wtorek, 16 czerwca 2015

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI, MALINAMI …… I KRUSZONKĄ





Sezon truskawkowy w pełni, więc i wypieków z nimi więcej. Bułki czy drożdżówki u mnie w tygodniu być muszą. 
Dzisiaj drożdżówki z truskawkami, ale będą z malinami, jagodami i innymi owocami. Zrobiłam 10 sztuk dość dużych drożdżówek, ale z tej ilości ciasta można zrobić 12 mniejszych. 
Drożdżówki są pulchne i chyba nie muszę pisać, jak bardzo smaczne . Polecam kruszonkę na bazie cukru pudru, jest moim zdaniem dużo smaczniejsza i lepiej się trzyma ciasta.



Na 10 dużych drożdżówek :

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 50 g stopionego letniego masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • bułka tarta do posypania
  • ok. 30 dkg truskawek
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do smarowania

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła


  • Mąkę przesiać do misy i zrobić dołek rozgarniając ją na boki. Drożdże , cukier puder i waniliowy rozpuścić w ciepłym mleku. Wlać do dołka i lekko przemieszać z mąką końcówką łyżki. Przykryć ściereczką, wstawić do worka foliowego i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu.
  • Po tym czasie dodać żółtka, szczyptę soli i stopione masło. Wyrobić ciasto nie podsypując mąką. Ręcznie lub w mikserem. Przykryć ściereczką, wstawić do woreczka foliowego i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto krotko przegnieść, uformować grubszy wałek i pokroić na 10 równych części ( ja ważę ). Uformować bułeczki łapiąc ciasto w tzw. sakiewkę i złączeniem do dołu ułożyć na blaszce z wyposażenia piekarnika .Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie roztrzepać jajko z mlekiem, umyte i odszypułkowane truskawki pokroić drobniej. Mąkę i cukier puder wymieszać , dodać miękkie masło i wyrobić kruszonkę. Wstawić na 15 minut do lodówki.
  • W wyrośniętych bułeczkach odciskać szklanką dołki w środku bułeczek dociskając całkowicie do dna. Posypać środek ok. 1/2 łyżeczki bułki tartej i na to ułożyć truskawki. Wolne części drożdżówek posmarować jajkiem . Posypać schłodzoną kruszonką.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec na rumiany kolor ok. 30 - 35 minut bez termoobiegu.
DROŻDŻÓWKI CZYTELNIKÓW :

Ewa z San Diego



18 komentarzy:

  1. A ja dostaje małpiego rozumu!!!!Ratunkuuuuuuu.Ewa

    OdpowiedzUsuń
  2. Danusiu, śliczne. Też bardzo często piekę rozmaite drożdżówki. Z sezonowymi owocami obowiązkowo! Przepis niemal identyczny, ale ja wyrośnięte ciasto najczęściej smaruję roztrzepanym białkiem pozostałym z zagniatanego ciasta. Pozdrawiam truskawkowo ;)
    Beata z Wrocławia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Beatko. No widzisz, a ja białka zamrażam i potem wykorzystuję na bezę czy beziki - pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Cudowności Danusiu :-) Chętnie wbiłabym ząbki w jedną z nich, bo kocham wszystko, co drożdżowe :)) Niestety z wypiekiem ciasta muszę zaczekać do niedzieli, wcześniej nie da rady. Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak ostro Helenko poszłaś po powrocie z urlopu. Dziękuje bardzo.
      Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Drożdzowki przepyszne,wszystkim tak smakowały ze dzisiaj będę piec drugi raz:)Pozdrawiam. Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, jak się cieszę, że przepis się przydał. Bardzo Ci dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Danusiu,upieklam ze sliwkami i jagodami.Pychaaaaaaa!Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rodzinka mnie dzisiaj cisnęła na drożdżówki, ale zrobiłam ciasto jogurtowe. Jak znam moich to pewnie nie odpuszczą- he, he.
      Pozdrawiam Ewuniu i bardzo dziękuję :)

      Usuń
  6. Uwielbiam tego kotka zamiast klasycznej strzałki <3333

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he- ja też się z nim zaprzyjaźniłam, ale ostatnio się zastanawiałam czy nie zamienić na konika. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń