiele czesciej, a to dlaczego? :) Juz spiesze z odpowiedzia, mianowicie czytalem wiele blogow, kilku z nich byłem czytelnikiem nawet przez dluzszy czas, Nie no, to się nazywa posiadanie talentu, a talent jest darem, który dostaja tylko nieliczny, choć nie watpie, ze pisanie to także ciezka praca :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj, Danusiu. Świetna sprawa z tą surówką - nie wiem dlaczego nie wpadłam na to, żeby solić i odciskać kapustę, jak to robię zwykle z porem. Teraz będziemy częściej zajadać surówki z białej kapusty. Nie przepadamy za taką twardą kapustą, dlatego najczęściej robiłam tego typu surówki z pekinki. Dzięki za podpowiedź :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też nie lubimy takiej twardej kapusty, a przy okazji można z niej wycisnąć ewentualną chemię.
      Pozdrawiam ryfko.

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.