Polecam Państwu bardzo smaczną surówkę do potraw mięsnych jak i jarskich.
- mała główka białej kapusty lub pół większej
- 3 duże słodkie jabłka + sok z cytryny
- 1 cebula
- 60 g oliwy
- 50 g musztardy miodowej lub zwykłej + z jedną małą łyżeczką miodu
- posiekana pietruszka
- sól i pieprz
- Umytą kapustę posiekać i zasypać 1,5 łyżeczki soli- dobrze wymieszać i pozostawić na ok. 30 minut, żeby zmiękła. Po tym kapustę dobrze odcisnąć , przy okazji pozbędziemy się trochę ewentualnej chemii.
- Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić dość obficie sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
- Do kapusty dodać jabłka, cebulę, pietruszkę i wymieszać. Olej z musztardą dobrze rozmącić na jednolitą masę. Wylać na surówkę i wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą, ale nie ma takiej potrzeby, bo kapusta była wcześniej solona. Surówkę dobrze jest trochę schłodzić.
SURÓWKA CZYTELNIKÓW :
Ewa z San Diego
Miodowa musztarda to moja ulubiona, sos z pewnością będzie pyszny. A właśnie w piekarniku Danusiu suszą się polędwiczki a'la łosiowe. Był to wielki hit gdy robiłam pierwszym razem, że teraz robię uwaga: z 2,5 kg polędwiczek. Poporcjuję sobie i będę miała na czarną godzinę - i tak się suszy i tak. :)
OdpowiedzUsuńA, ja na razie spasowałam z wędlinami, bo ciepło, więc tak u mnie nie schodzą. Polędwiczki bardzo lubimy, może zrobię w piątek na weekend do sałatki .
UsuńPozdrawiam effo !!!
Ide robic!!!!Ewa
OdpowiedzUsuńLunch time!!!!YUMMY!!!!Ewa
OdpowiedzUsuńDziękuję moja Ty , Ty błyskawico - idziesz zawsze jak burza Ewuniu.
UsuńPozdrawiam :)
Musi być pyszna ! :)
OdpowiedzUsuńByła bardzo smaczna , czasami robię ją też do kanapek.
UsuńPozdrawiam :)
Wlasnie postanowilem wracac na Twojego bloga o wiele czesciej, a to dlaczego? :) Juz spiesze z odpowiedzia, mianowicie czytalem wiele blogow, kilku z nich byłem czytelnikiem nawet przez dluzszy czas, Nie no, to się nazywa posiadanie talentu, a talent jest darem, który dostaja tylko nieliczny, choć nie watpie, ze pisanie to także ciezka praca :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHe, he - pozdrawiam Michale :)
UsuńWitaj, Danusiu. Świetna sprawa z tą surówką - nie wiem dlaczego nie wpadłam na to, żeby solić i odciskać kapustę, jak to robię zwykle z porem. Teraz będziemy częściej zajadać surówki z białej kapusty. Nie przepadamy za taką twardą kapustą, dlatego najczęściej robiłam tego typu surówki z pekinki. Dzięki za podpowiedź :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńMy też nie lubimy takiej twardej kapusty, a przy okazji można z niej wycisnąć ewentualną chemię.
UsuńPozdrawiam ryfko.